Zahtev „Želimo promenu, i želimo je sada”, bio je ključni zahtev 100 mladih ekologa na Svetskom danu zaštite životne sredine

05 Jun 2024
English
UNICEF/2024/A.Nimani

Priština, 5. jun 2024. – UNICEF na Kosovu u saradnji sa Švedskom ambasadom na Kosovu i implementacionim partnerom „PEN” obeležio je Svetski dan zaštite životne sredine uz prisustvo 100 mladih ekologa koji su pozvali donosioce odluka i druge aktere na hitnu akciju u oblasti zaštite životne sredine. Događaju su prisustvovali ambasador Švedske na Kosovu, g-din Jonas Westerlund, predsednik skupštinskog odbora za životnu sredinu, g-đa Fitore Pacolli, gradonačelnik opštine Priština, g-din Perparim Rama, i vd šefa UNICEF-a na Kosovu, g-din Benjamin Fisher.

Obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine praćeno je  izložbom pod nazivom „Tišina“ koju je organizovalo 100 mladih ljudi, naglašavajući goruća pitanja kao što su zagađenje vazduha, krčenje šuma, otpad, poplave i toplotni talasi. Svaka instalacija na izložbi nosila je dirljivu poruku, pozivajući na hitnu akciju za zaštitu naše planete. Izložba je bila živopisni  izraz „slika govori hiljadu reči", jer je istakla zabrinutost mladih za trenutno stanje životne sredine. Takođe, predstavljala je snažnu platformu za mlade ljude da podele svoja lična iskustva sa zagađenjem vazduha i drugim ekološkim pitanjima. Mladi su pozvali svoje vršnjake, kosovsko društvo, lokalne i nacionalne institucije da preduzmu hitne akcije na zajedničkom smanjenju emisije ugljen-dioksida.

„Svaki pojedinac danas ostavlja trag u emisiji ugljen dioksida i svako od nas mora promeniti svoje navike kako bi spasio našu planetu.” istakla je Bardha, predstavnik Mreže mladih ekologa. „Mladi su umorni od gledanja, žele da preduzmu akciju i budu partner promena. Mladi zahtevaju više prostora, da se saslušaju i da se njihov glas čuje” – rekla je dalje Bardha.

„Kada sam 2007. radio za Ujedinjene nacije u Darfuru, video sam vlastitim očima kako su krčenje šuma i dezertifikacija podstakli sukob u Sudanu. Zaštitimo planetu čuvajući šume i vodne resurse na Kosovu”, rekao je švedski ambasador na Kosovu, g-din. Jonas Westerlund.

Vršilac dužnosti šefa UNICEF-a na Kosovu, g-din Benjamin Fisher, ponovio je važnost zaštite prava dece na čistu, zdravu i održivu životnu sredinu, pozivajući se na Konvenciju o pravima deteta. On je istakao: "Moramo slušati glasove naše omladine i delovati na osnovu njihove zabrinutosti. Oni nisu samo naslednici ove planete već i naši partneri u promenama."

Ovaj Svetski dan zaštite životne sredine podstiče svest i delovanje za zaštitu životne sredine, uz podršku nevladinih organizacija, preduzeća i vlada. Na ovogodišnjem događaju na Kosovu ponovo je potvrđena kritična uloga mladih u zalaganju za održivu budućnost. Na događaju je istaknuta  potreba za hitnim delovanjem u borbi protiv klimatskih promena.

U partnerstvu sa Švedskom agencijom za zaštitu životne sredine (SWEPA), UNICEF implementira regionalni projekat na Zapadnom Balkanu čiji je cilj poboljšanje podataka o kvalitetu vazduha i upravljanje uz istovremeno jačanje glasa mladih kako bi se postigao uticaj na politike o kvalitetu vazduha i društvene norme.

Kontakti za medije.

Dafina Zuna
Službenik za komunikacije
UNICEF na Kosovu

O UNICEF-u

UNICEF radi na nekim od najtežih mesta na svetu, kako bi došao do najugroženije dece na svetu. U više od 190 zemalja i teritorija, radimo za svako dete, na svakom mestu, kako bismo izgradili bolji svet za sve.

Za više informacija o UNICEF-u i njegovom radu, posetite:

https://www.unicef.org/kosovoprogramme/