Declarația UNICEF privind incendiul de la Moria Camp din Lesvos, Grecia

09 Septembrie 2020
UNI367861-2.jpg
UNICEF/UNI367861/Lagoutaris/AFP

GENEVA, 9 septembrie 2020 – UNICEF își exprimă cea mai profundă simpatie pentru refugiații și migranţii afectați de incendiul de la Moria Camp și este gata să contribuie la abordarea necesităților urgente a peste 4.000 de copii, în special a 407 de minori neînsoțiți extrem de vulnerabili. 

UNICEF mulțumește autorităților locale și lucrătorilor din prima linie care au muncit zi și noapte pentru a soluționa criza. Pandemia de coronavirus face ca acțiunile să fie și mai complexe și esențiale pentru implementarea unui răspuns rapid și sigur.

Împreună cu partenerii noștri, am transformat Centrul UNICEF de sprijin pentru copil și familie din Tapuat, care se află în aproprierea Moria Camp, într-un adăpost de urgență. Acesta poate adăposti temporar cele mai vulnerabile persoane, inclusiv copiii neînsoțiți, femeile însărcinate și alte persoane cu necesități critice, până când se vor găsi soluții alternative. Mai mult de 150 de copii neînsoțiți sunt la moment adăpostiți acolo.

Prioritatea UNICEF este de a garanta siguranța și protecția imediată a copiilor, în coordonare cu Guvernul Greciei, Secretarul Special pentru copiii neînsoțiți, autorităţile locale și partenerii noștri din cadrul ONU și comunității de ONG-uri. Evenimentele din ultima noapte acționează ca o reamintire puternică despre necesitatea urgentă de a avea un Pact privind migrația care să fie uman  şi sensibil la necesitățile copilului, și care să respecte drepturile copiilor la protecție și servicii adecvate în toată Europa.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF 

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook