Impactul Schimbărilor Climaterice asupra Copiilor din Moldova

Prezentare și dezbatere a studiului

07 Septembrie 2017
snowfalls in April, Moldova
UNICEF/Moldova/2017/Foca
Republica Moldova a suferit din cauza unei ninsori intense în regiunile de sud și centru ale țării, începând cu ziua de joi, 20 aprilie 2017

Către anul 2050 iarna în Moldova va dura în jur de 12 zile, iar raioanele de sud se vor afla în pericol de deșertificare, se arată în studiul "Impactul schimbărilor climaterice asupra copiilor din Republica Moldova" realizat recent de UNICEF. La inițiativa UNICEF, mai mulți reprezentanți ai ministerelor și agențiilor naționale de resort au discutat aspecte privind vulnerabilitatea climaterică din perspectiva copiilor și cum schimbarea climei va afecta viața și sănătatea acestora. Evenimentul de prezentare și validare al studiului a avut loc la Chișinău săptămâna trecută.

"Schimbările climaterice se produc, iar impactul acestora este resimțit în special de grupurile vulnerabile ale populației, printre care și copiii. Este important ca toate acțiunile întreprinse de noi în procesul de adaptare la noile condiții climaterice să aibă în prim plan copilul, iar autoritățile centrale și locale să aloce resursele necesare astfel încît și copiii să poată contribui la acțiunile de adaptare și de dezvoltare a soluțiilor privind impactul schimbărilor climaterice la nivel local" a spus Margarita Tilleva, Reprezentanta adjunctă de țară UNICEF Moldova, în cadrul ședinței de validare a studiului.

Studiul “Impactul Schimbărilor Climaterice asupra Copiilor din Moldova” prezintă o analiză geografică a vulnerabilității, evidențiind în special localitățile cu deprivări multilaterale care, potențial, vor agrava impactele schimbărilor climaterice. Astfel, cei mai vulnerabili copiii ar fi cei din raioanele afectate de caniculă și secetă excesivă. Raioanele sudice și centrale ar putea fi grav afectate de disponibilitatea surselor de apă, în consecință aproximativ 500.000 de copii s-ar putea confrunta cu dificultăți în accesarea frecventă a surselor de apă. Din cauza lipsei de apă, copiii vor fi expuși la boli diareice, precum și la maladii cu transmitere prin apă. Totodată, potrivit datelor studiului, aproximativ jumătate dintre copiii care trăiesc în regiunile expuse unui risc înalt  și mediu de secetă trebuie să se afle sub supraveghere, deoarece ar putea fi nevoiți să se implice în aducerea veniturilor suplimentare pentru familie.

Schimbările climaterice vor avea impact și asupra educației copiilor. Perturbarea studiilor din cauza caniculelor extreme poate duce la necesitatea de a închide școlile. Posibile vacanțe de vară mai lungi și de iarnă mai scurte. Nopțile mai calde pot perturba somnul copiilor și ridica nivelul de stres în același timp afectînd negativ abilitatea de acumulare a cunoștințelor, în toate raioanele.

Studiul “Impactul Schimbărilor Climaterice asupra Copiilor din Moldova” a fost realizat în perioada decembrie 2016 - iunie 2017.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook