După 100 de zile de la cutremurele devastatoare din Turcia și Siria, milioane de copii rămân a fi în diverse situații de risc
UNICEF face apel la asistență continuă pentru cei 6,2 milioane de copii care au nevoie de ajutor umanitar.

NEW YORK/AMMAN/ANKARA/DAMASCUS/GENEVA, 17 mai 2023 - După 100 de zile de la cutremurele devastatoare din Turcia și Siria, milioane de copii și familii luptă să-și reconstruiască viețile. Circa 2,5 milioane de copii în Turcia și 3,7 milioane în Siria au nevoie de asistență umanitară continuă.
Cele două cutremure inițiale din 6 februarie 2023, urmate de mii de replici, au adus multe familii la limita de supraviețuire și au lăsat copiii fără adăpost și fără acces la servicii esențiale, inclusiv apă potabilă, educație și îngrijire medicală. Astfel, au crescut riscurile de protecție pentru copiii în situații vulnerabile.
„În urma cutremurelor, copiii din ambele țări au suferit pierderi și au parte de suferințe inimaginabile", a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, care a vizitat ambele țări la câteva săptămâni după cutremurele inițiale. „Cutremurele au lovit zone unde multe familii erau deja incredibil de vulnerabile. Copiii și-au pierdut rudele și persoanele dragi, au văzut casele, școlile și comunitățile devastate și întreaga lor viață dată peste cap".
Înainte de aceste cutremure, multe familii din zonele afectate avea deja propria luptă pentru supraviețuire. În regiunile din Turcia, rata de sărăcie printre copii era la un nivel ridicat - aproximativ 40% dintre gospodării trăiau sub linia sărăciei, în comparație cu aproximativ 32% la nivel național. Estimările arată că fără sprijinul local și internațional susținut, inclusiv transferuri de numerar și asigurarea accesului la educație, acest procent ar putea crește la peste 50%.
În prezent, copiii vulnerabili din zonele grav afectate sunt expuși la amenințări, inclusiv violență, căsătorie sau muncă forțată și abandonarea școlii. Educația a aproape patru milioane de copii înscriși în școli a fost întreruptă, inclusiv pentru aproape 350 000 de copii refugiați și migranți.
În timp ce Turcia a înregistrat progrese în reducerea acestor riscuri în ultimii ani, impactul cutremurelor ar putea risipi aceste eforturi.
În Siria, copiii erau afectați după 12 ani de conflict, care a avut un impact asupra infrastructurii și serviciilor publice. Astfel, cutremurele puternice din februarie au adus și mai multe pagube, cauzând noi daune școlilor, precum și sistemului de sănătate. La fel, daunele severe asupra infrastructurii de apă și canalizare expun 6,5 milioane de oameni la un risc ridicat de boli transmisibile prin apă, inclusiv holeră.
Se estimează că aproximativ 51 000 de copii sub vârsta de cinci ani sunt susceptibili să sufere de malnutriție acută moderată și severă, iar 76 000 de femei gravide și care alăptează au nevoie de tratament pentru malnutriție acută.
Aproximativ 1,9 milioane de copii și-au întrerupt educația, întrucât multe școli sunt folosite ca adăposturi. În ultimele 100 de zile, mulți dintre ei trăiesc în situații incredibil de dificile, cu stres amplificat de incertitudinea adițională a momentului în care trebuie să se mute dintr-un adăpost în altul.
„Drumul către recuperare este foarte lung și familiile vor avea nevoie de sprijinul nostru continuu", a declarat Russell. „Impactulpe termen lung al dezastrului, inclusiv creșterea prețurilor la alimente și energie, în combinație cu pierderea mijloacelor de trai și accesul la servicii, vor împinge sute de mii de copii în sărăcie. Dacă asistența financiară și serviciile esențiale nu sunt prioritizate pentru acești copii și familiile lor în cadrul planului de recuperare imediată și pe termen lung, atunci copiii vor rămâne expuși la un risc mai mare de exploatare și abuz".
UNICEF solicită comunității internaționale să prioritizeze recuperarea timpurie axată pe necesitățile copiiilor și să se asigure că nevoile acestora sunt îndeplinite în cadrul alocărilor de fonduri. Investițiile trebuie făcute în eforturile de recuperare, cu accent pe dezvoltarea unor sisteme mai bune, mai reziliente și mai incluzive pentru cei marginalizați.
UNICEF lucrează continuu pentru a intensifica asistența imediată de salvare a vieților în comunitățile afectate, evaluând impactul dezastrului și sprijinind reabilitarea infrastructurii deteriorate și restabilirea serviciilor de bază. Cu toate acestea, este nevoie de mai mult sprijin pentru a face față crizei în desfășurare.
Pentru a proteja drepturile copiilor și a preveni privarea în continuare, UNICEF solicită o investiție continuă în domenii cheie, inclusiv asistență financiară pentru familii, acces la educație de calitate și acces la suport psihologic. Aceste investiții vor ajuta familiile să iasă din sărăcie și vor preveni consecințele negative, precum căsătoriile juvenile și munca forțată.
Continuarea finanțării programelor de sănătate, nutriție și apă, igienă și salubritate este crucială pentru asigurarea sănătății și bunăstării copiilor și pentru reducerea riscurilor de izbucnire a infecțiilor.
Pentru a salva viețile a aproape trei milioane de copii afectați de cutremurele din Siria, UNICEF face apel pentru obținerea a 172,7 milioane de dolari în scopul implementării Planului de Răspuns Imediat pentru Cutremur. Până în prezent, au fost recepționați 78,1 milioane de dolari, iar domeniile, precum nutriția, sănătatea și educația, rămân subfinanțate în mod semnificativ.
În Turcia, UNICEF mai are nevoie de peste 85,4 milioane de dolari dintr-un apel de 196 de milioane de dolari pentru a furniza serviciile necesare copiilor aflați în situații de risc sporit. Deși în toate sectoarele lipsesc resursele suficiente, intervenția umanitară de transfer de numerar este cea mai semnificativ subfinanțată.
#####
Note pentru editori:
DESPRE UNICEF
UNICEF lucrează în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a ajunge la cei mai defavorizați copii. În 190 de țări și teritorii, lucrăm pentru fiecare copil, oriunde, pentru a construi o lume mai bună pentru fiecare. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, accesați www.unicef.org
Urmărește UNICEF pe Twitter, Facebook, Instagram și YouTube
Pentru mai multe informații vă rog să contactați:
Sema Hosta, UNICEF Türkiye, +90 533 622 8346, shosta@unicef.org
Eva Hinds, UNICEF Damascus, ehinds@unicef.org
Iryna Mazur, UNICEF Geneva, imazur@unicef.org
Ammar Ammar, UNICEF Amman, +962 791 837 388, aammar@unicef.org
Joe English, UNICEF New York, +1 917 893 0692 jenglish@unicef.org
Contacte media
About UNICEF
UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.
For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org