Conferința Națională „Dezvoltarea educației incluzive în Republica Moldova – rezultate actuale și priorități viitoare”

cea de-a patra ediție a Conferinței naționale anuale privind educația incluzivă

10 Decembrie 2019
Conferinta-Educatie-Incluziva
UNICEF/Moldova/2019

Chisinau, 10 decembrie, 2019. Asigurarea dreptului la educație pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, inclusiv a copiilor cu dizabilități a fost principalul subiect discutat, astăzi, la Chișinău, în cadrul celei de-a patra ediții a Conferinței naționale anuale privind educația incluzivă.

Republica Moldova, prin ratificarea Convenția ONU privind Drepturile Copilului, care în acest an este la cea de-a 30-a aniversare, s-a angajat să asigure tuturor copiilor o viață împlinită și decentă, să garanteze demnitatea, să favorizeze autonomia și să faciliteze participarea activă a copiilor cu cerințe educaționale speciale și a copiilor cu dizabilități la viața comunității, iar sistemul de educație este piatra de temelie a acestui angajament.

Astfel, evenimentul contribuie la consolidarea eforturilor decidenților privind incluziunea copiilor, elevilor și studenților cu cerințe educaționale speciale și cu dizabilități în toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Conferința a reunit aproximativ 200 de participanți: reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, societății civile, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai mediului academic, experți naționali și internaționali, părinți, profesori.

Secretarul de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Natalia Grâu a remarcat că „Educația din Republica Moldova, ca și alte sisteme de educație din alte țări, este într-un proces continuu de actualizare și de adaptare la evoluțiile sociale, economice și tehnologice. Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării și în continuare va implementa acţiuni concrete în scopul racordării cadrului legal şi instituţional de protecţie a copilului şi familiei la politicile internaţionale, în vederea asigurării echităţii sociale şi accesului la studii de calitate”.

Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, Desiree Jongsma a  afirmat că educația incluzivă nu este un proiect, ci este o trăsătură a sistemului de învățământ.”

Moldova s-a descurcat de minune până acum. Realizările vorbesc de la sine: numărul școlilor speciale și numărul copiilor din aceste școli este în continuă scădere, în timp ce numărul copiilor cu dizabilități din clasele obișnuite este în creștere. Moldova este deja adusă ca exemplu de urmat în regiune,” a adăugat Desiree Jongsma.

Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției familiei și copilului s-a angajat să investească în calitatea vieții copiilor din Moldova. Vrem ca toți copiii, să-și atingă întregul potențial, iar acest lucru poate fi realizat inclusiv prin asigurarea accesului la educație. În calitate de societate civilă ne-am asumat angajamente de a fi parteneri ai Guvernului, instituțiilor de învățământ, cadrelor didactice în garantarea accesului la educație echitabilă, incluzivă și de calitate pentru toți copiii, a menționat Carolina Buzdugan, Secretar General APSCF.

Participanții au adoptat o rezoluție, prin care autoritățile, instituțiile din domeniile educație, asistență socială și sănătate, părinții și copiii, membrii societății civile își asumă angajamentul comun să colaboreze pentru eliminarea barierelor și crearea oportunităților de acces la educație pentru toți copiii.

La finele conferinței a avut loc Gala Educației Incluzive 2019, care se desfășoară deja al IV-lea an consecutiv. Trofeul „Alexandra Grajdian” pentru CURAJ ȘI INOVAȚIE în promovarea educației incluzive a fost acordat Grădiniței- creșă nr. 2 „Foișor”, or. Edineț.

În cadrul Galei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu APSCF, au mai acordat 2 mențiuni pentru promovarea educației incluzive: IP Gimnaziul „V. Bulicanu”, s. Boldurești, r-nul Nisporeni – pentru „Asigurarea oportunităților educaționale pentru fiecare copil”; Instituția de Educație Timpurie nr.10 „Miorița”, mun. Bălți – pentru „Implicarea pro-activă în promovarea practicilor incluzive în sistemul educațional”.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) împreună cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF Moldova) și Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției familiei și copilului (APSCF), în contextul implementării Programului de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook