Webinar: Violența sexuală împotriva copiilor
16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen
Opt din zece cazuri de agresiune sexuală sunt comise de o persoană pe care victima o cunoaște. Datele alarmante au fost prezentate în cadrul webinarului „Violența sexuală împotriva copiilor”, organizat de Institutul Mamei și Copilului, în parteneriat cu UNICEF și UN Women Moldova, în cadrul campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.
Experții au subliniat că cei mai vulnerabili sunt copiii. Violența împotriva copiilor ia multe forme și poate avea un efect devastator asupra sănătății mentale, psihologice și fizice a copiilor, asupra educației și bunăstării lor, asupra vieții și comunităților lor.
Conform datelor prezentate în cadrul webinarului, 14% fete și 5% băieți cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani, au fost supuși violenței sexuale până la vârsta de 18 ani, 24% fete și 51% băieți cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani, au fost supuși violenței sexuale până la vârsta de 18 ani de către un prieten și doar 4% fete și 1% băieții cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani, care au fost supuși violenței sexuale, au primit serviciile necesare.
Participanții au menționat că pentru ca schimbarea să aibă loc, este necesar ca familiile și comunitățile să fie mereu informate, iar cei mai buni purtători de mesaje sunt profesioniștii locali, care cunosc mecanismele și specificul fiecărei comunități din interior.
„La nivel local sprijinim părinții și îngrijitorii prin inițiative de parenting pentru a aborda comportamentele dăunătoare și normele sociale negative, susținând schimbări sociale care promovează medii sigure”
Ecaterina Cernomorcenco, Coordonatoare Programe Dezvoltare Adolescenți din cadrul UNICEF Moldova a menționat că: „Cele 16 zile de activism ne reamintesc tuturor că violența împotriva femeilor, băieților și fetelor este o provocare majoră în Republica Moldova, unde, din păcate, violența este frecventă și acceptată social. UNICEF colaborează cu autoritățile din toate sectoarele – inclusiv sănătate, educație, justiție pentru a preveni și a răspunde violenței împotriva copiilor. La nivel național, eforturile noastre îmbunătățesc legi și politici. La nivel local sprijinim părinții și îngrijitorii prin inițiative de parenting pentru a aborda comportamentele dăunătoare și normele sociale negative, susținând schimbări sociale care promovează medii sigure.”
Dacă ați fost martor/ă sau suspectați un caz de violență împotriva unui copil:
• Apelați serviciul de urgență 112
• Adresați-vă la orice lucrător medical (medic de familie/asistenta/ă a medicului de familie) de la Centrul de Sănătate din localitate sau oricărui alt lucrător medical
• Apelați serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru copii 116 111 – Telefonul copilului (CNFACEM)
• Telefonul de încredere pentru femei și fete 0 8008 8008 (La Strada)
• Apelați la Agenția Națională de Asistență Socială +373 22/ 822-088
• Apelați Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) 022/758-806
Evenimentul a fost organizat de Institutul Mamei și Copilului, în cadrul Proiectului EVA ”Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de European Union in the Republic of Moldova, implementat de UNICEF și UN Women Moldova și în contextul aniversării a 75 de ani de când UNICEF acţionează în mod constant pentru a proteja drepturile tuturor copiilor.
Mai multe informații utile pentru părinți le puteți accesa aici.