Autoritățile publice din municipiul Cahul implementează acțiuni concrete pentru a elimina și combate violența pe bază de gen

Autoritățile publice locale din Cahul s-au alăturat campaniei „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen

06 Decembrie 2021
Autoritățile publice locale din Cahul s-au alăturat campaniei „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen
UN Women Moldova

În Republica Moldova, restricțiile impuse din cauza pandemiei COVID-19, au contribuit la creșterea numărului de cazuri de violență împotriva femeilor. Conform statisticilor oferite de Centrul Internațional „La Strada”, de la începutul pandemiei numărul femeilor care au raportat cazuri de violență a crescut cu 35%. În acest sens, femeile supraviețuitoare ale violenței au nevoie de un suport mai mare, cum ar fi accesul la asistență medicală, legală, servicii de asistență psihologică și juridică sau suport material. În acest an, Campania 16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen, cu mesajul „Să oprim violența ACUM!”, se axează pe importanța prevenirii violenței, precum și pe disponibilitatea serviciilor destinate supraviețuitoarelor violenței, acestea fiind esențiale în contextul COVID-19.

Și în acest an, autoritățile publice locale din Cahul s-au alăturat campaniei „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” prin promovarea principiilor egalității de gen și eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor. Prin intermediul proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, autoritățile publice locale sunt susținute să își adapteze politicile și bugetele locale pentru a fi incluzive, să răspundă necesitaților tuturor grupurilor sociale, inclusiv femeilor si fetelor, dar și să implementeze acțiuni practice pentru a reduce disparitățile de gen cât mai rapid. În acest sens, sunt implementate programe de dezvoltare și abilitare a femeilor, inițiative care au scopul de a ajuta femeile supraviețuitoare ale violenței în familie să se integreze social-economic prin angajarea în câmpul muncii, să implementeze o idee de afacere sau să se înregistreze la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. De asemenea, în mai multe localități din raionul Cahul au fost create Cluburi pentru Femei, în cadrul cărora femeile beneficiază de dezvoltare personală, consiliere vocațională, susținere în lansarea ideilor de afaceri, suport în identificarea partenerilor pentru încurajarea antreprenoriatului social.

În contextul campaniei „16 zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”, vineri, 3 decembrie 2021, în incita Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din orașul Cahul a avut loc un briefing de presă cu participarea autorităților publice locale din Cahul, dar și a Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, reprezentanta UN Women Moldova, Dominika Stojanoska și reprezentanta UNICEF Moldova, Maha Damaj.

Gazda evenimentului, primarul Nicolae Dandiș, a menționat cât este de important să fim solidari în această perioadă dificilă și să ne mobilizăm pentru a implementa cât mai multe activități dedicate eliminării fenomenului violenței pe bază de gen. De asemenea, a reiterat importanța egalității de gen în societate, dar și importanța integrării acestei dimensiuni in toate procesele de elaborare a politicilor si bugetelor locale astfel încât să fie sporite oportunitățile femeilor și bărbaților de a-și exercita drepturile în egală măsură și de a participa activ în viața comunității: „Am început un proces de adaptare a documentelor strategice, iar APL Cahul își asuma angajamentul sa aloce anual 2% din buget pentru implementarea unor acțiuni concrete de combatere a violenței împotriva femeilor și fetelor și de asigurare a egalității de gen.”

Egalitatea de gen este o valoare de bază pentru Uniunea Europeană, care reprezintă și unul dintre cei mai importanți finanțatori ai proiectelor și programelor ce oferă sprijin supraviețuitoarelor violenței. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat că: „Lupta împotriva violenței a fost una dificilă în toate timpurile și mai ales acum, în situații de urgență, cum este cea prin care trecem la moment. Pandemia nu a făcut decât să agraveze inegalitățile în toată lumea. Restricțiile au făcut să crească numărul de abuzuri, numărul de situații care duc la violență împotriva fetelor și femeilor. Uniunea Europeană sprijină supraviețuitoarele violenței în bază de gen, prin diferite programe precum EVA, în plus, în perioada următoare, urmează a fi implementate alte două proiecte în aceste regiuni. Cahul este un pioner la capitolul luptei împotriva corupției, iar acum, și un oraș campion în prevenirea și combaterea violenței pe bază de gen”.

Dominika Stojanoska, reprezentanta de țară UN Women Moldova a subliniat că „Violența împotriva femeilor este cea mai răspândită formă de violență din câte există, iar datele statistice ne demonstrează acest lucru. În perioada de criză, numărul femeilor care suferă de violență crește până la 70%. În aproape toate regiunile țării asunt fete sau femei care suferă și sunt în pericol. Multe dintre ele au suferit din cauza violenței mulți ani la rând, unele de la vârstă foarte fragedă și este momentul oportun să ne mobilizăm eforturile și să le susținem, să le auzim. Aceste situații trebuie să se termine cât mai curând. Trebuie să le ascultăm pe aceste femei și să întreprindem acțiuni concrete, așa cum facem aici la Cahul și în alte regiuni ale țării.”

Violența cauzează violență și are consecințe pe termen lung atât asupra copiilor, cât și a societății în general. Astfel, educația este un element de bază pentru eradicarea acestei probleme. Statisticile din Republica Moldova arată că una din patru fete a fost supusă violenței fizice până la vârsta de 18 ani. Iar trei din patru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani sunt supuși cel puțin unei forme de violență din partea părinților. „Există un șir de convenții care cheamă la eliminarea violenței împotriva copiilor, termenul ar fi către anul 2030, ceea ce ne înseamnă că avem mai puțin de 10 ani ca să atingem acest obiectiv. În calitatea noastră de gardieni ai respectării acestor convenții, trebuie să ne implicăm la toate nivelurile, să creăm alianțe globale, să colaborăm la nivel central, național, în toate sectoarele, sănătate, justiție, societate civilă, mass-media, etc. pentru a prevedea și răspunde prompt în cazuri de violență a copiilor. Atunci când lucrăm cu copii, susținem părinții și îngrijitorii în programe de parenting pozitiv, continuăm să depunem eforturi continuu pentru a elimina acele comportamente și norme sociale dăunătoare și să promovăm mediile sigure.” a menționat reprezentanta de Țară UNICEF Moldova, Maha Damaj.

Rolul poliției este orientat spre prevenirea și combaterea tuturor genurilor de infracțiuni, inclusiv a cazurilor de violență pe bază de gen. Și în acest an, Inspectoratul de Poliție Cahul s-a alăturat campaniei, discutând și informând cetățenii. Membrii Inspectoratului de Poliție au distribuit în cadrul evenimentului pliante și materiale promoționale privind încurajarea raportării cazurilor de violență. Sergiu Costandache, Șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Cahul, a mulțumit pentru ocazia oferită de a ne manifesta în cadrul evenimentului de astăzi și de a sublinia sprijinul Poliției față de victimele violenței. „Violența este una dintre cele mai grave infracțiuni, iar noi, poliția, dorim să ne alăturăm campaniei și să reiterăm deschiderea noastră în lupta cu combaterea a acestui fenomen în municipiul Cahul.

Îndemnăm populația să aibă încredere în noi pentru că suntem aici pentru a vă ajuta și sprijini și îndemnăm femeile sau fetele care sunt victime ale violenței să nu tolereze abuzul fizic și să o raporteze imediat sunând la numărul unic de urgență 112.”

Evenimentul a fost însoțit de un concert cu dimensiune socială oferit de Moldovan National Youth Orchestra, dirijată de Andriano Marian, cu scopul de a sprijini și încuraja femeile și fetele să se bucure de un viitor luminos, un viitor cu oportunități egale.

Acest eveniment face parte din proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Conținutul său este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” începe în fiecare an la data de 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii, și se încheie pe 10 decembrie, când este marcată Ziua drepturilor omului. În 2021 genericul global al campaniei este „Elimină violența împotriva femeilor acum!”.

Campania „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen
UN Women Moldova

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook