UNICEF și OMS: Peste jumătate dintre părinți sunt expuși promovării agresive a formulelor de lapte
Un raport UNICEF și OMS arată practicile abuzive ale companiilor producătoare de formule de lapte, care compromit nutriția copiilor și încalcă angajamentele internaționale.

- Available in:
- Română
- English
Mai mult de jumătate dintre părinții și femeile însărcinate (51%) intervievate pentru un raport elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) menționează că au fost ținta campaniilor de marketing elaborate de companiile, care produc substituenți de lapte matern, încălcând standardele internaționale privind alimentația la sugari.
Raportul „Cum ne influențează promovarea formulelor de lapte deciziile privind alimentația sugarilor” se bazează pe interviuri cu circa 8 500 de părinți, femei însărcinate și 300 de lucrători medicali din opt țări. Acesta dezvăluie strategiile de marketing sistematice și neetice, utilizate de industria industriei producătoare de substituenți de lapte matern – acum în valoare de peste 55 de miliarde de dolari SUA – pentru a influența deciziile părinților privind modalitatea de alimentare a copiilor.
Raportul constată că tehnicile de marketing ale industriei includ rețele de consultanță și linii de asistență sponsorizate, promoții și cadouri gratuite - practici pentru a influența instruirea și recomandările lucrătorilor medicali. Mesajele pe care părinții și lucrătorii în sănătate le primesc sunt adesea înșelătoare, științific nejustificate și încalcă Codul Internațional de Marketing al Înlocuitorilor Laptelui Matern (Codul) - un acord important de sănătate publică adoptat de Adunarea Mondială a Sănătății în 1981 pentru a proteja mamele de practicile de promovare agresive ale industriei alimentare pentru bebeluși.
„Acest raport arată foarte clar că formulele de lapte sunt promovate prin metode înșelătoare și agresive, ceea ce este inacceptabil. Reglementările privind marketingul abuziv trebuie adoptate și aplicate de urgență pentru a proteja sănătatea copiilor”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al OMS.
Studiul OMS și UNICEF a fost realizat în perioada august 2019 și aprilie 2021 de o echipă de cercetare specializată, cu expertiză în marketing comercial și schimbare de comportament, și desfășurat în opt țări – Bangladesh, China, Mexic, Maroc, Nigeria, Africa de Sud, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, și Vietnam. Potrivit cercetării, 84% din femeile chestionate în Regatul Unit, 92% din femeile din VietNam și 97% din femeile din China sunt expuse promovării agresive a formulei de lapte, ceea ce crește probabilitatea lor de a alege alimentația cu acest produs.
„Mesajele false despre alimentația cu formule de lapte reprezintă un obstacol semnificativ pentru alăptarea la sân, despre care știm că este cea mai bună pentru bebeluși și mame. Avem nevoie de politici solide, legislație și investiții în alăptare pentru a ne asigura că femeile sunt protejate de practicile de marketing neetice și au acces la informațiile și suportul de care au nevoie pentru a-și crește familiile”, a declarat Catherine Russell, Directorul Executiv al UNICEF.
În toate țările incluse în sondaj, femeile au exprimat o dorință puternică de a alăpta exclusiv, variind de la 49% dintre femeile din Maroc la 98% în Bangladesh. Totuși, raportul detaliază cum un flux susținut de mesaje de promovare false consolidează miturile despre alăptare și laptele matern și subminează încrederea femeilor în capacitatea lor de a alăpta cu succes.
Aceste mituri includ necesitatea formulelor de lapte în primele zile după naștere, insuficiența laptelui matern pentru nutriția sugarului, că anumite ingrediente din formula pentru sugari sunt dovedite că îmbunătățesc dezvoltarea sau imunitatea copilului și că calitatea laptelui matern scade odată cu trecerea timpului.
Alăptarea în prima oră după naștere, urmată de alăptarea exclusivă timp de șase luni și până la doi ani sau mai mult, oferă o sursă puternică de apărare împotriva tuturor formelor de malnutriție infantilă. Alăptarea funcționează și ca primul vaccin al bebelușilor, protejându-i împotriva multor boli comune ale copilăriei. De asemenea, reduce riscul femeilor de a suferi în viitor de diabet, obezitate și unele forme de cancer. Cu toate acestea, la nivel global, doar 44% dintre bebelușii cu vârsta mai mică de șase luni sunt alăptați exclusiv la sân. Ratele globale de alăptare au crescut foarte puțin în ultimele două decenii, în timp ce vânzările de substituenți de lapte matern s-au dublat în aproximativ același timp. La fel, raportul notează că un număr mare de lucrători medicali din toate țările au fost abordați de industria alimentației pentru bebeluși pentru a influența recomandările lor către mame prin cadouri promoționale, mostre gratuite, finanțarea cercetării, întâlniri plătite, evenimente și conferințe, și chiar comisioane din vânzări, influențând direct alegerile părinților și ale lucrătorilor medicali.
Pentru a trece mai ușor peste aceste provocări, OMS, UNICEF și partenerii fac apel către autorități, lucrătorii din domeniul sănătății și industria alimentelor pentru sugari să pună capăt marketingului agresiv pentru formulele de lapte și să respecte pe deplin cerințele Codului Internațional de Marketing al Înlocuitorilor Laptelui Matern. Acest lucru include:
-
Adoptarea, monitorizarea și aplicarea legilor pentru a preveni promovarea formulelor de lapte.
-
Investirea în politici și programe pentru a sprijini alăptarea, inclusiv concediu parental plătit în conformitate cu standardele internaționale.
-
Cererea industriei alimentare pentru bebeluși să se angajeze public în respectarea Codului și rezoluțiilor ulterioare ale Adunării Mondiale a Sănătății.
-
Interzicerea lucrătorilor din domeniul sănătății de a accepta sponsorizări din partea companiilor, care comercializează alimente pentru sugari și copii mici, în schimbul unor premii, granturi, etc.
În Republica Moldova:
Potrivit ultimului raport realizat cu suportul tehnic al UNICEF, care se referă inclusiv la alăptarea copiilor din Moldova, circa 61 la sută dintre copiii născuți în perioada 2010 - 2012 au fost alăptați în prima oră după naștere, 87 la sută în primele 24 de ore după naștere, iar 24 la sută au primit hrană prelacteală. Treizeci și șase la sută dintre copiii de 0-5 luni au fost alăptați exclusiv la sân, 66 la sută - predominant, 48 la sută - alăptați continuu până la vârsta de un an, 12 la sută - alăptați până la vârsta de doi ani. Procentul copiilor de 0-5 luni alăptați exclusiv este de circa 40 la sută în zonele rurale față de 30 la sută în zonele urbane.
Colectarea datelor a avut loc în perioada 17 aprilie - 30 iunie 2012 în baza unui eșantion național reprezentativ de peste 12,000 de gospodării.