Vaccinarea oferă siguranță. O mamă din Ucraina, despre imunizarea copilului în Moldova

„Am avut parte de o experiență frumoasă, chiar dacă emoțiile au fost mari”

UNICEF
Alisa a fost vaccinată în Republica Moldova după ce a fost nevoită să fugă din calea războiului împreună cu familia ei
UNICEF
24 Mai 2022

Vaccinarea oferă siguranță și nu cunoaște noțiunea de război sau frontiere. Alisa, în vârstă de șapte ani, originară din Nikolaev, Ucraina, se numără printre cei peste 300 de copii refugiați care au fost imunizați împotriva bolilor contagioase în Republica Moldova, conform Calendarului Național de Imunizare.

Mama ei, Irina, povestește că grijile au fost mari din simplul motiv că se află într-o țară străină, însă datorită lucrătorilor medicali, procesul a decurs peste măsura așteptărilor.

Alisa, originară din Ucraina, a fost vaccinată în Republica Moldova
UNICEF
Alisa, originară din Ucraina, a fost vaccinată în Republica Moldova
UNICEF

Mai exact, copila a fost vaccinată împotriva poliomielitei, rujeolei și oreionului, iar Irina este convinsă că fiica ei a devenit mai rezistentă în fața bolilor.

„Despre posibilitatea vaccinării am aflat de la profesorii școlii unde frecventează Alisa. Mi-au spus să mă adresez la policlinica cea mai apropiată, iar rudele m-au ajutat să identific medicul de familie. Pot spune că am avut parte de o experiență frumoasă, chiar dacă am avut foarte mari emoții. Noi am făcut toate vaccinurile conform programului încă de la naștere, iar acum, pentru că ne aflăm în altă țară, nu știam cum va decurge procesul. Dar am întâlnit oameni buni în Moldova și am primit toată informația necesară. Medicul mi-a explicat absolut tot ce ar fi trebuit să cunosc”, spune Irina.

Alisa, originară din Ucraina, a fost vaccinată în Republica Moldova
UNICEF
Alisa, în vârstă de șapte ani, a fost vaccinată în Republica Moldova după ce a fost nevoită să fugă din calea războiului împreună cu familia ei

Pentru imunizare, refugiații se pot adresa la instituțiile de asistență medicală primară din localitatea în care se află. La fel, pentru informare, pot apela linia verde a ANSP - 080012300. În cazul unor situații de urgență, pot apela Serviciul 112. De precizat că atât cetățenii Republicii Moldova, cât și persoanele care au fugit din calea războiului din Ucraina au acces gratuit la vaccinare, potrivit Calendarului Național de Imunizare, precum și schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Drept dovadă oficială că au fost vaccinați în Moldova, refugiații primesc certificatul de vaccinare, valabil în Ucraina sau alte țări de destinație.

Irina îndeamnă și alți părinți să se informeze din surse sigure și să aleagă vaccinarea pentru o viață lungă și sănătoasă.

„După vaccinare, Alisa s-a simțit foarte bine. Nu a avut febră sau alte reacții, ceea ce m-a bucurat mult. Îndemn și alți părinți din Ucraina, care se află acum în Republica Moldova, să își vaccineze copiii, mai ales dacă ne amintim că au fost înregistrate cazuri înainte de conflict. Nu cred că sunt motive pentru frică, pentru că vaccinurile sunt sigure pentru sănătatea copiilor, iar eu am încredere. Vreau să mulțumesc autorităților din Moldova, echipei UNICEF și medicilor că asigură vaccinarea copiilor, inclusiv celor din Ucraina”, mai spune femeia.

„Am aflat mai multe tehnici de comunicare, care au fost foarte utile în timpul discuțiilor cu refugiații. La fel, eu și colegii mei am primit răspunsuri la mai multe întrebări, chiar dacă procesul de vaccinare nu se deosebește prea mult cu cel din Ucraina”

Ludmila Dubina, medic de familie
Medicul de familie Ludmila Dubina se ocupă de vaccinarea copiilor din Ucraina de la începutul crizei refugiaților
UNICEF
Medicul de familie Ludmila Dubina se ocupă de vaccinarea copiilor din Ucraina de la începutul crizei refugiaților. Ea se numără printre participanții instruirilor, care au fost organizate de UNICEF.

De precizat că în scopul îmbunătățirii procesului de imunizare, mai ales în contextul crizei refugiaților, UNICEF Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătății a organizat și desfășurat instruiri pentru circa 1 000 de medici de familie și specialiști în sănătatea mamei și copilului din toate instituțiile de asistență medicală primară din țară. În cadrul instruirilor, care au avut loc în perioada 5 - 21 aprilie, au fost implicați specialiști în imunizare de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, Institutul Mamei și Copilului și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Ludmila Dubina, medic de familie din Chișinău, cu o experiență de 15 ani de muncă, este implicată activ în procesul de imunizare a copiilor din Ucraina chiar de la începutul crizei refugiaților. Ea spune că instruirile la care a participat i-au dat o doză de încredere și au ajutat-o să comunice mai eficient cu părinții din țara vecină.

„Am aflat mai multe tehnici de comunicare, care au fost foarte utile pentru mine și le aplic în timpul discuțiilor cu refugiații. La fel, eu și colegii mei am primit răspunsuri la mai multe întrebări, chiar dacă procesul de vaccinare nu se deosebește prea mult cu cel din Ucraina.

În fiecare zi întâlnim diferite provocări. Unii părinți refuză, iar alții nu dețin documente care ar confirma vaccinarea realizată anterior. De aceea, aceste instruiri au fost organizate la momentul oportun. Astăzi, lucrăm intens cu familiile din centrele de plasament și nu doar pentru a furniza informații corecte, precum și mesajul că „vaccinarea asigură un mod de viață sănătos și calitativ””, spune Ludmila.

 Medicul de familie Svetlana Țîbîrnac se numără printre cei 1 000 de participanți ai instruirilor organizate de UNICEF
UNICEF
Svetlana Țîbîrnac, originară din regiunea transnistreană, este unul dintre medicii de familie care se ocupă de vaccinarea copiilor refugiați din Ucraina. La fel, a participat la instruirile privind procesul de imunizare.

Un alt medic de familie care a participat în cadrul instruirilor privind imunizarea este Svetlana Țîbîrnac, originară din regiunea transnistreană, dar care activează în capitală. Ea povestește că informațiile obținute la curs stau la temelia activității sale atunci când vine vorba de vaccinarea copiilor din Ucraina.

„În situația actuală, participarea la astfel de instruiri este mai mult decât importantă. Ieri am avut norocul să întâlnesc o familie refugiată foarte bine informată, ceea ce m-a uimit. Părinții au fost îndrumați de medicul de familie din Ucraina pentru a se vaccina în țara noastră. Eu am consultat și vaccinat copilul cu succes. Dar nu toți refugiații sunt atât de informați, de aceea instruirile mi-au fost de mare ajutor. Am aflat toate detaliile despre imunizarea în Ucraina, situația procesului de imunizare din această țară și cum să comunic mai ușor cu refugiații ca să fiu încrezută că totul se desfășoară la cel mai înalt nivel de siguranță”, spune Svetlana.

Cu suportul partenerilor și donatorilor, inclusiv Fondului SUA pentru UNICEF, Ministerul Sănătății a beneficiat de sprijin privind asigurarea accesului copiilor refugiați la servicii calitative de asistență medicală primară, precum și la vaccinare, conform Ghidului Tehnic UNHCR - UNICEF - OMS care se referă la principiile de vaccinare ale refugiaților, solicitanților de azil și migranților în regiunea europeană.

Vaccinarea rămâne a fi principalul instrument de prevenire a bolilor, iar UNICEF unul dintre actorii de bază în procesul de imunizare a copiilor la nivel global. Prin urmare, în 2021, UNICEF a

procurat 2,3 miliarde de doze de vaccinuri la nivel global, care protejează copiii împotriva diareei, rujeolei, pneumoniei, poliomielitei, tetanosului, tuberculozei și a altor boli potențial mortale care pot fi prevenite.