Cinci tineri din Republica Moldova și-au reimaginat viitorul
pe scena TEDxRoseValleyParkED | 75 de ani de UNICEF

De 75 de ani, UNICEF susține libertatea tinerilor și copiilor de a-și reimagina un viitor care să le aparțină. Asta înseamnă propriile alegeri, o educație de calitate și drepturi respectate. O inițiativă prin care am reușit să conturăm valorile globale ale UNICEF e a doua ediție a TEDx Rose Valley Park ED care s-a desfășurat pe 30 august curent, cu participarea a cinci tineri ambițioși din Republica Moldova. Prin curajul de a-și spune povestea în fața a zeci de oameni, de a se împărți cu ideile despre cum își văd viața după pandemia COVID-19, speakerii au trasat domeniile principale pentru care UNICEF lucrează și creează o lume mai frumoasă și dedicată copiilor din întreaga lume.
UNICEF celebrează și susține curajul, ambiția de a fi mai bun



Marius Miron e un tânăr de 18 ani care a reușit să creeze un proiect media de autor pe Youtube și să descopere toate laturile bune ale voluntariatului. Astăzi, e convins că anume această activitate îl va ajuta să devină milionar și este secretul succesului care nu a fost descoperit de Disney, J. K. Rowling, Steve Jobs, astfel încât obțină totul mult mai rapid.
„În Republica Moldova, avem atâtea oportunități despre care nici nu știm. Astăzi, poți face voluntariat în orice domeniu. Un studiu internațional de cercetare aplicată a concluzionat că persoanele care fac voluntariat au cu 10% mai multă încredere în ele. Un alt studiu a demonstrat că persoanele cu cel puțin o experiență de voluntariat au cu 27% mai mari șanse de a fi angajate la un job decât cele care nu dețin acest lucru. Eu am înțeles că voluntariatul e important pentru dezvoltarea mea personală. Făcând voluntariat, mi-am descoperit vocația și talentul. Am înțeles și am învățat cum să lucrez cu aparatele foto și video. Așa am creat prima creație pe Youtube. Prin asta îmi propun să motivez tinerii și să îi fac să înțeleagă că există o șansă și aici, în Republica Moldova. Un om poate ajunge către succes în cât timp vrea el. Dacă nu îi place domeniul în care activează, atunci îi va lua mult timp să o facă. Pofta vine mâncând, de aceea gustați din tot. Fiți mai șmecheri decât Disney”, a spus Marius Miron.

UNICEF celebrează și susține incluziunea copiilor cu nevoi speciale


Ludmila Adamciuc a devenit un adevărat fenomen și o sursă de inspirație pentru mulți părinți după ce a dat naștere unei fetițe cu sindromul Down, un copil al soarelui cu numele Beatrice. Nu e prima oară, când Ludmila explică oamenilor ce înseamnă să crești și să educi un copil diferit și câtă fericire îți poate aduce această experiență. De trei ani, o face zilnic și nimic nu o va opri să continue. Discursul ei la TEDx Rose Valley Park ED a amintit participanților, urmăritorilor despre necesitatea de a te bucura pentru tot ceea ce oferă universul și importanța incluziunii copiilor cu nevoi speciale.
„Acum, prietena mea e fetița care m-a învățat acceptarea, ce înseamnă dragostea necondiționată și ce înseamnă o prietenie adevărată. Alături de ea am aflat ce e sindromul Down. Dacă ar fi acum să mă întorc pe data de două decembrie 2017, la etajul doi, atunci aș pupa-o încă odată pe Beatrice. Era foarte drăgălașă. M-aș strânge strâns în brațe și mi-aș spune: „Femeie, ești o norocoasă că această fetiță te-a ales pe tine. Vă așteaptă o călătorie minunată împreună”, a menționat Ludmila.
UNICEF celebrează și susține simțul responsabilității și dezvoltării



Artur Gurău e un antreprenor, co-fondatorul a 13 startup-uri. Dintre acestea, doar șapte activează și se dezvoltă în prezent. Pe parcursul activității sale, Artur a învățat cum să transforme un eșec în victorie, ceea ce a reprezentat și tema discursului său. El își reimaginează un viitor în care oamenii își conștientizează abilitățile și avantajele pe care le dețin pentru a atinge succesul.
„Oportunitățile vin din constrângeri. Ar trebui să analizăm domeniile în care avem nevoie de aceste inspirații și să încercăm să identificăm tineri, să îi ajutăm să crească. Eu cred că fiecare are un talent. E important să te gândești care e superputerea ta, ce te face deosebit de alți colegi. Uneori, pasiunea nu e suficientă. Contează în ce mediu crești și care sunt oamenii care te înconjoară. Sugestia mea ar fi să găsiți oameni care au idei similare. La modul practic, poți transforma un avantaj în dezavantaj, fiind conștient la ce te pricepi.
Responsabilitatea în grupuri mari e și mai critică, importantă, pentru că nu ești responsabil doar pentru tine. Ești responsabil pentru tot grupul de oameni și pentru misiunea comunității. La nivelul societății în care trăim, eșecurile nu sunt foarte bine privite, iar inițiativa se pedepsește. Dimpotrivă, ești în avantaj dacă faci lucruri care nu s-au mai făcut. Chiar dacă nu îți reușește, nu trebuie să te blochezi. Lumea nu o să își amintească de câte ori ai căzut, ci când ai reușit. Voi sunteți o nouă generație care are voce și drepturi. Încercați să folosiți aceste drepturi, această voce, să puneți umărul la promovarea și dezvoltarea unor comunități existente sau care o să apară și o să producă impact”, a spus Artur Gurău.

UNICEF celebrează și susține motivația și inițiativa


La cei 16 ani, Iulia Cabacenco a reușit să își descopere și să dezvolte câteva pasiuni, precum actoria, muzica, literatura și călătoriile. A vizitat 25 de țări din întreaga lume și a ocupat un loc de frunte în cadrul concursului internațional The Scholar`s Cup, deținând titlul de „Expertă literară a secolului XXI”. Tema discursului ei a fost modalitățile prin care putem combate lenea și ce ar fi dacă oamenii ar putea câștiga această luptă, devenind mai eficienți pentru un mod de viață mai bun și sănătos.
„Când realizezi tot ce ai de făcut, te simți foarte bine, dar lenea se întoarce. În acest caz, e foarte important să înțelegi pentru ce faci asta. La fel, nu ar trebui să pierdem timpul în zădar, să nu stăm pe rețelele de socializare, chiar dacă asta am auzit de sute de ori. E important să oferi și să primești înapoi. Creația te ajută să înțelegi că ești stăpânul lumii tale. O altă modalitate de a scăpa de lene e de a afla și încerca ceva nou. Să faci ceva nou, nu înseamnă ceva foarte colosal și neobișnuit. La fel, ar fi bine să găsești oameni mari, profesori buni, niște profesioniști care au obținut multe lucruri până acum. E necesar să te inspiri de la ei și să te dezvolți. Cu cât mai mulți oameni vor avea inițiative, cu atât mai înalt va fi nivelul de trai și vom fi mai fericiți. Putem mai mult decât credem”, a spus Iulia Cabacenco.
UNICEF celebrează și susține inovația și educația de calitate



Un alt tânăr care a urcat pe scena TEDx Rose Valley Park ED e Alex Cozlovschi, fondator ViRalQuest Fălești, mentor la cursuri de programare, Ambasador U-report. Mai exact, e un elev din Fălești care a reușit să aducă realitatea virtuală în școlile din Republica Moldova.
Acesta a povestit despre lupta de a-i fi recunoscute și acceptate ideile pentru a îmbunătăți sistemul educațional și a motivat alți tineri să muncească pentru visele lor, pentru un viitor care să le aducă împlinire și bunăstare.
„Problema de bază a sistemului educațional e că nu este motivant. Noi ne simțim niște robi care urmează niște reguli și care au fost create cu mult timp în urmă. Așa credeam până când am mers la un forum și un domn m-a întrebat: „Ce-ai face tu pentru a schimba sistemul educațional?
Limitele sunt doar în gândurile noastre și la punctele de trecere vamală dacă nu suntem vaccinați. Ocupând locul doi la nivel internațional, am revenit în orașul meu unde nu eram susținut. Era o situație extrem de comică când cei care nu mi-au acordat niciun sprijin, au venit și îmi spuneau: „De ce nu te-ai adresat la noi pentru ajutor? Poate obțineai locul întâi”. O problemă în societate e că ești apreciat doar după ce reușești. 90 la sută din oamenii cu care comunicam până în acel moment, îmi spuneau că e imposibil să folosești realitatea virtuală în școli. Acum, 45 de școli din R. Moldova folosesc realitatea virtuală în cadrul proiectului „Clasa Viitorului”. În prezent, eu lucrez cu editura Eurodidactica din România și facem hărți interactive. Acum, unii dintre voi vor avea lecții de inteligență artificială.
Totul depinde de voi, de puterile voastre, de dorință, inspirație și curaj. În viață sunt multe obstacole, iar dacă renunțăm, atunci nu vom ajunge aici sau acolo. Vom rămâne la același nivel, în băncile școlii, universității”, a spus Alex Cozlovschi.

Ediția TEDx Rose Valley Park ED cu tema „Reimagine The Future” s-a desfășurat cu ocazia aniversării de 75 de ani a UNICEF, fiind susținută de Moldovan Youth Orchestra.
UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii de pretutindeni. A 75-a aniversare ne găsește într-un moment critic și important, asemenea celui care a determinat crearea UNICEF din cenușa celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, pe măsură ce oamenii luptă împotriva pandemiei COVID-19, ne mobilizăm experiența considerabilă, inclusiv în domenii, precum vaccinurile și educația, astfel încât să reinventăm un viitor sigur și sănătos pentru fiecare copil. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter, Facebook și Instagram. De menționat că opiniile speakeri-lor de la TEDx Rose Valley Park ED nu reprezintă neapărat poziția UNICEF.