Partnerstva sa i za mlade ljude zauzimaju „glavnu binu“

31 Maj 2023
UNICEF Activate Talks 2023
UNICEF/2023/S.Karahoda

Priština, 31. maj 2023. - UNICEF na Kosovu bio je domaćin sedmog izdanja „Activate Talks-a“, inovativnog događaja koji je okupio 150 mladih ljudi sa celog Kosova. Na Activate Talks-u predstavljaju se inicijative koje vode mladi, razvijene uz podršku UNICEF-a i njegovih partnera i odaje priznanje izvanrednom radu mladih socijalnih preduzetnika uključenih u naše programe.  

Nakon obraćanja ministra kulture, omladine i sporta, g. Hajrulll-a Çeku-a, austrijskog ambasadora na Kosovu, g. Christoph-a Weidinger-a i šefa UNICEF-a na Kosovu, Nona-e Zicherman, četvoro mladih kreatora promena podelilo je svoja lična putovanja, koristeći sopstvene priče uticaja za inspiraciju drugih da preduzmu akciju. Uzbudljivi primeri inovacija iz 20 drugih projekata predvođenih mladima prikazani su na sajmu koji prati događaj. Mnogi od primera iznesenih na današnjem događaju omogućeni su zahvaljujući velikodušnom doprinosu Vlade Austrije, koja u partnerstvu sa UNICEF-om radi na unapređenju agende mladih na Kosovu od 2012. godine. Kroz ovo partnerstvo godišnje se dopre do preko 7.000 mladih, u vidu pružanja značajnih prilika za razvoj veština u oblastima kao što su socijalne inovacije, preduzetništvo, socijalno zagovaranje i kritička medijska pismenost.

Kroz događaje kao što su Activate Talks i u saradnji sa partnerima iz kosovskih institucija i javnog i privatnog sektora, UNICEF nastavlja da ulaže u razvoj veština i osnaživanje mladih, da pojačava glasove i koristi neograničeni potencijal mladih sa ciljem inspirisanja transformativnih akcija i izgradnje svetlije budućnosti za svu decu i mlade na Kosovu.

Kontakti za medije.

Dafina Zuna
Službenik za komunikacije
UNICEF na Kosovu

O UNICEF-u

U UNICEF-u promovišemo prava i dobrobit svakog deteta u svemu što radimo. Zajedno sa našim partnerima radimo u 190 zemalja i teritorija kako bismo tu posvećenost pretočili u praktičnu akciju, fokusirajući posebne napore na dopiranje do najugroženije i isključene dece, na dobrobit sve dece, svuda.

Za više informacija o UNICEF-u i njegovom radu za decu, posetite www.unicef.org/kosovoprogramme