Από την Γάζα ως τη Σάμο, η εκπαίδευση κρατάει την ελπίδα ζωντανή για τα παιδιά πρόσφυγες
Ο Μουσταφά και η Σοχέρ από την Παλαιστίνη μιλούν για το σημαντικό ρόλο που έπαιξε το σχολείο στην ψυχολογία των τριών τους παιδιών που ήρθαν πριν λίγους μήνες στην Ελλάδα και πως τους βοήθησε να αγαπήσουν τη γλώσσα αλλά και τη νέα τους ζωή.
- Διαθέσιμο σε:
- Ελληνικά
- English
Ο Μουσταφά ήρθε στη Σάμο από τη Γάζα της Παλαιστίνης περίπου ένα χρόνο πριν, ενώ η σύζυγός του, η Σοχέρ, μαζί με τα τρία τους παιδιά, τη Λούλου, 7 ετών, τον Γιούνις, 10, και την Κέντε, 9, ήρθαν στο νησί τον Δεκέμβριο του 2022. Από τότε μένουν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Ζερβού.
Ο Μουσταφά και η Σοχέρ τελείωσαν το Πανεπιστήμιο στη Γάζα και είναι δάσκαλοι, αν και δεν πρόλαβαν να ασκήσουν το επάγγελμά τους παρά μόνο για λίγο καιρό.
Τα παιδιά παρακολουθούσαν κανονικά το σχολείο στη χώρα καταγωγής τους. Φτάνοντας στο νησί, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, τα παιδιά γράφτηκαν στο 2ο Δημοτικό σχολείο Σάμου. Η διαδικασία εγγραφής των παιδιών στο σχολείο ήταν πιο εύκολη και άμεση από όσο φανταζόταν η οικογένεια, με την ομάδα του Κέντρου Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης «Άλκη Ζέη» της ΑΡΣΙΣ, στη Σάμο, να αποτελεί βασικό υποστηρικτή και αρωγό τους σε ό,τι χρειάζονταν.
Στη διαδικασία προσαρμογής τους στο σχολείο αλλά και στη νέα τους ζωή στο νησί έχει βοηθήσει η συστηματική δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης της ΑΡΣΙΣ, που συμβάλλει στο να αγαπήσουν τα παιδιά την ελληνική γλώσσα. Ο Γιούνις, η Κέντε και η Λούλου υποστηρίζονται στο Κέντρο Μελέτης με ένα πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας, ενίσχυσης γνωστικών αντικειμένων, καθώς και πλήθος δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης.
«Τα παιδιά έχουν αγαπήσει το νησί…», εξηγεί η Σοχέρ, «…γιατί το μέρος είναι μικρό και τους κάνει να νιώθουν ασφάλεια. Περνούν πολύ καλύτερα και έχουν μάθει πολύ γρήγορα τη γλώσσα. Έρχονται στο σπίτι και λένε καινούργια πράγματα, και εμείς με απορία τους ρωτάμε πώς τα έμαθαν».
«Τα ακούω συνέχεια να μιλάνε μεταξύ τους και να λένε καινούργιες λέξεις στα ελληνικά, τα μαθαίνω κι εγώ. Ο Γιούνις ήταν πολύ χαρούμενος χθες, με το μάθημα. Όσον αφορά τις χειροτεχνίες, τις αγαπάνε πάρα πολύ.»
Επίσης επισημαίνει το μεγάλο τους ενθουσιασμό και όρεξη να μάθουν, παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η άφιξή τους σε μία νέα χώρα. Όπως λέει:
“Είναι νωρίς και είναι φυσιολογικό όταν ένα παιδί πηγαίνει σε ένα καινούργιο μέρος να δυσκολευτεί. Αλλά τα καταφέρνουν, τα πάνε καλά. Η αλήθεια είναι ότι τις ημέρες που έβρεχε και δεν πήγαν σχολείο, στεναχωρήθηκαν πάρα πολύ.
«Η μικρή μου κόρη, η Λούλου, μας ξυπνάει και ζητάει να ξυπνήσω και τα αδέλφια της για να πάνε γρήγορα σχολείο - μη χάσουν το λεωφορείο!
«Τα παιδιά είναι χαρούμενα και περιμένουν να έρθει η Δευτέρα. Σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και θέλουν να κάνουν διάφορα πράγματα, να κάνουν πολλές δραστηριότητες.»
Τα παιδιά νιώθουν όμορφα στο Κέντρο Μελέτης και μοιράζονται τα όνειρα τους για το μέλλον. Η Λούλου λέει ότι θέλει να γίνει μαγείρισσα ενώ ο Γιούνις θέλει να γίνει πιλότος!
Όπως λέει ο Μουσταφά «στο τέλος, το παιδί είναι αυτό που θα επιλέξει και εμείς απλώς παρατηρούμε.»
Στη συνέχεια συμπληρώνει λέγοντας πως το σχολείο έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των παιδιών η οποία είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια:
«Είναι πολύ πιο ήρεμα και πιο χαρούμενα από τότε που ξεκίνησαν σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό για αυτά. Εμείς στην αρχή φοβόμασταν ότι θα υπάρχει εκφοβισμός, λόγω του ότι τα παιδιά είναι από άλλη χώρα και μιλάνε άλλη γλώσσα. Ευτυχώς αυτό δεν έγινε! Και εμείς είμαστε πολύ πιο καλά ψυχολογικά.»
Το Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης «Άλκη Ζέη» της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξη Νέων λειτουργεί στο Μαλαγάρι της Σάμου από το Νοέμβριο του 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση», (“All Children in Education”).
Το Πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» μια πρωτοβουλία της UNICEF που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και η ΑΡΣΙΣ.