Raport de program: Sprijinul UE le permite tinerilor să participe la procesul decizional
În cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”, tinerii din Ungheni și Cahul elaborează strategii de tineret și planuri de acțiuni

Tinerii și tinerele reprezintă peste un sfert din populația Republicii Moldova. Însă, implicarea acestora în viața publică și în procesul de luare a deciziilor a continuat să scadă în ultimii ani. De exemplu, la nivel local, doar 5% dintre tineri au fost implicați în consultările privind bugetele publice comunitare. Ca urmare, până la 72% din totalul programelor concepute pentru adolescenți la nivel comunitar nu răspund nevoilor și aspirațiilor tinerilor în special celor din grupurile vulnerabile.
În cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, Consiliile Raionale de Tineret și Consiliile Elevilor din regiunile Cahul și Ungheni au fost instruite privind planificarea și implementarea strategică, participarea eficientă în cadrul consiliilor școlare și în procesul decizional al autorităților publice locale.
Necesitățile tinerilor pe agenda autorităților publice locale
Proiectul a fost lansat în noiembrie 2021 în cadrul unor mese rotunde organizate cu vicepreședinți raionali și viceprimari municipali, tineri, organizații de tineret, Consiliile Elevilor, Consiliile Locale de Tineret și membrii mecanismelor participative locale. În cadrul acestora, participanții au grupat necesitățile tinerilor în trei categorii:
- Servicii de tineret, infrastructură și spații pentru tineri - necesitatea spațiilor pentru desfășurarea activităților extra-școlare, lipsa programelor de ghidare în carieră (în special pentru tinerii din zonele rurale.
- Accesul la informație și participarea în procesul decizional - dezinformarea cu privire la anumite evenimente și activități, precum și informația insuficientă cu privire la servicii și oportunități.
- Provocări social-economice – dezvoltarea pasivă a activismului civic în rândul părinților, migrația tinerilor peste hotare, problemele de angajare în câmpul muncii.

UNICEF a sprijinit înființarea Centrelor Locale pentru Tineret capacitate să:
- furnizeze servicii de calitate într-un mod transparent și responsabil.
- desfășoare activități de informare eficiente pentru identificarea adolescenților MARA (adolescenții cu cel mai mare risc), EVA (adolescenți deosebit de vulnerabili) și NEET (adolescenții fără loc de muncă, educație sau formare profesională).
- se angajeze în activități locale de advocacy, voluntariat și inițiative civice.
- stabilească relații eficiente cu întreprinderile locale și agențiile de ocupare a forței de muncă pentru a sprijini angajarea adolescenților, dezvoltând în același timp abilități compatibile cu piața muncii.
- sprijine mobilizarea adolescenților și să implice adolescenții în dialoguri de luare a deciziilor.
- promoveze și să încurajeze dialogul care să identifice soluții locale inovatoare, cu accent specific pe abordarea șomajului.
„Centrele de tineret din Cahul și Ungheni au fost concepute pentru a oferi educație non-formală, și anume programe de voluntariat, stagii de lungă durată, antreprenoriat social și programe TIC. În multe țări din UE, puntea dintre sistemele de educație și de ocupare a forței de muncă este asigurată în principal de Centrele de Tineret. Acestea sunt cele mai bune surse de inovare socială și de programe de antreprenoriat pentru pregătirea persoanelor fără loc de muncă, educație sau formare profesională. Programele s-au dovedit a fi eficiente în ceea ce privește dobândirea de competențe transversale și transferabile, deoarece se bazează pe modele de învățare prin experiență și centrate pe tineri”, a menționat Alexandr Petrov, Ofițer în dezvoltarea tinerilor și adolescenților, UNICEF Moldova.

Peste 5000 de tineri au participat la elaborarea strategiilor locale de tineret pentru următorii 6 ani
Pe parcursul unui an de implementare a programului (2021-2022), Centrul de Informare și Resurse PRO BONO, partener de implementare în cadrul proiectului, a organizat mai multe activități cu tinerii și specialiștii în tineret, reușind să consolideze capacitățile Centrelor raionale și municipale de tineret din Cahul și Ungheni și să faciliteze creșterea gradului de conștientizare.
Simona Patricia Savin, Director Executiv al Centrului de Informare și Resurse PRO BONO, a subliniat câteva dintre cele mai importante realizări obținute în cele două regiuni:
- Evaluarea necesităților, problemelor și oportunităților tinerilor la nivel local.
- Elaborarea a patru strategii locale de tineret și a patru planuri de acțiune, care au fost aprobate prin deciziile consiliilor locale și raionale.
- Organizarea activităților de sensibilizare și comunicare pentru mobilizarea și participarea tinerilor.
- Dezvoltarea cooperării intersectoriale pentru politicile de tineret și dezvoltarea de programe.
- Coaching și consolidarea capacităților, monitorizarea, evaluarea și planificarea acțiunilor ulterioare.
- Capacitarea și consolidarea structurilor de tineret existente la nivel local;
- Activități de schimb de experiență.
- Promovarea poveștilor de succes, a studiilor de caz, cunoștințelor și bunelor practici.
- Consolidarea și dezvoltarea de noi servicii și activități locale pentru tineret în parteneriat cu părțile interesate la nivel local.
„Activitățile proiectului au asigurat adolescenților accesul la procesele decizionale și i-au încurajat să caute și să modeleze servicii și programe prietenoase pentru ei. Acest lucru a contribuit inclusiv la prevenirea violenței, la generarea unor schimbări pozitive în atitudini, comportamente, norme culturale, servicii și cadre politice și legislative pentru a împuternici și proteja adolescenții și tinerii. Astfel, peste 2500 de tineri au învățat să lucreze în echipe și să elaboreze planuri de acțiune pentru tineret, iar aproape 100 de specialiști, inclusiv reprezentanți ai APL-urilor, colaborează eficient cu tinerii și asigură dreptul lor la participarea în procesul decizional în comunitate”, a adăugat Alexandr Petrov.


Mai multe oportunități pentru adolescenții din familii vulnerabile
Consultarea U-report pe subiectul „Moldova 2030” reconfirmă necesitatea tinerilor de a beneficia de educație de calitate, în special la nivel local, pentru o tranziție facilă către un loc de muncă decent și către viața de adult.
În continuare, Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” va contribui la dezvoltarea sectorului de tineret în Cahul și Ungheni și va oferi suport adolescenților și tinerilor din familiile vulnerabile din punct de vedere economic, care nu au posibilitatea de a continua studiile liceale și superioare. La fel, de un program de inovare socială pentru îmbunătățirea abilităților transversale, a competențelor civice și antreprenoriale vor beneficia și tinerii care nu dețin un calculator acasă sau nu au acces la programe locale de antreprenoriat.
