Aliona, adolescentă din Ucraina, despre programele dedicate tinerilor refugiați

„Ne ajută să uităm pentru câteva minute ce se întâmplă acasă”

UNICEF
Aliona, 17 ani, refugiată în Moldova.
UNICEF Moldova
05 Mai 2022

„Toate jocurile și tot ceea ce facem la Centrul de Tineret de la Tohatin ne ajută să uităm măcar pentru câteva minute ce se întâmplă acasă, în Ucraina”, spune Aliona, o tânără de 17 ani, originară din Odesa, Ucraina, care a fugit din calea războiului și s-a refugiat în Republica Moldova împreună cu sora și mama ei.

De mai mult de treizeci de zile, cele trei femei sunt cazate în cadrul Centrului de Plasament din comuna Bălțata din raionul Criuleni. Pentru a-și dezlipi atenția de la știrile triste care vin din țara lor natală și pentru a face loc unor emoții mai frumoase, Aliona și sora ei, Iulia, participă în cadrul activităților de recreere, organizate la Centrul de Tineret TohaTEEN HUB din comuna Tohatin. Acestea fac parte din programul de implicare și susținere a adolescenților refugiați din Ucraina, inițiat de Centrul de Informare și Resurse „Pro Bono” în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău, cu suportul financiar al UNICEF Moldova.

 

„Noi, adolescenții din Ucraina, avem nevoie de sprijin. Tinerii trec mult mai greu prin această situație comparativ cu adulții. Unii nu reușesc să își gestioneze emoțiile și de multe ori au stări de depresie. De aceea, consultațiile psihologice și aceste activități sunt binevenite”

Aliona Garmasuk, 17 ani
Aliona, 17 ani, refugiată în Moldova.
UNICEF Moldova

Pe lângă toate activitățile pe care le facem, precum jocuri, concursuri și altele, cred că cea mai importantă rămâne comunicarea. Unii au legat chiar noi prietenii, au făcut schimb de contacte și mențin o legătură frumoasă.

„Ținând pasul cu toate știrile, îmi este foarte dificil să nu mă gândesc la rudele mele care au rămas în Ucraina sau ce se întâmplă cu oamenii dragi mie. Așadar, aceste activități chiar mă ajută să îmi orientez atenția către alte lucruri. De altfel, am sta doar în case și foarte triști”, povestește adolescenta.

Pe parcursul a șase luni, circa 10 000 de tineri din Ucraina care s-au refugiat în Republica Moldova vor fi implicați în programe de dezvoltare personală și reziliență activități sportive, jocuri educative pentru  a petrece timpul liber. Mai mult, tinerii beneficiază de servicii de informare și consultații psihologice. Toate acestea sunt organizate la Centrele Municipale de Tineret, dar și la Centrul de Tineret TohaTEEN HUB, din comuna Tohatin.

„Cred că în această perioadă, noi, adolescenții din Ucraina, avem nevoie mai mult ca oricând de sprijin moral. Tinerii trec mult mai greu prin această situație comparativ cu adulții. Unii nu reușesc să își gestioneze emoțiile și de multe ori intră în stări de depresie. De aceea, consultațiile psihologice și aceste activități sunt binevenite. De asemenea, toate jocurile și tot ceea ce facem aici ne ajută să uităm măcar pentru câteva minute ce se întâmplă acasă, în Ucraina. În așa fel, începem împreună să ne focusăm pe ceva pozitiv”, mai spune Aliona, care este absolut convinsă că astfel de experiențe contribuie la dezvoltarea abilităților de comunicare și reziliență.

De exemplu, în această perioadă, tânăra a înțeles pe deplin importanța proiectelor focusate pe necesitățile adolescenților, întrucât se consideră o introvertită, care nu ar fi reușit încă să își definească calea. Astfel, activitățile de dezvoltare personală o ajută să se descopere cu adevărat.

Aliona, 17 ani, refugiată în Moldova.
UNICEF Moldova

„Cuiva îi place să picteze, să cânte sau să facă sport. Dacă este vorba de mine, eu cred că am nevoie cu adevărat de asemenea proiecte dedicate tinerilor. Acum, mă aflu într-o perioadă când nu pot lua o decizie. Însă, este foarte important să înțelegi ce îți dorești cu adevărat. Înainte îmi doream să cresc cât mai repede și să fac cât mai mulți bani. Acum, cred că aș vrea să atrag atenția la dezvoltarea mea personală”, spune Aliona.

Pe lângă activitățile de recreere și alte programe educaționale, UNICEF Moldova și Centrul de Tineret din mun. Chişinău  au organizat activitatea unei echipe mobile prin intermediul căreia tinerii refugiați din Ucraina sunt informați despre posibilitățile de dezvoltare în Moldova și activitatea centrelor. Până în prezent, echipa mobilă a ajuns la Centrul de plasament Lukoil, Centrul pentru refugiați Moldexpo, căminul Institutului de Ştiințe ale Educației, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”. Urmează să fie vizitate mai multe instituții de învățământ şi alte locuri publice. Până în prezent, circa 5 000 de adolescenți din Ucraina au participat în cadrul programelor educaționale și de divertisment organizate la centrele de tineret.

Aliona, 17 ani, refugiată în Moldova.
UNICEF Moldova