A fost lansată Conferința națională în domeniul educației incluzive „Implementarea educației incluzive în Republica Moldova – o decadă de provocări și viziunea pentru noi realizări"

02 Decembrie 2020
Brendwall_1920x1005_Decada_Incluziune_2020.jpg
UNICEF Moldova

Chişinău, 1 Decembrie 2020.  Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a participat astăzi, 1 decembrie, la deschiderea lucrărilor Conferinței naționale în domeniul educației incluzive „Implementarea educației incluzive în Republica Moldova – o decadă de provocări și viziunea pentru noi realizări", dedicată implementării Programului de dezvoltare a educației incluzive pentru anii 2011-2020.

La eveniment au mai participat Reprezentantul de țară UNICEF în Moldova, Ilija Talev și președinta Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei  Liliana Rotaru.

Ministrul Lilia Pogolșa a declarat că evaluarea Programului de dezvoltare a educației incluzive pentru anii 2011-2020, ajuns la final de implementare, arată îmbunătățiri remarcabile în procesul asigurării egalității de șanse și accesului la educație de calitate pentru fiecare copil, tânăr, adult, la toate nivelurile sistemului educațional.

Important este faptul că evaluarea a surprins evoluții pozitive în rândul copiilor cu CES, dar și a colegilor acestora. Atitudinea părinților copiilor în ceea ce privește înscrierea copiilor cu CES în școlile de învățământ general s-a îmbunătățit considerabil. De asemenea, evaluarea a constatat schimbări pozitive în atitudinea față de procesul de incluziune, atât la nivelul cadrelor didactice, cât și la nivelul managementului școlar", a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Anul acesta conferința se desfășoară într-un context foarte specific al unei pandemii care a afectat toate țările și cetățenii lor. Această criză ne-a făcut să schimbăm modul de viață, în general, și modul în care oferim educație, în special. Aceste schimbări au afectat toți copiii de vârstă școlară, dar într-o mai mare măsură copiii cu nevoi educaționale speciale," a spus Ilija Talev, Reprezentant de Țară UNICEF în Moldova.

Conferința națională în domeniul educației incluzive „Implementarea educației incluzive în Republica Moldova – o decadă de provocări și viziunea pentru noi realizări" va continua până pe 10 decembrie curent și va include mai multe webinare în care vor fi prezentate rezultatele obținute în implementarea Programului de dezvoltare a educației incluzive pentru anii 2011-2020.

„La 10 ani de la debutul procesului de educație incluzivă și pe parcursul următoarelor 10 zile – sugestiv numite Decada Educației Inclusive, vom discuta despre realizările reformelor, reușite prin parteneriatul format între autorități, societatea civilă, donatori, dar și copii, părinți și specialiști", a menționat Liliana Rotaru, președintele Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei.  

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea, vizitați www.unicef.org. 

Urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook