Conform analizei efectuate de Banca Mondială și UNICEF, fiecare al șaselea copil trăiește în sărăcie extremă

Conform unei analize efectuate înainte de pandemia COVID-19, 356 milioane de copii luptă să supraviețuiască cu mai puțin de 1,90 USD pe zi, iar două treimi dintre aceștia se află în Africa Subsahariană.

23 Octombrie 2020
UNICEF/UNI359079/Zmey
UNICEF/UNI359079/Zmey

NEW YORK/WASHINGTON D.C./CHISINAU, 22 octombrie 2020 – Conform estimărilor, fiecare al șaselea copil – sau 356 milioane la nivel global – trăiau în sărăcie extremă înainte de pandemie și situaţia se va înrăutăți semnificativ, conform rezultatelor unei analize noi realizate de Banca Mondială și UNICEF, publicate 20 octombrie 2020.

Estimări globale privind copiii în sărăcie monetară: Conform informaţiilor actualizate, în Africa Subsahariană – care dispune de un număr limitat de mecanisme de protecție – locuiesc două treimi din copiii ce fac parte din gospodării care luptă să supraviețuiască în medie cu 1,90 USD pe zi sau mai puțin pentru o persoană – unitatea de măsura internațională pentru sărăcia extremă. În Asia de Sud locuiesc circa o cincime dintre acești copii.

Conform analizei, numărul copiilor care trăiesc în sărăcie extremă a scăzut moderat cu 29 milioane între anii 2013 și 2017. Totuși, UNICEF și Grupul Băncii Mondiale avertizează că progresele făcute în ultimii ani avansează îngrijorător de lent, sunt distribuite neuniform și sunt expuse riscului din cauza impactului economic al pandemiei COVID-19.

În Republica Moldova, 10,1% dintre copii suferă de sărăcie extremă (cei mai afectați fiind copiii din mediul rural), conform celei mai recente analize de date realizate de Biroul Național de Statistică în 2018.

„Fiecare al șaselea copil care trăiește în sărăcie extremă este un copil care luptă să supraviețuiască”, a declarat Sanjay Wijesekera, Director de programe UNICEF. „Aceste cifre ar trebui să șocheze pe oricine. Magnitudinea și amploarea dificultățile financiare provocate de pandemie nu pot decât să înrăutățească situația. Guvernele au nevoie în regim de urgență de un plan de redresare a situației copiilor pentru a nu permite și mai multor copii și familiilor lor să ajungă la niveluri ale sărăciei nevăzute de mulți, mulți ani.”

Chiar dacă copiii constituie o treime din populația globală, aproximativ jumătate dintre persoanele care trăiesc în sărăcie extremă, sunt copii. Copiii sunt supuși unui risc de peste două ori mai mare de a fi extrem de săraci decât adulți (17,5% copii vs 7,9% adulți). Cu cât mai mic este copilul, cu atât situația este mai rea – circa 20% dintre toți copiii sub cinci ani din țările în curs de dezvoltare trăiesc în gospodării extrem de sărace.

„Faptul că fiecare al șaselea copil trăia în sărăcie extremă și că 50% din persoanele extrem de sărace la nivel global erau copii chiar şi înainte de pandemia COVID-19, trebuie să ne îngrijoreze pe noi toți”, a declarat Carolina Sánchez-Páramo, Directoare Generală pentru Sărăcie și Echitate în cadrul Băncii Mondiale. „Sărăcia extremă privează sute de milioane de copii de oportunitatea de a-și realiza potențialul în materie de dezvoltare fizică și cognitivă și afectează capacitatea acestora de a obține locuri de muncă bune la maturitate. În urma perturbărilor economice grave cauzate de pandemie, acum este mai important ca niciodată ca guvernele să ofere sprijin gospodăriilor sărace cu copii și pentru a-şi restabili capitalul uman ca parte a procesului de redresare.” 

Sărăcia extremă în rândul copiilor nu a scăzut atât de mult ca și în rândul adulților; în anul 2017, copiii constituiau o pondere mai mare din persoanele sărace la nivel global, comparativ cu anul 2013. Nivelul sărăciei extreme în rândul copiilor a scăzut în toate regiunile, cu excepţia ţărilor din Africa Subsahariană unde numărul absolut al copiilor care luptă să supraviețuiască cu 1,90 USD pe zi a crescut cu 64 de milioane, de la 170 milioane în anul 2013 la 234 milioane în anul 2017. În Moldova, sărăcia extremă în rândul copiilor a scăzut de la 12,4% în 2015 la 10,1% în 2018, potrivit datelor de la BNS.

Conform analizei, sărăcia în rândul copiilor este mai răspândită în țările instabile și afectate de conflicte, unde mai mult de 40% dintre copii trăiesc în gospodării extrem de sărace, comparativ cu aproximativ 15% de copii în alte țări. De asemenea, 70% dintre copii care trăiesc în sărăcie extremă locuiesc în gospodăriile în care capii familiilor lucrează în agricultură.

Criza actuală generată de COVID-19 va avea în continuare un impact disproporțional asupra copiilor, femeilor și fetelor, amenințând să anuleze progresele obținute cu greu în domeniul egalității de gen. Măsurile de protecţie socială au un rol crucial în atenuarea efectelor cauzate de măsurile de adaptare aplicate de persoanele sărace și vulnerabile, şi ar trebuie incluse atât ca parte a acțiunilor imediate de răspuns la COVID-19, cât și în cadrul planurilor de redresare pe termen lung.

Conform datelor oferite de Banca Mondială și UNICEF, majoritatea țărilor au răspuns la criză prin extinderea programelor de protecţie socială, în special transferurile de numerar. Transferurile de numerar oferă o platformă pentru investiții pe termen lung în capitalul uman. În combinaţie cu alte măsuri de dezvoltare a copiilor și prestarea de servicii sociale de înaltă calitate, transferurile de numerar se dovedesc a fi utile în abordarea sărăciei monetare și multidimensionale, precum și în obținerea rezultatelor ce țin de sănătate, nutriție și dezvoltare cognitivă și non-cognitivă.

Totuși, multe intervenții sunt pe termen scurt și nu sunt potrivite pentru a asigura o redresare de amploarea și natura necesară. Este mai important ca niciodată ca guvernele să extindă și să ajusteze sistemele și programele de asistență socială pentru a se pregăti de viitoare șocuri. Acest lucru include inovații pentru durabilitatea financiară, consolidarea cadrelor legale și instituționale, protejarea capitalului uman, extinderea sistemelor de prestații sociale pentru copii și familii pe termen lung, precum și investiții în politici prietenoase familiei, precum concediul de îngrijire a copilului și servicii de calitate de îngrijire a copiilor.

###
 

Note către editori:

Banca Mondială și UNICEF lucrează împreună pentru a oferi sprijin guvernelor în evaluarea, analiza și combaterea sărăciei în rândul copiilor, inclusiv prin consolidarea protecției sociale într-o serie de contexte, inclusiv în țările instabile și afectate de conflicte.

Despre Grupul Băncii Mondiale

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai importante surse de finanțare și cunoștințe pentru țările în curs de dezvoltare, întreprinde acțiuni rapide și complexe pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să își consolideze măsurile de răspuns la pandemie. Acestea constau în sprijinirea intervențiilor de sănătate publică, depunerea eforturilor pentru a asigura livrarea consumabilelor și echipamentelor necesare, și susţinerea sectorului privat pentru ca acesta să-şi continue activitatea și să păstreze locurile de muncă.

Grupul Băncii Mondiale pune la dispoziție până la 160 de miliarde USD pentru o perioadă de 15 luni, până în iunie 2021, pentru a ajuta mai mult de 100 de țări să își protejeze populația săracă și vulnerabilă, să ofere sprijin afacerilor și să consolideze redresarea economică. Aici sunt incluse și 50 de miliarde USD din resursele AID sub formă de granturi și împrumuturi, acordate în condiții foarte favorabile și 12 miliarde USD pentru țările în curs de dezvoltare pentru finanțarea procurării și distribuirii vaccinurilor împotriva COVID-19.

Urmăriți Banca Mondială pe Twitter, Facebook și YouTube.

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:

Georgina Thompson, UNICEF New York, Tel: +1 917 238 1559, gthompson@unicef.org

Elizabeth Howton, Banca Mondială, Tel: +1 202 458 5922, ehowton@worldbankgroup.org

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea, vizitați www.unicef.org.

Urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook