Jocurile intelectuale ca o metodă de informare

și senzibilizare referitor la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și Convenția cu privire la Drepturile Copilului

UNICEF
SDG-CRC-Intellectual-Games-Holercani
UNICEF/Moldova/2019
01 August 2019

Pe 18 și 25 iulie, UNICEF Moldova în parteneriat cu Asociația Jocurilor Intelectuale din Republica Moldova și U-Report Moldova au organizat două evenimente la Școala de vară a voluntarilor Youth Klinic (Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor) în Holercani, pentru a familiariza tinerii cu Obiectivele de Dezvoltare  Durabilă și Convenția cu privire la drepturile copilului. Adolescenților li s-au prezentat aceste subiecte și instrumentul U-Report prin intermediul unui joc intelectual, la care într-o activitate de echipă au trebuit să răspundă la o serie de întrebări.

SDG-CRC-Intellectual-Games-Holercani
UNICEF/Moldova/2019
SDG-CRC-Intellectual-Games-Holercani
UNICEF/Moldova/2019

Avantajul jocurilor intelectuale constă în faptul că nu se cer cunoștințe specifice pentru a participa. Participanții de diferite nivele educaționale pot fi implicați în discuții despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Aspectul competitiv al jocului le oferă o motivație adițională tinerilor de a acumula informație și a găsi soluția optimă.

“Jocurile intelectuale au o mulțime de părți pozitive. În scopuri pedagogice, sunt considerate un instrument universal pentru sporirea concentrației.” spune Evgheni Poleacov, Președintele Asociației Jocurilor Intelectuale din Moldova.

SDG-CRC-Intellectual-Games-Holercani
UNICEF/Moldova/2019
SDG-CRC-Intellectual-Games-Holercani
UNICEF/Moldova/2019

Participanții au fost foarte implicați în procesul de joc. Practic s-a simțit și la nivel fizic acest fapt atunci când participanții discutau și dezbăteau posibilele răspunsuri la întrebări. Atunci când era anunțat răspunsul corect, în sală se producea o explozie de aplauze și strigăte de bucurie.

Tuturor le-a plăcut jocul foarte mult, pentru că a fost educativ. Îmi doream de mult timp să particip la un joc intelectual și aceasta a fost ocazia perfectă. Mi-au plăcut întrebările, lucrul în echipă și cum Ivan (n.r. Asociația Jocurilor Intelectuale din Moldova) prezintă tot asta!!!”, ne-a povestit Evelina Velijenco, o participantă din Bălți.

Fiind forța motrice a societății, tinerii joacă un rol extrem de important în atingerea acestor obiective, în dezvoltarea unor soluții inovative și crearea unor premise pentru schimbări politice. Atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă este posibilă doar dacă tinerii, care constituie un sfert din întreaga populație a Moldovei, vor fi extrem de implicați în îndeplinirea Agendei 2030.

SDG-CRC-Intellectual-Games-Holercani
UNICEF/Moldova/2019
SDG-CRC-Intellectual-Games-Holercani
UNICEF/Moldova/2019

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă cuprind 17 scopuri și 169 de obiective, pe care 193 de state membre ONU au convenit să le atingă până în 2030. Aceste scopuri vizează eradicarea sărăciei și inegalității, promovarea dezvoltării durabile, buna guvernare și susținerea păcii si, de asemenea cuprind și problema de schimbare a climei.

Convenția cu privire la drepturile copilului

Convenția ONU a fost adoptată pe 20 noiembrie 1989. Republica Moldova a aderat la aceasta în 1993 după ce a fost ratificată de către parlament. Acest fapt semnifică că autoritățile naționale și locale, și societatea civilă trebuie să își unească eforturile pentru a se asigura că drepturile tuturor copiilor din țara noastră sunt respectate în ceea ce ține de accesul la educație, sănătate, dreptul la o familie și un mediu fără violență, dreptul la supraviețuire, precum și dreptul la opinie și liberă exprimare.

Asociația Jocurilor Intelectuale din Republica Moldova

Asociația Jocurilor Intelectuale din Republica Moldova organizează jocuri intelectuale și programe educaționale în domeniul învățământului opțional pentru persoane de diferite vârste, din diferite regiuni, în două limbi, română și rusă.

Youth Klinic

Youth Klinic este o rețea națională de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, unite sub un singur scop: de a oferi suport specializat, de a preveni anumite situații problematice și de a găsi soluții pentru problemele de sănătate cu care se confruntă adolescenții și tinerii din Republica Moldova.

U-Report

U-Report este un instrument digital pentru monitorizare în timp real, care încurajează dezvoltarea comunității prin intermediul rețelelor sociale. Este 100% un instrument anonim pentru ca tinerii să își facă vocea auzită pentru factorii de decizie. Acesta creează un mediu perfect pentru adolescenți de a se implica în schimbarea socială.