Copiii cu cerințe educaționale speciale au posibilitatea să meargă la grădiniță cu toți copiii

Personalul didactic al grădiniței a fost instruit cum să lucreze cu copiii cu cerințe educaționale speciale

UNICEF
Educația incluzivă la grădiniță
UNICEF Moldova
06 Ianuarie 2021

Peste 190 de cadre didactice de la grădinițe din trei raioane ale Moldovei (Călărași, Cantemir și Sîngerei) participă la un proiect implementat de CNETIF în cooperare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și finanțat de UNICEF și Cooperarea austriacă pentru dezvoltare. Acest proiect vizează incluziunea socială și accesul egal la educație și îngrijire timpurie pentru categoriile cele mai vulnerabile de copii: copiii minorităților etnice și copiii cu probleme de dezvoltare, inclusiv copiii cu necesități speciale.

UNICEF Moldova 2020

Personalul didactic al grădiniței „Lăstărel” din raionul Călărași, Moldova, a fost instruit cum să lucreze cu copiii cu cerințe educaționale speciale, a fost capacitat să identifice timpuriu nevoile speciale ale copiilor, dar și cum să acorde asistență familiilor.

Tatiana Spînu, directorul grădiniței pentru copii „Lăstărel”: 

"Am obținut niște cunoștințe foarte bune, pe categorii de copii: pentru copii cu ADHD (Tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate), pentru copii cu autism, pentru copii cu probleme de auz, pentru copii cu probleme de văz. Anume pe activități concrete: ce să faci cu copilul, cum să-l ajuți."

IMG_4507.jpg
UNICEF Moldova
Tatiana Spînu, directorul grădiniței pentru copii „Lăstărel”, Călărași, Moldova
IMG_4596_0.jpg
UNICEF Moldova
Copii din de la grădinițe „Lăstărel” din raionul Călărași, Moldova

Părinții copiilor din grădinițe au fost, de asemenea, instruiți ca parte a acestui proiect.

Natalia Catană, părinte, a spus: "Copilul meu este cu necesități speciale, nu este cu dizabilitate. A fost diagnosticat cu ”tulburare de limbaj”, dar cu timpul, datorită muncii educatorilor și a cadrului de sprijin, datorită muncii noastre, în dezvoltarea copilului meu au apărut progrese". 

"Când am fost anunțați despre acest proiect, am fost fost foarte interesată, luând în considerare că acum sunt foarte mulți copii cu nevoi speciale integrați în grădiniță. Personal, având un copil mai puțin problematic, dar care avea nevoie totuși de educație specială, am frecventat aceste ședințe și am învățat foarte multe lucruri utile pentru noi ca părinți", a spus Victoria Guzic, părinte. 

Ca urmare a proiectului, 248 dintre acești copii au acces la educație incluzivă.

IMG_4306.jpg
UNICEF Moldova
Copii din de la grădinițe „Lăstărel” din raionul Călărași, Moldova
IMG_4421.jpg
UNICEF Moldova
Victoria Guzich, mama unui copil de la grădinița „Lăstărel”, Călărași, Moldova

UNICEF acţionează pentru a se asigura că toți copiii frecventează școala și primesc o educație de calitate.

UNICEF susţine autorităţile să dezinstituționalizeze copiii cu dizabilități și să-i integreze în familiile lor, în comunități și școli. Datorită schimbărilor din sistemul de învățământ, cadrele didactice dispun de cunoștințele și instrumentele necesare pentru a adapta programele școlare și a preda în funcție de necesitaţile și capacitățile fiecărui copil.

În Moldova, începând cu anul 2011, un Program național de educație incluzivă a fost implementat treptat.