30 de kilometri ai păcii și ai drepturilor copilului

A 30-a aniversare a CDC

26 Iulie 2019
Swim Of Peace Ion Lazarenco
UNICEF/Moldova/2019/Dinu Bubulici

Molovata, 25 iulie 2019. Cu ocazia aniversării de 30 de ani a Convenției cu privire la drepturile copilului, satul Molovata din raionul Dubăsari a găzduit azi o activitate inedita. Ion Lazarenco Tiron, înotător de ape deschise care a reuși să traverseze înot din prima încercare cele 7 strâmtori, numite și provocări ale Oceanului, a parcurs înot 30 de km pe râul Nistru pentru a promova mesajul păcii și drepturile copilului.

Traseul a început la orele 6 dimineața în apropierea satului Jora de Mijloc din raionul Orhei și a durat peste 8 ore. Înotătorul, a cărui securitate pe traseu a fost asigurată cu suportul Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, a ajuns la destinație în satul Molovata în jurul orelor 14.30, fiind întâmpinat de peste 100 de copii, care au aplaudat performanța înotătorului și au interpretat piesa Imagine de John Lennon.

”Pentru continuitatea noastră noi trebuie să înțelegem că avem nevoie de pace,” a spus Ion Lazarenco Tiron la finele traseului de înot. Fiind întrebat dacă va abandona vreodată înotul în ape deschise, Ion Lazarenco a spus: ”O să continui toată viața mea. Pentru că pacea începe de la noi, pentru că noi suntem datori acestui pământ.”

”Muzica și sportul pot ajuta la oprirea intoleranței și urii, astfel încât toți copiii să se simtă în siguranță - acasă, în școală și în comunitate. Și nu există o cale mai bună de a construi un viitor decât prin copii, deoarece aceștia sunt liderii și factorii de decizie de mâine,” a spus Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF.

”Crearea unui mediu prietenos copiilor pentru buna dezvoltare, un mediu fără violență, abuz și neglijare este obligația fiecărui adult. Doar prin implicarea asumată a noastră a adulților putem să oferim copiilor condițiile și ambianța necesară. Evenimentul de astăzi, fapta frumoasă a dlui Ion Lazarenco Tiron este un îndemn de promovarea păcii, toleranței și incluziunii” a spus Maia Banarescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului în Republica Moldova.

La evenimentul de la Molovata au mai participat și reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, autoritățile locale din satul Molovata și din raionul Dubăsari.

Despre Convenția cu privire la drepturile copilului

Convenția ONU a fost adoptată pe 20 noiembrie 1989. Republica Moldova a aderat la aceasta în 1993, după ratificare de către Parlament. Acest lucru înseamnă că autoritățile naționale, locale și societatea civilă trebuie să depună eforturi comune pentru ca drepturile tuturor copiilor de la noi din țară să fie respectate, cum ar fi accesul la educație, sănătate, dreptul la familie și un mediu fără violență, supraviețuire, precum și dreptul la opinie și liberă exprimare.

Despre Ion Lazarenco Tiron

Ion Lazarenco Tiron este printre puținii oameni de pe glob, care a reuși să traverseze înot din prima încercare cele 7 strâmtori, numite și provocări ale Oceanului: Canalul Mânecii, Strâmtoarea Gibraltar, Canalul de Nord, Canalul Catalina, Canalul Molokai, Canalul Tsugaru și Strâmtoarea Cook. A fost declarat Omul Anului 2018 de către Asociația Mondială a Înotătorilor de Ape Deschise, iar la începutul anului curent a fost declarat candidat oficial al Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace.       

Despre La La Play Voices

Corul La La Play Voices a fost creat in 2018, pentru a promova diversitatea și incluziunea prin muzică, întrunind 20 de copii din 12 localități ale Moldovei. În acest an inițiativa a fost extinsă corul întrunind în prezent 130 de copii din toate cele 32 raioane ale țării, inclusiv Găgăuzia și raioanele din stânga Nistrului, selectați în acest an. Amintim că pe, 26 iulie, începând cu orele 19.30, corul La La Play Voices va susține și un concert festiv în scuarul Catedralei, cu intrare liberă.

 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF 

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook