O școală adevărată trebuie să fie deschisă pentru orice elev

Provocările și perspectivele de dezvoltare a asistenței psihopedagogice pentru o școla incluzivă

UNICEF
copil-scoala-rural
UNICEF/Moldova/2018
15 Decembrie 2021

Provocările și perspectivele de dezvoltare a asistenței psihopedagogice pentru o școla incluzivă, în baza experienței raionului Florești, a fost subiectul discutat la 15 decembrie curent, în cadrul unei conferințe online.

Mironov Adriana este absolventă a liceului teoretic ”Miron Costin” din Florești.

„Am reușit să absolvesc treapta gimnazială în baza curricula generale și acum îmi continui studiile la colegiu. Știu sigur că o școală adevărată trebuie să fie deschisă pentru orice elev și să îl facă să se simtă aici ca acasă”, spune Adriana. 

Vlad este un copil cu dizabilități severe, dar a fost școlarizat.

„Acum Vlad este elev în clasa a VI-a. Datorită sprijinului psihologului, profesoarei, logopedului, Vlad învață și a obținut rezultate bune – recunoaște și deosebeaște sunete și imagini, are jucării preferate, îi plac cărțile și comunică cu  alți copii,” spune mama lui Vlad.

 ”Managerii tuturor instituţiilor de învățământ au conştientizat necesitatea planificării instituţionale din perspectiva educaţiei incluzive,” spune Diana Pantaz, Șefa Direcției Generale Educație Florești. ”Și cadrele didactice s-au convins de necesitatea unor noi abordări în educație, axându-se tot mai mult pe incluziune.”

Cele 35 de servicii de asistență psihopedagogică rămân a fi structuri cheie pentru ca instituțiile de învățământ, părinții, copiii, autoritățile publice locale să găsească soluții despre cum poate fi adus în educație fiecare copil, și cum poate deveni prietenoasă copilului fiecare școală și fiecare grădiniță.

”Grădinița, școala trebuie să evalueze necesitățile copiilor și să asigure un mediu în care toții copiii se dezvoltă și învață. Experiența ne demonstrează că multe instituții de învățământ astăzi urmează acest principiu și circa 9500 de copiii beneficiază de suport psihologic, logopedic, psihopedagogic, educațional acolo unde învață, în comunitățile lor”, a remarcat Virginia Rusnac, director al Centrului Republican de Asistență psihopedagogică.

Participanții la conferință au discutat despre problemele dar și soluțiile pentru dezvoltarea educației incluzive și rolul parteneriatelor în realizarea acestui deziderat. La fel, au fost analizate bunele practici în asigurarea unei educații incluzive de calitate, care vor sta la baza elaborării noului Program național  de dezvoltare a educației incluzive pentru anii 2022-2025 și Planului de acțiuni.

Conform  raportului „Analiza situației copiilor și adolescenților din Republica Moldova 2021”, în anul școlar 2019/2020, aproximativ 9 800 de copii erau copii cu nevoi educaționale speciale, din care doar 600 se află în instituții rezidențiale specializate.