Asistentele medicale de familie din Călărași și Cantemir sunt echipate cu truse pentru vizitele la domiciliu.

04 Decembrie 2020
E08A9596.jpg
UNICEF Moldova

4 decembrie 2020. Chișinău. Centrele de sănătate din raioanele Călărași și Cantemir au primit astăzi 166 de truse pentru asistentele medicale de familie pentru  monitorizarea copiilor nou-născuți și sugari în timpul vizitelor la domiciliu, efectuate în cadrul Standardelor de supraveghere a creșterii și dezvoltării copilului în condiții de ambulator. Fiecare trusă conține un cântar electronic portabil, o bandă de măsurare, un pediometru pliabil pentru sugari și o geantă pentru vizitele la domiciliu a copiilor cu vârste de până la trei ani.

Asigurarea unui start sănătos pentru dezvoltarea copilului și fortificarea sănătății copilului este una dintre sarcinile prioritare ale sistemului de sănătate. Identificarea timpurie a problemelor de creștere și dezvoltare a copilului reprezintă oportunitatea primară și universală pentru intervenția în timp util și cu rezultate optimale,” a menționat Sergiu Gladun,  Director IMSP Institutul Mamei și Copilului.

Trusele vor fi distribuite tuturor asistentelor medicale de familie care lucrează în toate centrele de sănătate, oficiile medicilor de familie și oficiile de sănătate din raion.

Primele 1.000 de zile sunt cruciale pentru dezvoltarea copilului. Monitorizarea regulată a sănătății copilului este benefică din multe puncte de vedere, inclusiv pentru identificarea timpurie a riscurilor de dezvoltare, întârzierilor și dizabilităților, contribuind astfel la bunăstarea fiecărui copil ,” a spus Ilija Talev, Reprezentant de Țară a.i.  UNICEF.

Ne propunem să sporim gradul de acoperire cu servicii de intervenție timpurie în Republica Moldova. Înainte de acest proiect, astfel de servicii erau disponibile numai în cele mai mari două orașe: Chișinău și Bălți ”, spune și Angela Capcelea, responsabil de programul de sănătate UNICEF .

Circa 800 de familii cu copii din raionul Călărași și circa 650 din raionul Cantemir vor beneficia în fiecare an de asistență medicală acordată în timpul vizitelor la domiciliu.

“Calitatea vizitelor la domiciliu trebuie sa corespunda tuturor cerințelor,” a subliniat Ninel Revenco, profesor universitar,  directoare a departamentului de pediatrie, USMF "Nicolae Testemiţanu". Speram copii noștri să beneficieze de o asistenta medicala tot mai buna,” a adăugat Ninel Revenco.

Acest sprijin este obținut în cadrul unui proiect finanțat de UNICEF și Agenția austriacă de dezvoltare. Proiectul vine să promoveze, în Moldova și în alte șase țări din Balcanii de Vest, incluziunea socială și distribuirea echitabilă a oportunităților pentru cei mai vulnerabili și marginalizați copii, cum ar fi copii din minorități etnice și copii cu dificultăți de dezvoltare, inclusiv întârzieri și dizabilități.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea, vizitați www.unicef.org 

Urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook