Όταν το σχολείο εμπνέει για ένα καλύτερο μέλλον
Η Πριέλ από το Κονγκό παρακολουθεί μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης της ΑΡΣΙΣ και εμπνέεται από το σχολείο για ένα καλύτερο μέλλον για αυτήν και τους γύρω της.

- Διαθέσιμο σε:
- Ελληνικά
- English
Η οικογένεια Iτόκι ήρθε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020 από την Κινσάσα του Κονγκό, καθώς η ζωή τους εκεί βρισκόταν σε κίνδυνο.
Από το Νοέμβριο του 2020, η οικογένεια μένει στη Θεσσαλονίκη, με τα δύο παιδιά της οικογένειας, τον Μπρέιβ και την Πριέλ, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, προκειμένου να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται για το ελληνικό σχολείο.
Η Kαμντί, η μητέρα της οικογένειας, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην οικογενειακή ζωή και εξασφαλίζει τα αναγκαία για τα παιδιά της, εργαζόμενη εδώ και κάποιο καιρό σε μια εταιρεία.
Η οικογένεια, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εστιάζει πολύ στην μόρφωση των παιδιών και στη συμμετοχή τους στην τυπική εκπαίδευση. Τα παιδιά ξεκίνησαν σχολείο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάτι το οποίο είναι εμφανές από το γνωστικό και γλωσσικό επίπεδό τους. Αν και μιλούν τρεις γλώσσες - γαλλικά, λινγκάλα και ελληνικά- το επίπεδο των ελληνικών τους είναι ιδιαίτερα καλό, καθώς έχουν ενταχθεί απόλυτα στο ελληνικό σχολείο.
Η Πριέλ εξάλλου πήγε μόνο έναν χρόνο νηπιαγωγείο στο Κονγκό, αφού μετά ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά της και ξεκίνησε κανονικά το σχολείο (τυπική εκπαίδευση), σε συνδυασμό με την ενισχυτική διδασκαλία στο Κέντρο (μη τυπική εκπαίδευση).
«…Θέλω να πηγαίνω σχολείο γιατί το σχολείο μάς βοηθάει. Εκεί μαθαίνω να γράφω και να μιλάω καλά ελληνικά, ενώ μαθαίνω πράγματα που δεν ξέρω. Έμαθα να ζωγραφίζω και όλοι μου λένε ότι είμαι πολύ καλή στην ζωγραφική κι ότι πρέπει να πάω σε σχολή για ζωγράφος. Μου αρέσουν επίσης και τα μαθηματικά, ιδιαίτερα όταν είναι δύσκολα.» περιγράφει η Πριέλ.

«Με τον αδερφό μου στο σπίτι μιλάμε ελληνικά. Αισθάνομαι χαρά που πηγαίνω στο σχολείο. Μου είναι πολύ ευχάριστο. Μετά το σχολείο έρχομαι στο Κέντρο Μελέτης για να κάνω τα μαθήματα και μετά γυρνάω σπίτι. Με τη φίλη μου την Μ. πάμε στο πάρκο, παίζουμε, χορεύουμε. Μου αρέσει να ακούω ελληνικά τραγούδια» συνεχίζει η Πριέλ.
Αυτό που κάνει τη συμβολή του Κέντρου Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης στην καθημερινότητα των παιδιών και των οικογενειών τους ακόμα πιο σημαντική είναι ότι έχει δομηθεί μία δυνατή σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης. Για οποιοδήποτε ζήτημα που έχει να κάνει με τη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών, αλλά και για ζητήματα της οικογένειας, υπάρχει στενή συνεργασία με την κοινωνική λειτουργό, αλλά και με όλους τους επαγγελματίες του Κέντρου , ενώ συγχρόνως υπάρχει επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών του Κέντρου με το Δημοτικό Σχολείο, όπου πηγαίνουν τα παιδιά, και τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ).
Όπως αναφέρει η Καμντί, η υποστήριξη που δέχεται από την ομάδα του Κέντρου Μελέτης είναι ανεκτίμητη, καθώς εάν υπάρχει κάτι που εκείνη δεν μπορεί να κάνει, αισθάνεται ότι η ομάδα θα την διευκολύνει. Όπως λέει «τα παιδιά έχουν ενσωματωθεί και επωφελούνται πάρα πολύ από το σχολείο», επιβεβαιώνοντας ότι θα ήθελε η οικογένειά της να μείνει στην Ελλάδα.

Όταν ρωτάμε την Πριέλ να περιγράψει την εμπειρία της στο Κέντρο Μελέτης μας λέει:
«Στο Κέντρο οι δάσκαλοι με βοηθάνε στο διάβασμα. Λίγη βοήθεια χρειάζομαι και τα μαθηματικά τα κάνω μόνη μου! Έρχομαι πάντα με χαρά στο πρόσωπο μου. Όσα μαθαίνω εδώ με βοηθάνε στο σχολείο που πηγαίνω το πρωί.»
«Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω μαθηματικός», συνεχίζει με ενθουσιασμό και χαμογελάει στην σκέψη ότι μπορεί μετά από χρόνια να επιστρέψει στο Κέντρο Μελέτης ως δασκάλα μαθηματικών η ίδια για να βοηθήσει τα παιδιά. «Όταν θα μεγαλώσω θα κάνω εθελοντισμό και θα βοηθήσω τους γονείς μου σε αυτά που θα χρειαστούν».
Κι αυτή της η επιθυμία ταιριάζει απόλυτα με το όνομα της, αφού Πριέλ στα Λινγκάλα σημαίνει «θέλω να βοηθάω συνέχεια…».
Το Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβριο του 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση», μιας πρωτοβουλίας της UNICEF σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και η ΑΡΣΙΣ.