75% dintre copiii cu dizabilități din Europa Centrală și de Est precum și cei din Asia Centrală nu au acces la educație incluzivă de calitate

Un acces mai bun la tehnologiile și dispozitivele de asistență ar putea aduce o creștere considerabilă a numărului de copii cu dizabilități care merg la școală

07 Martie 2019
tehnologie asistata
UNICEF/Moldova/2018/Foca

GENEVA, 7 Martie 2019 –Cel puțin 75 la suta din numărul estimativ de 5.100.000 de copii cu dizabilități din Europa Centrală și de Est, dar și în Asia Centrală sunt excluși și nu au acces la educație incluzivă și de calitate. 

Deși datele statistice comprehensive lipsesc, dovezile și datele disponibile arată că milioane de copii cu dizabilități nu merg la școală. Pentru cei care, totuși, se înscriu la studii, posibilitatea de a beneficia de educație completă primară sau secundară este foarte mică. Sute de mii de copii cu dizabilități din regiune rămân în „școli speciale”, separați de colegii și comunitățile lor. 

„Este o pierdere imensă de potențial - pentru acești copii, familiile lor, economiile naționale și societate în general”, a declarat directoarea regională al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, Afshan Khan.” Astăzi, UNICEF îndeamnă spre investiții pentru asigurarea disponibilității și accesibilității tehnologiilor de asistență calitate, deoarece aceste produse au potențialul de a mări vizibil numărul copiilor cu dizabilități care își exercită dreptul fundamental la educație."

Tehnologiile de asistență – de la afișaje alternative și tablete, scaune cu rotile ușoare și ieftine, la interfața creier-computer – sunt instrumente care ajută copiii cu dizabilități să obțină mai multă independență, să frecventeze școala și să participe la activități sociale.

Aceste tehnologii sunt parte a unei expoziții speciale, de două zile, care a fost inaugurată astăzi la Casa Națiunilor Unite în Geneva. Expoziția prezintă tehnologii inovative de asistență care ajută copiii cu dizabilități să frecventeze școala și, respectiv, sa își exercite dreptul la educație.

“Pentru un copil care trăiește cu o dizabilitate, accesul la tehnologiile de asistență înseamnă   schimbarea vieții: de la excludere și izolare la educație de calitate și atingerea potențialului maxim", a spus Afshan Khan la evenimentul de deschidere a expoziției.

Numărul exact a copiilor cu acces la tehnologiile și produsele de asistență este necunoscut, dar în țările cu venituri mici, numărul acesta este estimat ca fiind între 5 și 15%. Astfel, barierele care împiedică copiii să acceseze tehnologiile de asistență includ lipsa de informații că aceste tehnologii există, lipsa produselor și a serviciilor în sine, insuficiența sau inexistența personalului pregătit să utilizeze și să mențină tehnologiile, precum și costurile ridicate.

Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități îndeamnă Guvernele să ofere tehnologii de asistență accesibile tuturor persoanelor cărora le-ar aduce un beneficiu considerabil. Pentru a ajuta copiii cu dizabilități să acceseze tehnologii și produse de asistență, UNICEF a stabilit recomandări-cheie pentru guverne, sectorul privat și alte părți interesate:

  • Să realizeze mai multă muncă de cercetare pentru a înțelege cum tehnologiile de asistență pot fi de folos copiilor, precum și  tipurile de tehnologie disponibile în prezent.
  • Să adopte legi și politici care asigură accesul tuturor copiilor la tehnologiile de asistență.
  • Să asigure mijloace de finanțare și subvenții pentru a face tehnologiile de asistență mai puțin costisitoare și accesibile pentru toți copiii, inclusiv pentru cei mai vulnerabili.
  • Să stabilească sisteme ce asigură furnizarea și calitatea serviciilor.
  • Să asigure instruirea personalului astfel încât tehnologiile de asistență să poată fi utilizate, menținute, actualizate și reparate.
  • Să implice copiii cu dizabilități și familiile acestora în dezvoltarea politicilor si proiectarea serviciilor și produselor tehnologice de asistență.

Lista completă a tehnologiilor care sunt prezentate la Expoziția interactivă privind tehnologiile inovative de asistență pentru susținerea copiilor cu dizabilități în accesul la școală pot fi accesate aici.
 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org.

Follow UNICEF on Twitter and Facebook