Continuitatea în vaccinarea de rutină este vitală și pe durata pandemiei de COVID-19 - OMS și UNICEF

Notă de presă, cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării 2020

20 Aprilie 2020

GENEVA/ COPENHAGA, 20 aprilie 2020 - Pandemia de COVID-19 ne reamintește cu tărie că bolile infecțioase nu cunosc frontiere. Toate țările sunt vulnerabile, indiferent de nivelul veniturilor lor sau de cât de avansate sunt sistemele lor medicale. În întreaga regiune europeană, unde zeci de milioane de persoane trăiesc în izolare fizică de câteva săptămâni și unde peste 100.000 de persoane și-au pierdut viața, viteza răspândirii și efectele devastatoare ale noului coronavirus au afectat în mod drastic traiul zilnic al oamenilor.

Nevoia urgentă a dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19 evidențiază rolul central pe care imunizarea îl joacă în protejarea vieților și a economiei. În timp ce oamenii de știință din întreaga lume depun eforturi pentru a dezvolta un vaccin împotriva noului coronavirus, iar capacitatea serviciilor medicale este pusă la grea încercare în gestionarea îmbolnăvirilor de COVID-19, programele naționale de imunizare de rutină au devenit mai importante ca oricând. Guvernele din regiunea europeană trebuie să profite de orice ocazie pentru a-și proteja locuitorii împotriva bolilor pentru care sunt deja disponibile vaccinuri.

Când vaccinarea de rutină nu mai are loc, crește riscul declanșării unei epidemii.

În 2018, aproximativ 527.000 de copiii din țările din regiunea europeană (OMS) nu au fost vaccinați cu prima doză a vaccinului împotriva rujeolei.  Un an mai târziu, în 2019, virusul rujeolic a scos la suprafață decalaje de imunizare în Europa. Aproximativ 100.000 de persoane din toate categoriile de vârstă s-au îmbolnăvit astfel de rujeolă. Protejarea copiilor, a adolescenților și a adulților împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare este obligatorie pentru a putea asigura sustenabilitatea sistemelor medicale.

“Știm că vulnerabilitatea în fața bolilor infecțioase reprezintă o amenințare a sistemelor sanitare de pretutindeni,”  a spus Afshan Khan, Director Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală. “Este esențial ca programele de imunizare de rutină să continue în timpul acestei crize, asigurând protecția necesară a lucrătorilor sanitari și a persoanelor care sunt vaccinate. Vaccinarea celor mai vulnerabili copii care au ratat în trecut imunizările de rutină trebuie să devină o prioritate.”

Dacă, în această perioadă fără precedent, măsurile locale de contracarare a răspândirii COVID-19 duc la o întrerupere temporară a serviciilor de imunizare de rutină, țările trebuie să planifice reluarea serviciilor de imunizare cât de poate de repede după stabilizarea situației.

Țările trebuie să fie pregătite să îi vaccineze pe cei cu risc sporit și să se asigure că toată lumea, inclusiv categoriile marginalizate, vor avea acces egal la vaccinul împotriva COVID-19 imediat ce acesta devine disponibil.

“Putem preveni efectele suplimentare ale coronavirusului asupra sistemelor noastre medicale asigurându-ne că persoanele de toate vârstele sunt vaccinate conform programelor naționale de vaccinare. Îndemn țările să mențină furnizarea serviciilor de imunizare și să catalizeze cererea pentru vaccinare, pe tot parcursul vieții chiar și aceste vremuri dificile. Prioritizarea imunizării este unul dintre cei patru piloni principali ai activității mele și ocupă un loc central în viziunea OMS pentru sănătate în noul Program European de Activități” a spus Dr Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa.

OMS și UNICEF vor continua să susțină eforturile guvernelor de a-și consolida programele de imunizare, inclusiv prin planificări strategice pentru furnizarea echitabilă a programelor de vaccinare, consolidarea supravegherii bolilor prevenibile prin vaccinare și prin implicarea și educarea comunității.

Pășim către viitor, iar vaccinurile vor continua să reprezinte temelia sănătății și a bunăstării pentru toți. Prin solidaritate, acțiuni comune și angajament continuu de a nu trece pe nimeni cu vederea, vom putea crea un viitor mai sănătos împreună.

 #Vaccinurilefuncționează

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook