Cazurile de rujeolă în Europa și Asia Centrală au crescut vertiginos cu 3000% în acest an față de anul trecut

UNICEF avertizează că sporirea numărului de cazuri de rujeolă se datorează scăderii gradului de vaccinare în rândul copiilor din întreaga regiune

15 Decembrie 2023
vaccination
UNICEF Moldova/Pirozzi

GENEVA, 14 decembrie 2023 - Au fost confirmate 30.601 cazuri de rujeolă în Europa și Asia Centrală în perioada ianuarie - 5 decembrie 2023, față de 909 cazuri coinfirmate pe tot parcursul anului 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 3266% a numărului de cazuri ale acestei boli care poate fi prevenită prin vaccinare, avertizează UNICEF.

Datele indică, de asemenea, o tendință mai recentă de înrăutățire, deoarece rata cazurilor de rujeolă în Europa și Asia Centrală aproape s-a dublat între octombrie și noiembrie 2023. Se așteaptă ca numărul cazurilor din regiune să crească și mai mult din cauza lacunelor de imunitate.

"Nu există un semn mai clar al unei scăderi a gradului de vaccinaare decât o creștere a cazurilor de rujeolă. O astfel de creștere dramatică necesită o atenție urgentă și măsuri de sănătate publică pentru a proteja copiii de această boală periculoasă și mortală", a declarat Regina De Dominicis, director regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Rujeola are un efect devastator asupra sănătății copiilor, cu consecințe uneori fatale. Aceasta provoacă o slăbire de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor, făcându-i mai vulnerabili la alte boli infecțioase, inclusiv la pneumonie.

Cea mai mare rată de cazuri de rujeolă este raportată în Kazahstan, cu 69 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 13.254 de cazuri, conform ultimelor date disponibile. Kârgâstanul are a doua cea mai mare rată a cazurilor de rujeolă, cu 58 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 3.811 cazuri. România, care a anunțat săptămâna trecută un focar național de rujeolă, are o rată de 9,6 cazuri raportate la 100.000 de locuitori, însumând 1.855 de cazuri.

Creșterea numărului de cazuri de rujeolă se datorează unei scăderi a gradului de vaccinare în întreaga regiune. Scăderea cererii de vaccinuri - parțial alimentată de dezinformarea și neîncrederea care s-au agravat în timpul și în urma pandemiei COVID-19, întreruperea serviciilor de sănătate și sistemele slabe de asistență medicală primară sunt unii dintre factorii care contribuie la această situație.

Cele mai recente date arată că aproximativ 931.000 de copii din Europa și Asia Centrală au ratat în totalitate sau parțial imunizarea de rutină în perioada 2019-2021. În Europa și Asia Centrală, rata de imunizare a primei doze împotriva rujeolei a scăzut de la 96% în 2019 la 93% în 2022. Pe măsură ce acești copii trec de vârsta la care se administrează vaccinurile de rutină, este nevoie de un efort dedicat pentru a se asigura că aceștia recuperează decalajul cu vaccinările.

Pentru a ajunge la fiecare copil, UNICEF îndeamnă țările din regiune să:

  • Să identifice de urgență și să ajungă la toți copiii, în special la cei care nu au fost vaccinați.
  • Să consolideze cererea de vaccinuri, inclusiv prin consolidarea încrederii.
  • Să acorde prioritate finanțării serviciilor de imunizare și asistenței medicale primare.
  • Să construiască sisteme de sănătate reziliente prin investiții în personalul medical, inovare și producție locală.

UNICEF colaborează cu guvernele, Gavi, Alianța pentru vaccinuri, OMS și alți parteneri pentru a genera dovezi, a identifica copiii cu doze zero și comunitățile care au ratat vaccinarea, a înțelege cauzele profunde ale regresului din perspectiva cererii și a ofertei și a evalua cauzele și factorii de risc specifici contextului. UNICEF utilizează aceste dovezi pentru a dezvolta și a pune în aplicare strategii de sprijinire a guvernelor din Europa și Asia Centrală pentru a imuniza fiecare copil.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook