Tinerii transformă țara

Tinerii transformă țara de ziua Internațională a tineretului

UNICEF
National-Youth-Forum-2019
UNICEF/Moldova/2019
12 August 2019

De Ziua Internațională a Tineretului, Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM), cu susținerea Guvernului Republicii Moldova și a UNICEF Moldova, a organizat un Forum Național al Tineretului. La eveniment au participat circa 90 de tineri.

"Modul în care tinerii se vor implica și vor participa le va determina viața pe mulți ani înainte. Deci, este foarte important să ne consolidăm eforturile pentru a obține rezultatele dorite”, a menționat Prim-Ministra Republicii Moldova, Maia Sandu.

Scopul Forumului a fost stabilirea unui dialog între tineri și Guvern.

National-Youth-Forum-2019
UNICEF/Moldova/2019
National-Youth-Forum-2019
UNICEF/Moldova/2019

Valeriu Drăgălin, Președintele CNTM     a afirmat că: "Autoritățile trebuie să înțeleagă că tinerii sunt resursa pe care o pot folosi cu eficiență. Pe de altă parte, tinerii trebuie să fie conștienți că fiecare dintre ei este valoros și trebuie să participe în viața publică”.

Secretarul de Stat în domeniul tineretului și sportului, Adrian Băluțel, de la Ministerul Educației, Culturii și Științei, a declarat că  “Ministerul are un rol important în coordonarea politicilor pentru tineret la nivel guvernamental și în comunicarea continuă cu tinerii”. De asemenea, a menționat: “Dorim să accelerăm colaborarea cu organizațiile de tineret. Ele reprezintă vocea tinerilor și soluțiile propuse de participanți cu privire la problemele cu care se confruntă”.

“Tinerii pot fi curajoși și descurcăreți. Strategia ONU pentru Tineret 2030, dar și parteneriatul global Generation Unlimited, precizează că dezvoltarea și implicarea tinerilor sunt aspecte transversale în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă”, a susținut Margarita Tileva, reprezentantă adjunctă a UNICEF Moldova. Ea a constatat că recomandările tinerilor sunt foarte practice și a remarcat că o prezență atât de mare din partea Guvernului este semn de angajament al acestuia de a continua dialogul și de a colabora cu tinerii.

National-Youth-Forum-2019
UNICEF/Moldova/2019
National-Youth-Forum-2019
UNICEF/Moldova/2019

În timpul activității de grup, participanții au identificat probleme și recomandări cu privire la tematicile discutate, care ulterior au fost prezentate, în cadrul discuțiilor, reprezentanților ministerelor. În continuare, lista deplină a recomandărilor va fi distribuită și altor decidenți relevanți, și va fi publicată.

Forumul din Ziua Internațională a Tineretului s-a dovedit a fi un angajament promițător din partea Guvernului de colaborare cu tinerii. Acesta a constituit un pas înainte spre încurajarea participării semnificative a tineretului și avansării spre un viitor durabil.

Inițiativa este în conformitate cu Strategia de Tineret a Națiunilor Unite, lansată în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale din anul trecut, care vine să consolideze și să sporească angajamentele la nivel global, regional și național de a satisface necesitățile tinerilor, a-i ajuta să-și realizeze drepturile, precum și de a le recunoaște contribuțiile pozitive în calitate de agenți ai schimbării.

National-Youth-Forum-2019
UNICEF/Moldova/2019
National-Youth-Forum-2019
UNICEF/Moldova/2019