EDDUCATION CANNOT WAIT împreună cu partenerii strategici își amplifică răspunsul educațional regional la criza din Ucraina: 6,5 millioane de USD pentru copiii și tinerii afectați de criză

În timpul misiunii la nivel înalt a ECW – împreună cu parteneri strategici USAID, FCDO / UK și Theirworld - USAID a anunțat o nouă contribuție de 18 milioane de dolari, devenind al treilea cel mai mare donator al ECW

13 Aprilie 2022
EDDUCATION CANNOT WAIT mission in Moldova
UNICEF Moldova

13 aprilie 2022, Chișinău - „Education Cannot Wait” (ECW), împreună cu partenerii strategici USAID, FCDO/UK și Theirworld, a anunțat astăzi o nouă alocare inițială de 1,5 milioane USD pentru a sprijini educația în răspunsul la situații de urgență pentru criza refugiaților din Ucraina în Moldova, adițional la grantul de 5 milioane USD anunțat în martie. Această nouă alocare aduce răspunsul total al educației de criză din Ucraina al ECW la 6,5 ​​milioane USD. Noul grant va fi realizat în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, pentru ca copiii și tinerii refugiați să poată avea acces la oportunități de învățare.

De investiții vor beneficia și copiii din comunitățile țării gazdă. Dezvoltarea grantului va fi facilitată prin mecanismul de coordonare stabilit pentru răspunsul educațional.

În timpul misiunii la nivel înalt, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunțat o contribuție suplimentară de 18 milioane USD la fondul financiar global pentru a sprijini în continuare răspunsurile educaționale în țările afectate de criză. Această contribuție face ca SUA să fie al treilea cel mai mare donator la fondul global al Națiunilor Unite pentru educație în situații de urgență și crize prelungite - după Germania și Marea Britanie.

Cu un deficit de finanțare estimat la 30 de milioane USD pentru răspunsul educațional de urgență în Ucraina, ECW solicită donatorilor și partenerilor strategici să ofere de urgență fonduri suplimentare pentru a răspunde crizei umanitare vaste din regiune.

Potrivit rapoartelor recente, aproximativ 400.000 de persoane au intrat în Moldova, fugind de  conflictul din Ucraina. În timp ce majoritatea și-au continuat călătoria spre alte țări, Moldova găzduiește astăzi aproximativ 100.000 de refugiați. Printre aceștea se numără aproximativ 50.000 de copii refugiați, dintre care doar 1.800 merg în prezent la școală.

„Copiii refugiați din Ucraina au fugit de un război brutal și au ajuns deposedați și traumatizați în Moldova. Sunt foarte vulnerabili și au nevoie de sprijin imediat. Deși școlile publice sunt deschise copiilor refugiați, ele sunt suprasolicitate, fiind nevoie de servicii urgente de sănătate mintală și psiho-sociale, salubritate și profesori pentru a răspunde fluxului de copii refugiați de vârstă preșcolară și școlară. Cu un răspuns coordonat și comun în Republica Moldova, putem acționa repede și, prin urmare, acționăm acum”, a declarat Yasmine Sherif, directoarea Education Cannot Wait.

„În calitate de donator principal pentru Education Cannot Wait, Regatul Unit se angajează să protejeze dreptul tuturor copiilor la educație, inclusiv al celor afectați de criză. Suntem pregătiți să sprijinim un răspuns educațional coordonat pentru copiii refugiați din Ucraina. Educația trebuie să aibă prioritate ca parte integrală a răspunsului umanitar în Ucraina”, a declarat Alicia Herbert, Director pentru Educație, Gen și Egalitate și Reprezentant de Gen, FCDO.

„Pentru copiii ale căror vieți au fost spulberate, educația oferă stabilitate și speranță de viitor. Theirworld va anunța fonduri suplimentare pentru a sprijini proiectele educaționale pentru refugiați în următoarele săptămâni, valorificând experiențele din alte situații de urgență și pledând pentru a se asigura că donatorii investesc 10% din resursele dedicate răspunsului umanitar în educație”, a declarat Justin van Fleet, președintele Theirworld.

„Educația este un element cheie pentru a asigura refugiaților un trai demn, și este unul dintre primele servicii solicitate. Apreciem foarte mult sprijinul autorităților, profesorilor și comunităților din Republica Moldova care au primit elevii refugiați”, a declarat Francesca Bonelli, Reprezentant ICNUR în Moldova.

„Închiderea școlilor din cauza COVID-19 ne-a învățat că pierderile de învățare sunt mult peste zilele pierdute la școală”, a declarat Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj. „În Moldova, UNICEF împreună cu partenerii, lucrează pentru a ajuta copiii refugiați care vin din Ucraina să-și recupereze studiile, într-un mediu sigur și încurajator, sprijinindu-le rezistența împotriva traumelor războiului.”

Războiul pune copiii și adolescenții care trăiesc în Ucraina într-un mare pericol. Potrivit estimărilor recente, aproape 5 milioane de oameni au fugit din Ucraina, iar alte 7,1 milioane de persoane au fost strămutate. Pentru toți copiii de vârstă școlară din Ucraina educația a fost perturbată de conflict și, conform ultimelor estimări, peste 900 de instituții de învățământ au fost distruse sau avariate în timpul luptelor. Aproape 3,3 milioane de copii de vârstă școlară au nevoie de ajutor umanitar de urgență.

Noua alocație ECW va veni în sprijinul cadrului normativ al Guvernului Moldovei care permite includerea copiilor refugiați în sistemul național de învățământ. Ca parte a răspunsului general la criză, alocarea completează primul răspuns de urgență în Ucraina de 5 milioane USD al Education Cannot Wait, care lucrează cu guverne, donatori, agenții ONU, organizații ale societății civile și alți parteneri strategici pentru a asigura continuitatea educației copiilor afectați de criză.

 

EDDUCATION CANNOT WAIT  mission in Moldova
UNICEF Moldova

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook