Ambasadorul Bunăvoinței UNICEF, Orlando Bloom, a vizitat Moldova pentru a întâlni copiii și familiile care fug din Ucraina ca refugiați

Vizita a fost realizată în contextul numărului mare a copiilor refugiați, care depășește 1,8 milioane în doar o lună

25 Martie 2022
Ambasadorul Bunăvoinței Orlando Bloom se joacă cu copiii la centrul Moldexpo din Chișinău, Moldova.
UN0613904

CHIȘINĂU/NEW YORK, 25 martie 2022 – La o lună de la începutul războiului din Ucraina, Ambasadorul Bunăvoinței UNICEF, Orlando Bloom, a vizitat Moldova pentru a întâlni copiii și familiile care fug din Ucraina ca refugiați.

În timpul călătoriei sale de două zile, Bloom a vizitat un spațiu „Punct Albastru” (Blue Dot) susținut de UNICEF în Palanca, spațiu, care oferă odihnă și sprijin femeilor și copiilor care traversează frontiera din Ucraina în căutarea siguranței.

„Am întâlnit o mamă în momentul când a ajuns la punctul de trecere cu cei trei copii ai săi. Ea mi-a spus că ei au fugit din Ucraina aseară după ce casa vecinilor lor a fost bombardată și că erau prea speriați ca să mai rămână”, a spus Bloom. „A fost sfâșietor să văd această familie și atât de mulți alții trecând frontiera după călătorii lungi, cu doar câteva bunuri și neștiind unde se va termina călătoria lor.”

UNICEF și UNHCR, în parteneriat cu guvernele și organizațiile societății civile, au înființat trei „Punctele albastre” în Moldova, de-a lungul rutelor cheie pentru refugiați. Aceste spații sigure unice oferă informații familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoțiți și separați de familiile lor și asigură protecția acestora împotriva exploatării, fiind un centru pentru servicii esențiale.

De la începutul războiului din 24 februarie, peste 1,8 milioane de copii au fugit din Ucraina, iar zeci de mii au trecut în Moldova. Mulți refugiați își continuă călătoria în alte țări, în timp ce aproape 100.000 – jumătate dintre ei copii – au rămas în Moldova cu familii gazdă, voluntari sau în centre pentru refugiați administrate de guvern.

„Amenințarea urgentă și foarte reală în adresa copiilor refugiați din Ucraina crește în fiecare zi. Copiii care călătoresc neînsoțiți sunt adesea vulnerabili la trafic și exploatare, deoarece fac călătorii lungi și grele”, a declarat Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj. „UNICEF lucrează non-stop în Moldova pentru a oferi copiilor și familiilor servicii de îngrijire psihosocială și protecție pe măsură ce trec granița pentru a-și găsi siguranță.”

În timpul călătoriei, Bloom s-a întâlnit și cu mai mulți copii și familii la centrul de refugiați Moldexpo din Chișinău, unul dintre cele peste 100 de centre din Moldova unde refugiații pot dormi, accesa servicii medicale și juridice și pot lua mese calde înainte de a-și continua călătoria.

La centru, Bloom s-a întâlnit cu o familie din cinci persoane care a fugit din Ucraina la începutul acestei săptămâni, îmbrăcată doar în hainele pe care le purtau și cu o sumă mică de bani. După ce a sosit în Moldova și a petrecut cinci nopți la Moldexpo, o familie locală s-a oferit să-i găzduiască până când vor completa actele pentru a merge mai departe.

„Multe familii și copii cu care am vorbit nu și-au părăsit doar casele, ci și școala, prietenii, membrii familiei și aproape tot ce aveau. Ca tată, îmi pot imagina supărarea și confuzia pe care trebuie să le simtă”, a adăugat Bloom, care a vizitat și estul Ucrainei împreună cu UNICEF în 2016. „Punctele albastre” înființate de UNICEF la frontieră sunt un prim punct de oprire, vital pentru mamele disperate, care caută un răgaz și un loc sigur unde se pot juca copiii.”

UNICEF a avertizat recent despre riscul sporit de trafic și exploatare, deoarece milioane de copii fug de război, iar mulți alții sunt strămuți în interiorul Ucrainei. Ca răspuns, UNICEF și partenerii extind „Punctele albastre” în țările care găzduiesc refugiați, inclusiv Moldova, Polonia, România și Slovacia, și fac apel la guvernele din regiune să ia măsuri pentru a menține copiii în siguranță. Aceasta include consolidarea controalelor de protecție a copilului la punctele de trecere a frontierei.

 

Ambasadorul Bunăvoinței Orlando Bloom vorbește cu copiii la centrul Moldexpo din Chișinău, Moldova.
UN0613899
Ambasadorul Bunăvoinței Orlando Bloom salută copiii la un centru „Blue Dot” susținut de UNICEF din Palanca, Moldova.
UN0613916
La punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina și Moldova la Palanca Ambasadorul Bunăvoinței UNICEF Orlando Bloom vorbește cu o mamă și cu fiul ei.
UN0613912

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook