Echipamente IT în valoare de 1,41 milioane de dolari pentru lucrătorii sociali din prima linie

Tehnica a fost donată de UNICEF, cu suportul financiar al Guvernului Marii Britanii

15 Aprilie 2024
image
UNICEF/Moldova/2024/Bubulici

Chișinău, 15 aprilie. Un lot de echipamente IT în valoare de 1,41 milioane de dolari a fost donat de UNICEF, cu sprijinul Guvernului Marii Britanii, Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Cele 1347 de calculatoare staționare și 579 de laptopuri vor fi distribuite Agențiilor și Structurilor Teritoriale de Asistență Socială (ATAS și STAS). 

În premieră, fiecare lucrător din domeniul asistenței sociale din țară va primi echipament IT modern necesar pentru buna desfășurarea a activității sale. Asistenții sociali comunitari și specialiștii în protecția drepturilor copiilor vor digitaliza serviciile și procesele de lucru, astfel oferind mai multă accesibilitate pentru beneficiarii de servicii și prestații sociale. 

„Este foarte complicat să oferi o intervenție eficientă dacă nu ai acces la tehnologie informațională performantă. De aceea, în cadrul acestui eveniment vom dona peste 1500 de echipamente IT performante pentru toți colegii noștri din prima linie, asistenți sociali, specialiști în protecția drepturilor copilului. Partenerii noștri de la UNICEF ne-au susținut mereu în acest demers. Sunt cei mai importanți parteneri ai noștri în elaborarea și implementarea reformei „Restart” și vreau să le mulțumesc foarte mult.

Dragi asistenți sociali, eu și colegii mei ne gândim mereu la voi. Ne gândim la curajul și determinarea cu care voi luptați în fiecare zi pentru beneficiarii voștri. Sunt mândru de voi, să știți asta”, a subliniat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

„UNICEF se angajează să consolideze sistemul de protecție socială prin asistență tehnică, inițiative de consolidare a capacităților lucrătorilor sociali și dotarea cu echipamente IT esențiale. Aceste eforturi au ca scop împuternicirea lucrătorilor din prima linie, care joacă un rol esențial în abordarea nevoilor acute ale grupurilor vulnerabile. Ne exprimăm aprecierea față de FCDO pentru contribuția generoasă în cele mai dificile momente din Moldova. Acest sprijin va consolida substanțial sistemul de protecție a copilului, permițându-ne să oferim mai rapid servicii de mai bună calitate copiilor și familiilor aflate în dificultate, inclusiv refugiaților”, a accentuat în cadrul evenimentului Maha Damaj, Reprezentanta de țară a UNICEF în Republica Moldova.

Digitalizarea sistemului de asistență socială va ajuta lucrătorii sociali să gestioneze și să monitorizeze datele despre copiii din familiile vulnerabile, aflați în situații de risc, să analizeze mai rapid datele și să ia deciziile de rigoare. La rândul lor, copiii și familiile beneficiare vor avea acces faci la indemnizațiile sociale. 

„Sunt absolut convinsă că aceste echipamente vor ajunge exact acolo unde trebuie și, împreună cu asistența tehnică care se va oferi, va fi posibilă să se facă acea schimbare care este dorită de Minister prin implementarea ambițioasei Reformei „RESTART”. Această asistență este oferită în contextul Fondului Umanitar al Marii Britanii oferit în regiune. Și prin intermediul acestei asistențe, Marea Britanie oferă asistență și Republicii Moldova din momentul în care a avut loc invazia Rusiei în Ucraina în 2022, la 24 februarie. La capitolul consolidării sistemelor, punând accentul pe sistemul de asistență socială, a fost dorința noastră de a ajuta ca acesta să devină unul mai rezilient, rezistent la crize și să poată oferi serviciile necesare populației vulnerabile din Republica Moldova”, a menționat Pippa Brown, Consilieră umanitară, Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO).

Cu suportul guvernelor partenere, UNICEF și-a propus să sprijine Ministerul Muncii și Protecției Sociale în implementarea reformei „RESTART” și să contribuie astfel la îmbunătățirea sistemului de asistență socială și la asigurarea accesului uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate.

Ca urmare a uniformizării asistenței sociale pe tot teritoriul Republicii Moldova, serviciile sociale îmbunătățite vor fi suficiente în toate raioanele și pentru toate categoriile de beneficiari din rândul populației vulnerabile, în special pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.  

image
UNICEF/Moldova/2024/Bubulici
image
UNICEF/Moldova/2024/Bubulici
image
UNICEF/Moldova/2024/Bubulici
image
UNICEF/Moldova/2024/Bubulici

Contacte media

Valeria Dumitriu
Ofițer în Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: +373 68878436

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit https://www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook