UNICEF și Sporter au lansat în Moldova un proiect sportiv pentru adolescenți

Ideea proiectului constă în popularizarea sportului în rândul tineretului și motivarea copiiilor de a practica conștient sportul, în special în condițiile studiilor la distanță.

UNICEF
sporter cover.jpg
SPORTER/2021
29 Martie 2021

Pandemia are un impact negativ asupra sănătății și bunăstării tinerilor, atât în ​​Moldova, cât și în întreaga lume. În legătură cu organizarea studiilor la distanță și anularea activităților, mulți adolescenți sunt impuși să renunţe la evenimente semnificative din viața lor, inclusiv practicarea sportului. Potrivit sondajului U-Report, la care au participat circa 3500 de persoane, de la începutul pandemiei circa trei pătrimi din tineri nu fac exerciții fizice acasă. Aceste realități impun necesitatea unor soluții pentru impulsionarea activității fizice printre adolescenți. 

Sportul este un element important în dezvoltarea copiilor. Au fost deja desfășurate o serie de cercetări, demonstrând în repetate rânduri că sportul este un mijloc captivant și eficient de optimizarea a multor domenii de prosperare a copiilor și adolescenților, inclusiv, a sănătății lor fizice și psihice.

  • Sportul influențează pozitiv asupra dezvoltării și educației copiilor, contribuie la sporirea reușitei școlare.
  • Sportul dezvoltă la adolescenți disciplina și calitățile de lider.
  • Sportul poate contribui la crearea unui mediu sigur și protejat pentru copii, la fel, pentru educarea tinerilor în spiritul unor metode non-violente de soluționare a conflictelor.
  • Sportul contribuie la dobândirea abilităților necesare pentru un succes la școală, în viață și muncă.

Însă, în condițiile pandemiei, comunicării la distanță și multiplelor restricții, este foarte dificil să practici sportul. Din acest motiv, crearea pentru adolescenți a unor condiții sigure de practicare a sportului este un subiect deosebit de actual.

165341688_135283815263980_7379881554396105467_o_0.jpg
SPORTER/2021

Organizația obștească „Sporter“, cu susținerea UNICEF în Moldova și în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și centrele de sănătate prietenoase tinerilor, au lansat proiectul sportiv TeenZ, pentru băieți și fete de la 10 până la 18 ani, menit să popularizeze sportul, ca mijloc de menținere a sănătății fizice și psihice. 

Galina Leșco, directoarea Centrului Național de Resurse pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor YFHS NEOVITA și coordonatoarea proiectului „Generație sănătoasă”, la evenimentul de lansare a proiectului a prezentat rezultatele ultimelor cercetări în domeniul sportului și activităților fizice în rândul adolescenților:

„În calitate de specialiști, suntem extrem de îngrijoraţi de tendințele din ultimii ani. Încă până la pandemie, cercetările au demonstrat că activitatea fizică printre adolescenți a scăzut cu 14%. Dacă în anul 2014 exercițiile zilnice timp de 60 de minute le executau 24% din totalul de adolescenți, apoi în 2018 - doar 13%. Doar fiecare al 7-lea adolescent era fizic activ timp de o oră pe zi, restul - mai puțin.”

În timpul pandemiei această cifră a descrescut și mai mult, demonstrează datele sondajului U-Report. În opinia specialiștilor, problemele sunt generate, mai întâi de toate, de specificul predării online a educației fizice.

„Astăzi profesorii de educație fizică, antrenorii încearcă să identifice noi metode de predare. Am observat că acele metode, pe care ei le practică, poartă mai mult un caracter teoretic. Credem că acest proiect va fi util școlilor și elevilor. Profesorii pot utiliza la lecții materialele proiectului TeenZ: video de calitate înaltă cu antrenori profesioniști și program pentru toți”,

— a menționat Alexandra Granici, manager al platformei pentru instuire la distanță Studii.md

„Implicarea copiilor și adolescenților în activitatea fizică este o modalitate bună de a promova un stil de viață sănătos, o nutriție echilibrată și, în general, de a dezvolta abilități și deprinderi de a face alegeri conștiente corecte”, a declarat Polina Listopad, consultant în comunicare, UNICEF Moldova. 

În cadrul proiectului activează antrenori și psihologi profesioniști, creând  antrenamente video, vebinare și consultații pentru adolescenți pe tema unui mod sănătos de viață. Însă proiectul va fi util nu doar copiilor, dar și părinților și profesorilor acestora. Antrenamentele video de la TeenZ, vebinarele cu psihologii pot fi utilizate în calitate de material didactic suplimentar la lecțiile de educație fizică sau de securitate a activității vitale. Vasilie Onică, consultant principal la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova a subliniat: 

„Dacă în acest proces s-ar implica întreaga societate, inclusiv pedagogii și părinții, cred că rezultatele ar fi mai impresionante. Copiii, mai cu seamă, elevii claselor primare,  imita tot ceea ce fac adulții. Și dacă observă că adulții sunt mai predispuși să stea în fața calculatorului, decât să se implice împreună cu copiii în diverse activităţi, atunci procedează exact la fel. Sportul este important nu doar la etapa maturizării, dar și pe parcursul întregii vieți”.

Dmitri Voloșin, fondatorul organizației Sporter, a povestit cum a evoluat sportul de amatori în țară în ultimii 7 ani:

„Acum sarcina organizației Sporter este de a contribui la dezvoltarea sportului de amatori în țară, inclusiv, în regiuni. Anume dezvoltarea sportului de amatori va face ca populaţia să devină mai sănătoasă”.

Activitatea fizică sistematică și sportul exercită o influență pozitivă directă asupra bunăstării și dispoziției. Sportul sporește stima de sine la adolescenți, producând un efect pozitiv pentru sănătatea lor psihologică. UNICEF sprijină acest proiect și va continua să lucreze pentru bunăstarea tuturor copiilor și adolescenților din Moldova.

SPORTER/2021
Конференция, посвященная запуску проект TeenZ, 26 марта 2021