„Datorită instruirilor, lucrătorii medicali au dobândit noi abilități și cunoștințe"
UNICEF sprijină fortificarea capacităților lucrătorilor medicali din spitalele raionale de a gestiona eficient situațiile de urgență neonatale.

- Available in:
- Română
- English
„Înregistrăm circa 15 - 20 de cazuri de naștere prematură în fiecare an. Gestionarea acestor cazuri este întotdeauna o provocare și necesită cunoștințe, abilități și echipamente specifice,” spune Angela Țurcanu, șefa Secției Neonatologie de la Spitalul Raional Orhei, care a participat recent la un program de formare privind urgențele neonatale și procedura de resuscitare.
Spitalul Raional Orhei este una dintre cele șapte instituții medicale din Republica Moldova, unde Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), în colaborare cu Ministerul Sănătății și CUAMM, a organizat și desfășurat un șir de instruiri pentru a fortifica capacitățile lucrătorilor medicali de a gestiona urgențele neonatale și de a efectua procedurile de resuscitare. Aproximativ 1 200 de nașteri sunt înregistrate anual la Spitalul Raional Orhei, reprezentând mai mult de 4% din numărul total de nașteri din Moldova. Potrivit rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), rata mortalității infantile în Moldova rămâne a fi peste media regională europeană, chiar dacă aceasta a scăzut de la 26% în 2010, la 14,2% în 2022.
„Datorită acestor instruiri, lucrătorii medicali au dobândit noi abilități în gestionarea urgențelor neonatale și au consolidat capacitățile existente în îngrijirea nou-născuților”, spune Angela Țurcanu. O altă prioritate a acestui program a fost pregătirea formatorilor, care vor contribui la educarea continuă a lucrătorilor din domeniul sănătății. Mai exact, în prima etapă a programului de instruire, peste 100 de lucrători medicali au participat la șapte sesiuni susținute de experți naționali și internaționali. Ulterior, 14 dintre ei au fost selectați pentru a fi instruiți suplimentar, astfel încât să devină formatori. În cadrul etapei finale, cei 14 formatori au făcut schimb de experiență la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău.
Mai mult, în parteneriat cu CUAMM, UNICEF a dotat opt spitale raionale cu manechine de simulare, încălzitoare, truse medicale și alte materiale esențiale pentru gestionarea eficientă a urgențelor neonatale. Obiectivul principal al acestui sprijin suplimentar este de a consolida capacitățile spitalelor și de a obține rezultate eficiente pe termen lung.
Anastasia Tean, specialistă în neonatologie și formatoare în cadrul programului, consideră că resursele umane suficiente și calificate reprezintă un criteriu vital pentru a putea oferi siguranță mamelor și nou-născuților atunci când vorbim despre serviciile medicale.
„Există doar câțiva neonatologi în unitățile raionale de sănătate. Astfel, sistemul ar fi mai eficient dacă toți lucrătorii medicali ar fi instruiți în efectuarea procedurii de resuscitare. Principalul motiv, care stă în spatele acestei inițiative de formare, este de a împuternici fiecare lucrător din domeniul sănătății să poată oferi îngrijiri neonatale de urgență, inclusiv proceduri de intubare”, spune Tean.
„Eram siguri că știm cum să gestionăm aceste situații, dar acest exercițiu ne-a consolidat cunoștințele și abilitățile. Mai mult, această instruire subliniază necesitatea învățării continue,” spune Angela Țurcanu, participantă la instruire.
Programul de formare a fost dezvoltat și desfășurat în contextul crizei refugiaților și creșterii numărului de mame și nou-născuți, care au nevoie de servicii medicale. De la începutul războiului din Ucraina, UNICEF susține sistemul de sănătate din Moldova pentru a oferi servicii medicale gratuite copiilor refugiați și familiilor lor. În acest scop, UNICEF a alocat 50 de milioane de lei. Mai mult, UNICEF a furnizat echipamente medicale, inclusiv incubatoare și alte echipamente de suport în valoare de 342 000 de dolari pentru a îmbunătăți serviciile medicale esențiale oferite mamelor refugiate și nou-născuților lor în cadrul Unității de Terapie Intensivă Neonatală de la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău.