Două prietene – una din Ucraina, cealaltă din Moldova – unite prin muzică

”Moldova este o țară minunată și am mulți prieteni. Îmi place aici pentru că toată lumea mă respectă și mă ajută”.

UNICEF
Zlata and Sofia in the front row of the UNICEF-supported choir
UNICEF/CREDIT
18 Iulie 2022

Zlata, în vârstă de opt ani, dă deoparte un pistol de jucărie negru și o perucă roșie, ondulată. Ea caută accesoriul perfect pentru cabina foto. Se așează în fața acesteia, punând ochelarii de soare cu inimi roșii. În aproape o oră, Zlata urmează să cânte pe scenă, dar deocamdată se joacă în parc cu prietena ei, Sofia.

Împreună cu mama ei, Iulia, și cele două surori, Zlata a fost nevoită să fugă din Odesa, în timp ce orașul a fost lovit de bombardamente puternice.

„Fiicele mele au fost trezite de sunetele provocate de bombe și vibrația casei noastre”, spune Iulia.Tatăl și bunicii Zlatei au rămas la Odesa împreună cu puii lor.

Fiind în siguranță în Moldova, Zlata s-a alăturat unui cor susținut de UNICEF. Cu această ocazie, ea a reușit să lege o prietenie frumoasă cu Sofia, în vârstă de nouă ani. Astăzi este un spectacol important în cadrul căruia fetele vor cânta pentru a marca Ziua Internațională pentru Protecția Copilului. Concertul, intitulat „Muzica Desenelor Animate”, include o listă de hituri din Regele Leu, Frozen, Star Wars, Ghostbusters și muzica clasică din Ucraina și Rusia.

Adriano Marian, conductor and founder of the Moldovan National Youth Orchestra
UNICEF/CREDIT

Adriano Marian, dirijor și fondator al Orchestrei Naționale de Tineret din Moldova, poartă un costum negru și pantofi sport albi, strălucitori. Muzica a fost în epicentrul vieții lui încă de la vârsta de șase ani, atunci când a ridicat pentru prima dată trompeta. Adriano nu are nevoie să țină bagheta – energia și pasiunea lui pentru muzică este chiar în mâinile sale, iar interpreții au învățat să-i urmeze toate gesturile. „Muzica poate avea un impact incredibil asupra educației copiilor și îi unește pe oameni”, spune Adriano, încercând să-și țină mâinile nemișcate înainte de începerea concertului.

On the International Day of Child Protection, communities gather in support of Ukraine
UNICEF/CREDIT

„Muzica este o modalitate esențială de a aduce comunitățile împreună. Asta credem noi, cei de la Orchestra de Tineret. Oriunde există muzică, se creează conexiuni între oameni și aduce fericire”, spune dirijorul.

Zlata și Sofia devin neliniștite atunci când sunt chemate pe scenă. Sunt 26 de grade Celsius la ora 17:00, iar atmosfera se încinge. Părinții își ridică copiii mici pe umeri, astfel încât să poată avea parte de o vedere mai bună. Alți părinți se relaxează pe scaunele moi și roșii, în timp ce copiii își fac avânt pe ele. Trei frați se plimbă prin parc, făcând o scurtă pauză în timp ce balonul lor alb aproape că își ia zborul spre cer, dar este salvat de un străin la timpul potrivit.

The choir and orchestra perform to o packed crowd.
UNICEF/CREDIT

Adriano ridică mâinile, face o pauză, apoi deschide spectacolul. O cântăreață de operă însoțită de un tânăr interpret uimește publicul, în timp ce Zlata și Sofia stau una lângă cealaltă în cor, două prietene unite prin dragostea lor pentru muzică.

„Îmi place muzica pentru că este frumoasă”, spune Zlata. „Mă ajută să uit tot ce este trist și îmi dă multe emoții. Moldova este o țară minunată și am mulți prieteni. Îmi place aici, pentru că toată lumea mă respectă și mă ajută”.

Zlata and Sofia stand proudly in the front row of the UNICEF supported choir.
UNICEF/CREDIT

Un bărbat în cămașă albă așteaptă răbdător în spatele turnului de difuzoare. Veaceslav Redea este dirijorul principal al Orchestrei Simfonice din Zaporojie, iar în această seară este invitatul special.

„Am ajuns la Chișinău în urma evenimentelor tragice din Ucraina, care sunt urmărite de întreaga lume”, spune Veaceslav. „Prietenul meu Adriano m-a invitat să particip la acest concert”.

Even the very young are here to enjoy music and stand with Ukraine
UNICEF/CREDIT

Mulți alți copii asemenea Zlatei și-au pierdut persoane dragi și au fost forțați să fugă de război. UNICEF sprijină copiii refugiați și se asigură că aceștia au dreptul la educație, sănătate și viață socială, pentru că ei ar trebui să fie înconjurați de sunetele muzicii, nu de rachete.

„Cred că cea mai mare bucurie pentru părinți este să-și vadă copiii fericiți, să le vadă zâmbetele”, spune Veaceslav. „Este atât de important ca copiii să experimenteze arta muzicii. Mulți s-ar putea să nu devină profesioniști, dar îi va ajuta în viață și comunicare. Vor fi liberi”.

Concertul se încheie, iar sunetul aplauzelor izbucnește în tot parcul. Zlata și Sofia fug de pe scenă și sunt îmbrățișate de mamele lor. „Sunt foarte fericită”, spune mama Zlatei. „Voi face tot ce pot pentru a-mi face fiicele fericite și pentru a mă asigura că sunt în siguranță”.

Maha Damaj, UNICEF Moldova Representative
UNICEF/CREDIT

Și Maha Damaj, reprezentanta UNICEF în Republica Moldova, este la concert alături de fiica ei, al cărei chip este pictat ca un fluture.

„Aceasta este ziua în care lăsăm totul deoparte și sărbătorim copiii. Suntem aici. alături de copiii din Moldova, copiii din Ucraina și din întreaga lume”, spune Maha. „Copiii ucraineni au fost înconjurați de sunetele bombardamentelor, sunetele tăcerii, ale tensiunii și ale stresului. Astfel, le înlocuim cu sunetele care îi fac fericiți.”

Pe măsură ce seara devine mai răcoroasă, iar copiii obosiți sunt duși acasă, Zlata încă tânjește după viața ei în Ucraina. „Mi-e dor de casa mea, de prietenii mei, de școala mea și de profesoara mea iubită”, spune ea, încercând să-și rețină lacrimile în timp ce prietena ei o îmbrățișează.

Muzica ne unește.

 

Music unites us.
UNICEF/CREDIT