Declarația comună a Directoarei Executive a UNICEF, Henrietta Fore, și a Directorului General al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării

02 August 2021
UNI182998.jpg
UNICEF

NEW YORK/GENEVA, 2 august 2021 – La începutul anului curent, statele, donatorii, societatea civilă și sectorul privat și-au unit eforturile pentru a lansa Anul de Acțiune privind Nutriția pentru Creștere. Anul de Acțiune reprezintă o oportunitate istorică de transformare a modului în care lumea realizează angajamentul global de eliminare a malnutriției în rândul copiilor.

Alăptarea are un rol central în realizarea acestui angajament.

Inițierea alăptării în prima oră după naștere, urmată de alăptatul exclusiv timp de șase luni și continuarea alăptării până la vârsta de doi ani sau mai mult oferă o linie puternică de apărare împotriva tuturor formelor de malnutriție a copiilor, inclusiv retardul ponderal și obezitatea. Alăptarea mai servește drept prim vaccin al bebelușilor, protejându-i împotriva multor boli răspândite ale copilăriei.

Deși a fost înregistrat un progres în rata alăptării de-a lungul ultimelor patru decenii – o creștere cu 50 la sută în prevalența alăptării exclusive la nivel global – pandemia de COVID-19 a scos în evidență cât de fragile sunt acele realizări.

În multe țări pandemia a cauzat distorsionări semnificative în serviciile de susținere a alăptării, astfel sporind riscul de insecuritate alimentară și malnutriție. Mai multe țări au raportat că producătorii de alimente pentru bebeluși au agravat aceste riscuri prin invocarea unor frici neîntemeiate precum că infecția cu COVID-19 poate fi transmisă prin alăptare, promovându-și produsele drept o alternativă mai sigură comparativ cu alăptarea.

Săptămâna Mondială a Alăptării din anul curent, cu tematica „Protecția alăptării: o responsabilitate comună”, reprezintă o oportunitate de a re-examina angajamentele asumate la începutul anului prin prioritizarea unor medii prietenoase alăptării pentru mame și bebeluși. Aceasta include:

  • Asigurarea implementării depline, de către de autorităţi, lucrători medicali și reprezentanți ai sectorului privat, a Codului internațional de comercializare a substituenților laptelui matern – aprobat pentru a proteja mamele de practicile agresive de marketing din industria alimentelor pentru bebeluși.
  • Asigurarea lucrătorilor medicali cu resursele și informațiile de care au nevoie pentru a sprijini în mod eficient mamele care alăptează, inclusiv prin intermediul unor eforturi globale precum Inițiativa spitalelor prietenoase bebelușilor și Liniile directoare privind consilierea în alăptare.
  • Asigurarea oferirii, de către angajatori, a timpului și spațiului necesar femeilor pentru a alăpta, precum şi oferirea de concediu plătit pentru îngrijirea copilului și concediu de maternitate prelungit, spaţii sigure pentru alăptare la locul de muncă, acces la servicii de îngrijire a copilului accesibile și de calitate înaltă, precum și alocaţii universale pentru copii și salarii adecvate.

Pe măsură ce ne apropiem de Summitul ONU privind Sistemele Alimentare, care va avea loc în septembrie, dar și de Summitul de la Tokyo privind Nutriția pentru Creștere, planificat pentru decembrie, statele, donatorii, societatea civilă și sectorul privat au oportunitatea de face investiții inteligente și a-și asuma angajamente pentru a lupta cu criza globală de malnutriție – inclusiv a proteja, promova și susține alăptarea – prin intermediul unor politici, programe și acțiuni mai puternice.

Acum nu este momentul să ne reducem ambițiile. Acum este momentul să țintim mai sus. Suntem hotărâți să asigurăm succesul Anului de Acțiune privind Nutriția pentru Creștere, garantând exercitarea dreptului fiecărui copil la o alimentație nutritivă, sigură și accesibilă și la o nutriție adecvată de la începutul vieții, debutând cu alăptarea.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook