Agențiile atenționează că unele țări nu reușesc să prevină violența împotriva copiilor

În urma raportului privind starea globală a violenței împotriva copiilor, autoritățile sunt îndemnate să ia mai multe măsuri, subliniindu-se și că impactul COVID-19 este unul „dramatic”

18 Iunie 2020

Jumătate dintre copiii din toată lumea, adică aproximativ 1 miliard de copii, sunt victime, în fiecare an, ale violenței fizice, sexuale și psihologice, ce rezultă în leziuni, dizabilități și deces, din cauza că autoritățile eșuează să implementeze strategiile create în scopul protejării copiilor.

Acest lucru este menționat într-un nou raport publicat astăzi, elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF, UNESCO, Reprezentanta Specială a Secretarului General al ONU pentru violența împotriva copiilor și End Violence Partnership.

„Nu există nicio scuză pentru violența împotriva copiilor”, susține Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al OMS. „Noi dispunem de instrumente bazate pe dovezi pentru a o preveni și îndemnăm toate statele să le implementeze. Protejarea sănătății și bunăstării copiilor este de o importanță crucială pentru protejarea sănătății și bunăstării noastre colective atât în prezent, cât și în viitor.”

Raportul intitulat Global Status Report on Preventing Violence Against Children 2020 [Raport privind starea globală a prevenirii violenței împotriva copiilor, 2020] este primul de acest fel și prezintă progresul realizat de 155 de state în implementarea cadrului „INSPIRE”, compus din 7 strategii pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva copiilor. În raport este evidențiată necesitatea ca toate statele să-și intensifice eforturile de implementare a strategiilor respective. Deși în aproape toate statele (88%) există un cadru legislativ-cheie menit să-i protejeze pe copii de violență, mai puțin de jumătate dintre ele (47%) au declarat că acesta este implementat cu rigurozitate.

În raport sunt prezentate, pentru prima dată în lume, estimări globale ale numărului de omucideri în rândul copiilor cu vârsta sub 18 ani, estimările anterioare bazându-se pe date în rândul tinerilor de 18-19 ani. S-a constatat că aproximativ 40.000 de copii au fost victime ale omuciderii în anul 2017.

„Violența împotriva copiilor a fost mereu omniprezentă. Acum, însă, lucrurile s-ar putea înrăutăți și mai mult”, a declarat Directoarea Executivă a UNICEF, Henrietta Fore. „Din cauza izolării la domiciliu, închiderii școlilor și restricțiilor de deplasare, mult prea mulți copii au rămas blocați cu agresorii, fără acel spațiu sigur pe care școala l-ar oferi, în mod normal. Este necesar să se intensifice urgent eforturile de protejare a copiilor în această perioadă și ulterior, inclusiv prin desemnarea serviciilor asistenților sociali ca esențiale și prin consolidarea liniilor telefonice de asistență pentru copii.”

 

În general, nu s-a realizat același progres de implementare pentru toate strategiile „INSPIRE”

În ceea ce privește strategiile „INSPIRE”, cel mai mare progres s-a realizat în implementarea strategiei referitoare la accesul la educație prin înscrierea la școală, 54% dintre țări raportând că un număr suficient de copii nevoiași au fost înscriși datorită acestei strategii. Între 32% și 37% dintre țări consideră că victimele violenței au putut accesa serviciile de asistență, în timp ce 26% dintre țări au oferit programe de asistență pentru părinți și îngrijitori; 21% dintre țări aveau programe de eliminare a normelor dăunătoare; iar 15% au făcut modificări menite să le asigure copiilor un mediu fizic sigur.

Deși majoritatea țărilor (83%) dispun de date naționale privind violența împotriva copiilor, doar 21% le-au utilizat pentru a stabili niveluri de referință inițiale și ținte la nivel național pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva copiilor.

Aproximativ 80% dintre țări au planuri naționale de acțiuni și politici, însă doar 1/5 dintre acestea au planuri complet finanțate sau ținte măsurabile. Lipsa bugetului și capacitățile necorespunzătoare ale specialiștilor se pot număra printre factorii care au cauzat implementarea lentă.

 

Răspunsul la COVID-19 și impactul asupra copiilor

„În timpul pandemiei COVID-19 și în perioada în care au fost închise școlile din cauza acesteia, am observat că a crescut numărul de cazuri de exprimare, în mediul online, a violenței și urii – inclusiv numărul cazurilor de hărțuire. Iar acum că școlile au început să se redeschidă, copiilor le este frică se revină la școală”, a declarat Audrey Azoulay, Directoarea Generală a UNESCO. „Este responsabilitatea noastră colectivă să ne asigurăm că școlile sunt un spațiu sigur pentru toți copiii. Trebuie să reflectăm și să acționăm împreună pentru a opri violența atât în școli, cât și în întreaga societate.

Din cauza măsurilor de izolare la domiciliu, inclusiv a celor de închidere a școlilor, a fost limitat accesul la sursele obișnuite de asistență pentru familii și pentru fiecare în parte, cum ar fi prietenii, rudele sau diverși specialiști. Din cauza acestor circumstanțe, victimelor le este și mai greu să facă față crizelor și noii rutine cotidiene. S-a observat un număr sporit de apeluri la liniile telefonice în cazuri de abuz față de copii și de violență în cuplu.

Și deși comunitățile online au avut un rol esențial pentru a asigura că copii pot să studieze, să beneficieze de asistență și să se joace, s-au intensificat comportamente dăunătoare în mediul online, inclusiv hărțuirea pe internet, comportamentul riscant și exploatarea sexuală pe internet. 

„În timp ce se lucra la finalizarea acestui raport, măsurile de izolare și întreruperea prestării serviciilor de protecție a copiilor, deja limitate, au sporit vulnerabilitatea copiilor la diverse forme de violență”, a declarat Najat Maalla M’jid, Reprezentanta Specială a Secretarului General al ONU pentru violența împotriva copiilor. „Pentru a face față acestei crize, este de o importanță critică să avem un cadru de acțiune unificat și multisectorial dedicat protecției drepturilor copiilor, pentru implementarea căruia va fi necesară mobilizarea autorităților statelor, a donatorilor bilaterali/multilaterali, a societății civile, a sectorului privat și a copiilor, ale căror păreri trebuie ascultate și cu adevărat luate în considerare pentru a asigura tuturor protecția corespunzătoare și posibilitatea de a se dezvolta și a-și valorifica potențialul pe deplin.”

 

Accelerarea acțiunilor de protejare a copiilor
OMS și partenerii săi vor continua să lucreze împreună cu autoritățile statelor în scopul implementării pe deplin a strategiilor „INSPIRE”, prin intensificarea coordonării, elaborarea și implementarea planurilor naționale de acțiuni, stabilirea priorităților pentru colectarea datelor și consolidarea cadrului legislativ.  Sunt necesare acțiuni la nivel global pentru a asigura disponibilitatea asistenței financiare și tehnice necesare pentru toate țările. Monitorizarea și evaluarea sunt de o importanță crucială pentru stabilirea măsurii în care eforturile de prevenire au fost cu adevărat orientate către cei care au avut nevoie de ele.

 

„Combaterea violenței împotriva copiilor este lucrul corect de făcut, o investiție inteligentă și este posibilă.  Este timpul să se finanțeze pe deplin planurile naționale de acțiuni menite să facă posibilă siguranța copiilor acasă, la școală, online și în comunitățile lor”, a subliniat Howard Taylor, de la End Violence Partnership. „Putem și trebuie să creăm o lume în care fiecare copil să se poată dezvolta fără violență și deveni parte a unei noi generații de adulți ce se va bucura de o viață sănătoasă și prosperă.”

 

Nota redactorului:

Datele din raport au fost compilate în urma unui sondaj realizat în perioada 2018-2019, răspunsurile fiind oferite de peste 1000 de factori de decizie din 155 de țări. Strategiile „INSPIRE”, lansate în anul 2016, îndeamnă la implementarea și aplicarea legislației, schimbarea normelor și valorilor așa încât violența să fie inacceptabilă, crearea unor medii fizice sigure pentru copii, oferirea asistenței părinților și îngrijitorilor, consolidarea stabilității și securității economice și a venitului, îmbunătățirea intervențiilor și serviciilor de asistență pentru victime și asigurarea copiilor cu posibilitatea de a învăța și de a căpăta deprinderi de viață.

 

Linkuri relevante

Pentru a descărca raportul (doar în engleză) și rezumatul executiv (în engleză, franceză, rusă și spaniolă), accesați: https://who.canto.global/b/SSHOR și utilizați parola: 490759.

Pentru a urmări evenimentul de lansare care are loc joi, 18 iunie, de la 15:00 la 16:30 Ora de vară a Europei Centrale, vă rugăm să vă înregistrați accesând https://bit.ly/2ApZXKa. După înregistrare, veți primi un e-mail de confirmare cu detalii despre accesarea evenimentului. Interpretarea va fi disponibilă în cele 6 limbi ale ONU.

Organizația Mondială a Sănătății are rolul de lider mondial în domeniul sănătății publice în sistemul Națiunilor Unite. Fondată în anul 1948, OMS colaborează cu 194 de state membre, din 6 regiuni și cu peste 150 de birouri, pentru a promova sănătatea, a păstra lumea în siguranță și a le oferi asistență persoanelor vulnerabile. Obiectivul nostru pentru anii 2019-2023 este de a asigura acoperirea universală cu servicii de sănătate a unui alt miliard de persoane, de a proteja un alt miliard de persoane de urgențele de sănătate și de a le asigura acestora un nivel mai bun de sănătate și bunăstare. Pentru mai multe informații despre OMS, vizitați www.who.int. Urmăriți OMS pe Twitter și Facebook.

UNICEF activează în unele dintre cele mai dure locuri din lume, pentru a ajunge la cei mai dezavantajați copii. În peste 190 de țări și regiuni, activăm pentru fiecare copil de pretutindeni, pentru a construi o lume mai bună pentru fiecare. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa pentru copii, vizitați www.unicef.org. Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook.

Reprezentanta Specială a Secretarului General al Națiunilor Unite pentru violența împotriva copiilor este un avocat global independent care promovează prevenirea și eliminarea tuturor formelor de violență împotriva copiilor. Aceasta acționează ca element de legătură și catalizator al acțiunilor în toate regiunile și în toate sectoarele și circumstanțele în care pot avea loc acte de violență împotriva copiilor. Reprezentanta Specială mobilizează sprijinul politic pentru a atrage încă o dată atenția la efectele dăunătoare ale violenței împotriva copiilor, lucrând cu guvernele, instituțiile naționale, organizațiile societății civile și copiii, promovând schimbarea comportamentală și socială pentru a pune capăt violenței împotriva copiilor până în anul 2030. Pentru mai multe informații, vizitați https://violenceagainstchildren.un.org/. Urmăriți pe Twitter, Facebook și Instagram

End Violence Partnership este un parteneriat public-privat creat de Secretarul General al ONU în anul 2016. În acest parteneriat participă peste 420 de parteneri și activează ca o platformă globală de advocacy, întreprinde acțiuni bazate pe dovezi și investește în eforturile menite să pună capăt tuturor formelor de violență împotriva copiilor. End Violence Partnership se concentrează pe 3 domenii principale: siguranța copiilor acasă, online și la școală.

UNESCO este Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Aceasta urmărește să asigure menținerea păcii prin cooperarea internațională în domeniul educației, științei și culturii. Programele UNESCO contribuie la realizarea dezvoltării durabile definite în Agenda 2030, adoptată de către Adunarea Generală a ONU în anul 2015.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea, vizitați  www.unicef.org

Urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook