Impactul COVID-19 asupra sănătății mentale precare a copiilor și tinerilor este „vârful icebergului” - UNICEF

O nouă analiză indică asupra înregistrării unor pierderi anuale, estimate la circa 390 de miliarde de dolari SUA, a contribuțiilor la economie din cauza tulburărilor mentale în rândul tinerilor

05 Octombrie 2021
UNI322367-2.jpg
UNICEF/UNI322367/Schverdfinger

NEW YORK, 5 octombrie 2021 - În cadrul raportului de referință prezentat astăzi, UNICEF a avertizat că tinerii și copiii ar putea resimți impactul COVID-19 asupra sănătății mentale și bunăstării lor pentru mulți ani de acum încolo.  

În conformitate cu raportul Starea copiilor lumii 2021; În mintea mea: promovarea, protejarea și îngrijirea sănătății mentale a copiilor - cea mai comprehensivă analiză a UNICEF asupra sănătății mentale a copiilor, adolescenților și îngrijitorilor în secolul 21 - chiar înainte de declanșarea COVID-19, copiii și tinerii se confruntau cu povara problemelor de sănătate mentală,  în lipsa unor investiții semnificative întru abordarea acestor aspecte. 

Conform ultimelor estimări disponibile, la nivel global, mai mult de 1 din 7 adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani, trăiesc cu o tulburare mentală diagnosticată. Anual, circa 46 000 de adolescenți își pun capăt zilelor, suicidul fiind între principalele cinci cauze de deces pentru categoria respectivă de vârstă.  În același timp, continuă să existe decalaje imense între necesitățile legate de sănătatea mentală și finanțarea în domeniu. Raportul constată că, la nivel global, circa 2 la sută din bugetele naționale pentru sănătate se alocă pentru sănătatea mentală.

„Au fost 18 luni interminabile pentru noi toți, mai ales pentru copii. După ce a fost impusă carantină la nivel național şi s-au emis restricții de circulație din cauza pandemiei, copiii au petrecut mai mult de un an, o perioadă irecuperabilă, departe de familii, prieteni, colegi de școală, joacă - elemente esențiale ale copilăriei în sine”, a menționat directorul executiv UNICEF, Henrietta Fore.   „Impactul este semnificativ și constituie doar vârful aisbergului.  Chiar și înainte de pandemie, mult prea mulți copii s-au confruntat cu povara problemelor de sănătate mentală netratate. Guvernele fac prea puține investiții pentru soluționarea acestor necesități critice. Nu se acordă suficientă importanță corelației între sănătatea mentală și rezultatele ulterioare în viață”.

Sănătatea mentală a copiilor în timpul COVID-19

Indubitabil, pandemia și-a pus amprenta.   Conform primelor constatări ale unui sondaj internațional realizat de UNICEF și Gallup în rândul copiilor și adulților din 21 de țări  - care pot fi pre-vizualizate în raportul „Starea copiilor lumii 2021” - în medie, 1 din 5 tineri intervievați cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani a menționat că se simte deprimat sau că manifestă puțin interes să facă ceva.

Pe măsură ce pandemia COVID-19 tinde spre al treilea an, impactul asupra sănătății mentale și bunăstării copiilor și tinerilor continuă să se agraveze. În conformitate cu ultimele date disponibile furnizate de UNICEF, la nivel global, cel puțin 1 din 7 copii au fost afectați direct de restricțiile impuse, iar mai bine de 1,6 miliarde de copii au avut de suferit pierderi în procesul lor de instruire. Perturbarea rutinei zilnice, a procesului de instruire și de recreere, precum și temerile legate de veniturile și sănătatea familiilor, îi determină pe mulți tineri să simtă frică și îngrijorare pentru viitorul lor. Spre exemplu, rezultatele unui sondaj online realizat în China la începutul anului 2020 și care au fost citate în raportul „Starea copiilor lumii”, indică asupra faptului că circa o treime dintre respondenți au raportat că se simt speriați sau anxioși.  

Costul pe care-l plătește societatea

Tulburările mentale diagnosticate, cum ar fi ADHD, anxietatea, autismul, tulburarea bipolară, tulburarea de comportament, depresia, tulburarea alimentară, dizabilitatea intelectuală sau schizofrenia, pot afecta semnificativ sănătatea, educația, calitatea vieții și capacitatea de câștig a copiilor și tinerilor.  

Deşi impactul asupra vieții copiilor nu poate fi calculat, o nouă analiză, realizată de Școala de Economie din Londra, indică asupra înregistrării unor pierderi anuale, estimate la circa 390 de miliarde de dolari SUA, a contribuțiilor la economie din cauza tulburărilor mentale sau deceselor în rândul tinerilor.  

Factori de protecție

În raport se menționează că, încă din primele zile de viață, o conglomerație de factori - genetici, de experiență și de mediu, inclusiv părinții, școala, calitatea relațiilor, expunerea la violență sau abuz, discriminarea, sărăcia, crizele umanitare și urgențele de sănătate, cum este și COVID-19, toate împreună modelează și afectează sănătatea mentală a copiilor pe tot parcursul vieții lor.

În timp ce factorii de protecție, cum ar fi îngrijitorii afectuoși, mediile școlare sigure și relațiile colegiale pozitive, sunt în măsură să reducă riscul apariției tulburărilor mentale, autorii raportului avertizează despre existența unor bariere semnificative, inclusiv stigmatizarea și lipsa finanțării, care împiedică prea mulți copii să mențină o sănătate mentală pozitivă sau să beneficieze de suportul de care au nevoie.     

Raportul „Starea copiilor lumii 2021”  face apel către guverne, partenerii din sectorul public și privat să se implice, să comunice și să acționeze pentru a promova sănătatea mentală a tuturor copiilor, adolescenților și îngrijitorilor, să asigure protecția celor care au nevoie de ajutor și să aibă grijă de categoriile vulnerabile, inclusiv: 

  • Investiţii imediate în asigurarea sănătății mentale a copiilor și adolescenților în toate domeniile, nu doar pe dimensiunea medicală, pentru promovarea unei abordări la nivelul întregii societăți în vederea prevenirii, promovării și îngrijirii.
  • Integrarea și intensificarea intervențiilor bazate pe dovezi în sectoarele sănătății, educației și protecției sociale -  inclusiv programe parentale care să promoveze îngrijirea responsabilă și afectuoasă și să ofere suport părinților și îngrijitorilor în sfera sănătății mentale; de asemenea, să se asigure faptul că școlile sprijină sănătatea mentală prin servicii de calitate și relații pozitive.
  • Ruperea tăcerii în jurul bolilor mentale, prin abordarea  stigmatizării și promovarea unei înțelegeri mai bune a sănătății mentale, de asemenea, prin luarea în serios a experiențelor copiilor și tinerilor.

„Sănătatea mentală este o parte a sănătății fizice - nu ne mai putem permite să o percepem altfel în continuare”, a menționat Fore. „De prea multă vreme, atât în țările sărace cât și în cele bogate, am văzut prea puțină înțelegere și prea puține investiții în elementul esențial de maximalizare a potențialului fiecărui copi. Acest fapt trebuie să se schimbe”.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF

UNICEF lucrează în unele dintre cele mai dure locuri din lume, pentru a ajunge la cei mai defavorizați copii din lume. Lucrăm în 190 de țări și teritorii, pentru fiecare copil, peste tot,pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa pentru copiii din Moldova, vizitați www.unicef.md. Aflați mai multe despre activitatea UNICEF cu privire la vaccinurile COVID-19 aici, sau despre lucrul UNICEF privind imunizarea aici. Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook.