În ce mod UPSHIFT schimbă viața tinerilor din Moldova?

Istoria unui elev din Sîngerei care a creat un joc de societate educațional în realitatea virtuală

Polina Listopad
Denis is stitting in front of the computer
Denis Hadirca personal archives
31 Iulie 2020

Dacă cineva v-ar întreba care este cea mai emoționantă și fascinantă lecție de la școală, câți din voi ar răspunde „Matematica, desigur”? Probabil foarte puțini.  

Dar dacă vi s-ar propune să studiați formulele și teoremele nu doar din cărți, dar prin intermediul realității virtuale? Iar dacă în paralel veți învăța să lucrați în echipă? Sună captivant, nu-i așa? 

De această posibilitate se pot bucura toți elevii din orașul Sîngerei, Moldova, unde locuiește și Denis Hadîrcă, în vârstă de 18 ani, absolvent al primei ediții a programului UPSHIFT din Moldova.  

Denis, împreună cu echipa sa „VR Foundation”, în cadrul programului UPSHIFT a elaborat un proiect cu scopul de a face procesul de învățământ din școli mai atractiv și mai clar pentru adolescenți. „VR Foundation” creează jocuri de societate în realitatea virtuală în cadrul cărora elevii pot să își folosească în practică anumite cunoștințe școlare.   

„Vara trecută am decis să particip la programul UPSHIFT și viața mea s-a schimbat radical.”

Denis-Hadirca-HIS-UPSHIFT-4_0.jpg
Denis Hadirca personal archives

Primul joc de societate creat de echipă a fost – „Empatia”. Participanții sunt încuiați într-o cameră, unde trebuie să soluționeze trei probleme de matematică pentru a găsi cheia și a ieși din cameră. Însă nu este chiar atât de simplu, nimeni nu va putea ieși din cameră dacă echipa nu va lucra împreună, fiindcă participanții vor trebui să vadă, la propriu, „prin ochii colegilor”. Tinerii au început să organizeze acest joc în fiecare săptămână, începând cu luna februarie a anului 2020, în incinta centrului de tineret din orașul Sîngerei.  

Mi-aș dori ca toate lecțiile să fie așa! Niciodată nu m-am gândit că matematica poate fi interesantă”, își împărtășește impresiile Barbara Luchian, elevă a liceului „Olimp” după ce a participat la acest joc.  

În afară de jocul de societate „Empatia”, echipa „VR Foundation” a creat un laborator virtual de chimie. Toate jocurile sunt create de participanți în consultare cu profesorii de matematică, fizică și chimie.  

În procesul de lucru asupra jocului, copiii veneau la mine în fiecare zi pentru a se consulta. Mi-a plăcut mult să lucrez cu ei și să privesc altfel la procesul de învățământ”, declară profesorul de matematică de la Liceul Teoretic „Olimp” din orașul Sîngerei, Țurcanu Gheorghii.   

Până la proiect, nu prea știam cu ce aș dori să mă ocup în viață, mă interesam de toate câte un pic. Dar, vara trecută am decis să particip la programul UPSHIFT și viața mea s-a schimbat radical” – spune Denis despre participarea sa la program. „Mereu am crezut că este plictisitor să înveți, îmi era extrem de greu să mă impun să iau cărțile în mână și să încep să învăț. Îmi doream ca sistemul nostru de învățământ să implementeze mai multe tehnologii digitale, dar niciodată nu m-am gândit că aș putea influența acest proces. UPSHIFT mi-a oferit șansa de a crede în forțele proprii și m-a învățat să transform ideile în realitate, să îmi asum rolul de lider și să schimb lumea care mă înconjoară” 

Denis-Hadirca-HIS-UPSHIFT-2.jpg
Denis Hadirca personal archives
Denis-Hadirca-HIS-UPSHIFT-3.jpg
Denis Hadirca personal archives

Denis și echipa sa au participat la un curs de șase săptămâni în cadrul programului UPSHIFT, începând cu conceperea ideii, planificarea bugetului, prezentarea ideii în fața comisiei de selectare și terminând cu realizarea proiectului, obținerea grantului pentru procurarea ochelarilor pentru realitatea virtuală, câștigarea mai multor concursuri naționale și demonstrarea jocului de societate în fața Ministrului Educației al Republicii Moldova.  

Conform celor spuse de Denis, încă o deprindere pe care a obținut-o pe durata proiectului este practica de a forma o echipă și de a distribui rolurile și domeniile de responsabilitate. Din echipă au făcut parte Ivan Grîbu, responsabil de programare și de crearea conținutului, Dorin Andriuță, care s-a ocupat de elaborarea proiectului și Victor Hadîrcă, responsabil de testarea jocurilor de societate. Elevii au învățat să lucreze în armonie, să se ajute reciproc și să creeze jocuri noi.  

Anul acesta am absolvit școala și planific să devin programator. Vreau să continui să mă ocup de dezvoltarea învățământului școlar. După părerea mea este foarte important ca elevii să aibă interes pentru învățare. Pentru că atunci când există interes și dorință, pot fi obținute rezultate mari”, a concluzionat Denis. 

Denis-Hadirca-HIS-UPSHIFT-6_0.jpg
Denis Hadirca personal archives
Denis-Hadirca-HIS-UPSHIFT-5_0.jpg
Denis Hadirca personal archives