Ședință de informare în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie

Întrebări și răspunsuri

UNICEF
Sedinta de informare in cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie
UNICEF
14 Decembrie 2020

Aproximativ 50 de reprezentanți și reprezentante din cadrul organizațiilor societății civile au participat în cadrul unei ședințe de informare online privind trei Apeluri de Propuneri de Proiecte în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie pentru domeniile. În cadrul sesiunii de informare, care a durat mai bine de oră, Viorica Volovei, coordonatoare programe educație UNICEF Moldova și Igor Codreanu, coordonator programe sănătate UNICEF Moldova, au venit cu prezentări în care au oferit informații și detalii despre cele trei apeluri: obiectivele fiecărui apel în parte, criteriile de selecție, documentele necesare pentru a completa dosarele, modul de evaluare etc.

 • Domeniul tineret – „Consolidarea capacităților, dezvoltării și împuternicirii adolescenților și tinerilor din Cahul și Ungheni”: https://uni.cf/2Js54y8
 • Domeniul sănătate – „Dezvoltarea serviciilor de depistare și intervenție timpurie”: https://uni.cf/3qtriAk
 • Domeniul educație – „Dezvoltarea serviciilor educaționale pentru copii şi adolescenți în Cahul si Ungheni”: https://uni.cf/3lHdMFE

 

Ulterior, a urmat sesiunea de întrebări-răspunsuri, în cadrul căreia participanții au acordat o serie de întrebări de precizare pe diverse aspecte. Iată câteva din ele:

 

Întrebările participanților  

 

Răspunsuri din partea UNICEF  

 

 1. OSC poate depune maximum 1 propunere de proiect la fiecare din cele 3 tematici, sau 1 propunere în total?  

OSC pot depune câte o propunere pentru fiecare apel. 

 

 1. Un singur proiect poate fi realizat cu implicarea ambelor regiuni? 

Proiectele vor fi implementate în ambele regiuni. 

 

 1. Cum tratam achizitii de licente? Arenda masini? Achizitie de tehnica de calcul? Achizitie inventar sportiv  ? 

O parte din achiziții pot fi trecute la cheltuieli administrative, iar în cazul procurărilor de echipamente ce țin de implementarea activităților, acestea vor fi trecute ca contributie UNICEF. 

 1. Sunt eligibile doar Regiunile Cahul si Ungheni? Sau e posibila o aplicare de catre alte regiuni. 

Propunerile de proiect vor cuprinde activități în localitățile din Ungheni și Cahul. Pot aplica OSC atat Nationale cat si Locale. 

 

 1. Se cere suma bugetului organizației pentru anul precedent. Se are în vedere anul 2019 sau 2020? 

Este necesar de prezentat bugetul organizației pentru anul calendaristic precedent. 

 1. In aplicarea pentru program este stipulat cash și supply (la compartimentul buget) ce presupune supply? 

În cazul în care se dorește ca UNICEF să procure anumite echipamente, acestea trebuie trecute ca supply, daca le cumpara OSC-ul - atunci se bugetează la cash.  

 1. Aria proiectului presupune implicarea tuturor localităților din raionele Cahul și Ungheni? 

Propunerile de proiect vor cuprinde activități în localitățile din Ungheni și Cahul care necesită acest tip de activități, nu este obligatoriu să includă toate localitățile. 

 

 1. Putem aplica ca sa implementam proiectul doar pentru o singura regiune? 

Proiectele vor fi implementate în ambele regiuni. 

 

 1. Colaborarile trebuie doar mentionate sau deja semnate pana la depunerea apelului de parteneriat ? 

Este necesar să fie descrise colaborările cu partenerii locali, dar nu este necesar de prezentat documente/acorduri semnate. 

 1. La completarea bugetului , indicatori de performanta  - aici includem activitatile si numarul activitatilor? sau e necesara si alta informatie ? 

Este necesar de stipulat toate activitățile preconizate. Există deja câțiva indicatori de proiect stabiliți, dar e bine să propună și OSC indicatori proprii pe activitățile specifice. 

 1. Care este bugetul maxim? 

Fiecare apel are specificat bugetul maxim alocat pentru activitățile din cadrul proiectului. 

 1. Achizițiile vor fi efectuate de UNICEF - deci nu le includem în buget, doar specificând că vor fi, sau le includem în domeniul Supply? 

În cazul în care se dorește ca UNICEF să procure anumite echipamente, acestea trebuie trecute ca supply, daca le cumpara OSC-ul - atunci se bugetează la cash.  

 

 1. Salariile se referă la cheltuielile de gestionare, care trebuie să nu depașească 25%? 

Salariile vor fi incluse la cheltuieli de gestionare, care nu vor depăși 25%. 

Reamintim, termenul-limită pentru a expedia dosarele pentru propunerile de proiecte este 14 decembrie, ora 23:59. Dosarele pot fi expediate prin email: chisinau@unicef.org sau poate fi livrat într-un plic sigilat cu mențiunea: “CSO Specific Call for Expression of Interest –EU4Moldova Programme” la adresa: UNICEF Moldova, 131, str. 31 August 1989, Chișinău, MD 2012.

UNICEF Moldova a lansat cele trei Apeluri de propuneri de proiecte în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Acest proiect este susținut financiar de European Union in the Republic of Moldova și implementat în parteneriat cu UNDP Moldova