Comitetul European al Regiunilor și UNICEF își unesc eforturile pentru a sprijini incluziunea copiilor din Ucraina

24 Mai 2023
European Committee of the Regions and UNICEF join forces to support the inclusion of children from Ukraine
UNICEF/2023/Moldova/Pirozzi

GENEVA/BRUXELLES, 24 mai 2023 - Cele două organizații vor sprijini administrațiile regionale și locale în implementarea măsurilor de protecție a copilului și integrare socială. Comitetul European al Regiunilor (CoR) și UNICEF au semnat un acord pentru a sprijini administrațiile regionale și locale din Uniunea Europeană în activitatea lor privind protecția copilului și promovarea Garanției europene pentru copii, cu accent pe copiii refugiați din Ucraina.

Mai exact, acordul își propune să faciliteze schimbul de experiență și cunoștințe între CoR, UNICEF și autoritățile locale, regionale cu privire la cel mai bun mod de a proiecta, coordona și implementa cu succes programe pentru copiii refugiați din Ucraina, având în vedere integrarea lor pe termen lung în orașele și țările europene. Această inițiativă comună se va baza și pe activitatea legislativă a Comitetului European al Regiunilor - adunarea politică a UE pentru politicienii locali și regionali - în scopul asigurării drepturilor copiilor în legislația UE, inclusiv Garanția europeană pentru copii adoptată în 2021.

Legislația oferă îndrumări și instrumente pentru țările UE, astfel încât fiecare copil din Uniunea Europeană expus riscului sărăciei sau excluziunii sociale să aibă acces la educație calitativă, asistență medicală, nutriție și locuință până în 2030. Multe dintre serviciile publice care sunt esențiale pentru atingerea acestor obiective sunt gestionate de administrațiile locale și regionale. Mai mult de 8,2 milioane de oameni - majoritatea femei și copii - au fugit din războiul din Ucraina în țările învecinate, mulți continuându-și călătoria către alte destinații. Autoritățile țărilor gazdă au arătat o solidaritate fără precedent, ajutând familiile refugiate din Ucraina.

În iunie 2022, CoR și asociațiile teritoriale din Ucraina și UE au creat Alianța Europeană pentru Orașe și Regiuni pentru Reconstrucția Ucrainei, care va contribui la reconstrucția infrastructurii publice, inclusiv a școlilor. CoR acționează în calitate de secretariat al Alianței. Uniunea Europeană și UNICEF împărtășesc valorile prevăzute de articolul 3 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană și Convenția privind Drepturile Copilului.

###

Vasco Alves Cordeiro (PT/PES), Președintele Comitetului European al Regiunilor, a declarat: „Începând de astăzi, CoR și UNICEF își unesc eforturile oficial în cadrul unui nou parteneriat pentru a spori sprijinul acordat orașelor și regiunilor din UE în activitatea lor privind protecția copilului, cu accent deosebit asupra copiilor din Ucraina. Acest acord de parteneriat arată angajamentul CoR în promovarea și apărarea drepturilor copiilor, inclusiv a celor mai vulnerabili. Datorită acestei noi colaborări, vom putea facilita schimburile de informații între UNICEF și membrii CoR. Experiența tehnică a UNICEF va fi crucială pentru a garanta că autoritățile locale și regionale aplică standardele corecte pentru cazarea, integrarea și educația copiilor. Autoritățile locale și regionale poartă o mare responsabilitate și arată o solidaritate imensă atunci când primesc copii refugiați. De aceea, astăzi recunoaștem munca atât a UNICEF, cât și a autorităților locale și regionale din Europa, care sunt dispuse să-și îmbunătățească facilitățile și să facă din orașele și regiunile lor un loc și mai primitor pentru copiii vulnerabili și refugiați".

Philippe Cori, Director Regional interimar al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, a declarat: „Copiii și familiile din Ucraina au suferit mai mult de un an de război. Asigurarea că acești copiii se află într-un mediu sigur în care se pot juca, învăța și interacționa cu colegii lor este esențială pentru bunăstarea lor. Administrațiile locale și regionale joacă un rol vital în îmbunătățirea serviciilor și promovării coeziunii sociale. Prin acest parteneriat cu CoR, UNICEF va sprijini autoritățile locale pentru a-și consolida sistemele de protecție a copiilor vulnerabili, inclusiv a copiilor refugiați din Ucraina".

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook