90 de profesori din Cahul și Ungheni participă la Programul de consolidare a practicilor inovative de predare-învățare centrate pe elevi

03 Ianuarie 2024
image
UNICEF/Moldova/2023/Tekwill

Profesori din 12 școli din Ungheni și Cahul participă în perioada 2-3 ianuarie la un program de formare intensiv axat pe abordări inovatoare de învățare centrate pe elev. Programul este lansat sub egida Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNICEF Moldova și PNUD Moldova, în parteneriat cu ATIC (Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC). Proiectul pilot se desfășoară pe perioada anului școlar septembrie 2023 - mai 2024.

image
UNICEF/Moldova/2023/Tekwill

Profesorii vor învăța să utilizeze instrumente de inteligență artificială generativă pentru a spori procesul de învățare și să implementeze metode de predare colaborative și reflexive. De asemenea, profesorii sunt îndrumați să dezvolte proiecte STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică), care încurajează gândirea critică, creativitatea și aplicarea practică a cunoștințelor dobândite la orele de clasă. Sesiunile de formare sunt oferite de o echipă de experți în educație, atât locali, cât și internaționali. Colaborarea dintre participanți și echipa de formatori va continua și după finalizarea programului. Profesorii urmează să fie ghidați în procesul de elaborare a activităților de învățare cu elemente inovative și la implementarea acestora în cadrul lecțiilor.

Valentina Olaru, Secretară de Stat, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova:

„Prin colaborarea cu partenerii noștri în cadrul acestui proiect, dorim să implementăm o metodă inovativă de predare, folosind tehnologia ca instrument principal. De asemenea, ne propunem să oferim cadrelor didactice pregătirea necesară pentru a utiliza eficient tehnologia și a integra Inteligența Artificială în sala de clasă. Astfel, elevii vor fi implicați activ în propria lor învățare, vor putea să exploreze subiectele în profunzime și vor dezvolta competențe valoroase pentru viitorul lor profesional. Suntem conștienți că această transformare va necesita timp și resurse considerabile, dar suntem hotărâți să investim în educația viitorului, alături de partenerii noștri”.

image
UNICEF/Moldova/2023/Tekwill

Ilija Talev, Reprezentant adjunct de Țară, UNICEF Moldova:

„Acest eveniment marchează un efort de colaborare între UNICEF, Ministerul Educației și Cercetării și Asociația Companiilor TIC (ATIC) din Moldova. Scopul evenimentului este consolidarea cunoștințelor și abilităților cadrelor didactice de a livra elevilor din Cahul și Ungheni conținut interactiv și captivant în cadrul disciplinelor STEAM, care ulterior vor fi replicate și extinse în restul țării. Suntem interesați să explorăm modul în care noile tehnologii pot îmbunătăți experiența de învățare în clase și rezultatele educaționale. Împreună cu partenerii și profesorii implicați, facem acești pași importanți pentru a transforma digital educația din țară și a îmbunătăți calitatea și incluziunea, contribuind astfel la construirea un viitor mai promițător pentru copiii din Moldova”.

image
UNICEF/Moldova/2023/Tekwill

Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, ATIC:

„Lucrăm îndeaproape cu profesorii și partenerii noștri pentru a introduce și implementa tehnologii inovatoare în procesul de învățare. Suntem fermi în credința că investiția în educație este investiția în viitor, iar acest proiect reprezintă o platformă pentru dezvoltarea unui sistem educațional adaptat nevoilor societății contemporane. ATIC joacă un rol esențial în această transformare, oferind expertiză și resurse pentru a asigura o implementare eficientă și durabilă a inițiativelor educaționale inovatoare în Moldova”.

Valerica Zidu, Profesoară de informatică, Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, s. Alexandru Ioan Cuza, r. Cahul:

„În era digitală, provocarea de a atrage atenția elevilor în timpul orelor de studiu devine din ce în ce mai mare pentru profesori. Prin participarea la programul de formare, ne-am propus să dobândim abilitățile necesare pentru a crea un mediu de învățare captivant pentru elevi și  suntem convinși că utilizarea tehnologiilor digitale este cheia pentru a-i implica pe acești nativi digitali în studiul disciplinelor STEAM”.

image
UNICEF/Moldova/2023/Tekwill

Totodată, în cadrul programului va fi dezvoltat un curs digital, axat pe utilizarea instrumentelor digitale în procesul de predare interactivă, centrată pe elev. Cursul va fi accesibil online pentru toate cadrele didactice din Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului este de cca 110.000 euro și este finanțat de Uniunea Europeană.

image
UNICEF/Moldova/2023/Tekwill
image
UNICEF/Moldova/2023/Tekwill

Contacte media

Valeria Dumitriu
Ofițer în Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: +373 68878436

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit https://www.unicef.org/

Follow UNICEF on Twitter and Facebook