Ce cunoaștem despre varianta Omicron?

Ce este Omicron și ce măsuri de protecție trebuie să luați pentru a vă proteja familia?

UNICEF
Ce cunoaștem despre varianta Omicron?
UNICEF/UN0500155/Pastorelli
17 Februarie 2022

Varianta Omicron a virusului SARS Cov-2 este una extrem de contagioasă, care duce la o creștere fără precedent a numărului de infecții la nivel global. Am adunat cele mai recente informații științifice despre noua tulpină și vom continua să actualizăm acest articol imediat ce vor apărea alte informații.

Ce este varianta Omicron? 

OMS a clasificat varianta Omicron a COVID-19 drept una îngrijorătoare, în baza dovezilor care demonstrează că are mai multe mutații și se răspândește mult mai rapid decât varianta Delta, timpul de dublare fiind de 2-3 zile. Riscul asociat acestei variante noi continuă să fie foarte înalt.

Cum s-a dezvoltat varianta Omicron? 

Când un virus circulă și cauzează numeroase infecții, crește probabilitatea de mutație a acestuia.  Cu cât virusul are mai multe ocazii să se răspândească, cu atât are mai multe șanse să sufere modificări.

 Noile variante, precum Omicron, ne reamintesc că pandemia de COVID-19 nu se va termina în curând. De aceea, este esențial ca oamenii să se vaccineze și să continue respectarea regulilor de prevenire a răspândirii virusului, inclusiv distanțarea fizică, purtarea măștilor, spălatul frecvent pe mâini și buna aerisire a încăperilor.

Unde este prezentă varianta Omicron? 

Varianta Omicron a fost deja găsită în majoritatea țărilor după identificarea inițială în luna noiembrie 2021. 

Varianta Omicron este mai gravă decât alte variante ale COVID-19? 

Primele constatări demonstrează că formele de boală provocate de Omicron au un risc mai redus de spitalizare, decât cele cauzate de tulpina Delta. Totuși, OMS avertizează că varianta Omicron nu trebuie să fie considerată ca fiind una „ușoară”. Rata sporită de transmitere ar putea crește numărul de spitalizări și pune presiune pe lucrătorii din prima linie și pe sistemele de sănătate din întreaga lume.

Varianta Omicron este mai contagioasă? 

Da, varianta Omicron este mai contagioasă decât variantele anterioare. Cu toate acestea, vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție, precum evitarea spațiilor aglomerate, menținerea distanței fizice și purtarea măștii, sunt esențiale pentru a preveni răspândirea COVID-19 și știm că aceste acțiuni au fost eficiente împotriva celorlalte variante.  

Varianta Omicron are simptome diferite?  

Nu există informații care să sugereze că Omicron provoacă simptome diferite de cele ale altor tulpini. 

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficiente împotriva variantei Omicron?  

Cercetătorii caută să identifice orice efect potențial pe care tulpina Omicron îl are asupra eficacității vaccinurilor COVID-19. OMS raportează că, actualmente, vaccinurile disponibile oferă o protecție semnificativă împotriva formelor complicate și deceselor.

De asemenea, este important să fim vaccinați pentru a fi protejați împotriva altor variante răspândite pe larg, precum varianta Delta. Dacă vaccinul se face în două doze, este important să le faceți pe ambele pentru a beneficia de protecția maximă.  

Dacă am avut COVID-19 sunt protejat împotriva tulpinii Omicron? 

OMS raportează că dovezile de până acum sugerează că trecerea prin boală oferă un nivel mai scăzut de protecție împotriva Omicron decât împotriva celorlalte tulpini, cum ar fi Delta. Informațiile sunt  limitate, dar vom publica noi date pe măsură ce acestea devin disponibile. 

Vaccinați-vă, chiar dacă ați avut COVID-19. Deși persoanele care au trecut prin boală pot dezvolta un anumit nivel de imunitate naturală la virus, nu se știe cât durează și cât de puternică este protecția. Vaccinurile oferă o protecție mai sigură. 

Testele actuale la COVID-19 detectează varianta Omicron? 

Testele PCR și cele de diagnostic rapid pe bază de antigeni, care se utilizează pe larg, detectează infecția cu COVID-19, inclusiv cu Omicron.

Sunt copiii mai predispuşi să se infecteze cu varianta Omicron? 

Cercetările privind transmisibilitatea Omicron continuă și noi vă vom informa imediat ce vom obține mai multe informații. Cu toate acestea, persoanele care interacționează social și cele care nu sunt vaccinate sunt mai predispuse să contracteze COVID-19.

Cum pot să mă protejez pe mine și să-mi protejez familia împotriva variantei Omicron?

Cel mai important lucru pe care îl puteți face este să reduceți riscul de expunere la virus. Pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe cei dragi:

 • Purtați mască de protecție, care să acopere nasul și gura. Asigurați-vă că aveți mâinile curate când puneți și scoateți masca.
 • Mențineți distanța de cel puțin 1 metru față de alte persoane 
 • Evitați spațiile prost ventilate și spațiile aglomerate.
 • Deschideți geamurile pentru a aerisi mai bine încăperile.
 • Spălați-vă regulat pe mâini.  
 • Vaccinați-vă. Vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate de OMS sunt sigure și eficiente.

Cum aș putea vorbi cu copilul meu despre Omicron și alte variante de COVID-19?

Știrile despre COVID-19 și despre tulpina Omicron ne invadează viața de zi cu zi. Ca atare, copiii își manifestă în mod firesc curiozitatea și pun multe întrebări. Iată unele idei de ținut minte pentru când încercați să discutați cu copiii acest subiect complicat în termeni simpli și liniștitori.  

 • Copiii au dreptul să știe ce se întâmplă, dar situația trebuie să le fie explicată la nivelul adecvat vârstei. 
 • Invitați-vă copiii să spună ce au auzit și ascultați atent ce vă spun. Este important să fiți complet implicați și să luați în serios orice temeri pe care le au. Fiți răbdători. Pandemia și dezinformarea au provocat destule griji și incertitudini pentru toată lumea. 
 • Asigurați-vă ca sunteți la curent cu cele mai noi informații. Site-urile organizațiilor internaționale, cum sunt UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, sunt surse sigure și verificate de informații privind pandemia.  
 • Dacă nu știți răspunsul, nu încercați să ghiciți. Folosiți ocazia pentru a căuta răspunsul împreună cu copiii.  
 • Copiii preiau semnalele emoționale de la adulți – țineți cont de acest fapt. Așadar, chiar dacă sunteți îngrijorat privind reacția și starea copilului, încercați să nu îi transmiteți excesiv de mult din temerile dumneavoastră.