UNICEF: Σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας σε παιδιά και οικογένειες που έχουν πληγεί από την φυσική καταστροφή που συντρίβει την Ελλάδα

Από τον Ιούλιο του 2023, πυρκαγιές σε όλη τη χώρα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 27 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά

29 Αύγουστος 2023
UNICEF logo back fond
UNICEF/Greece

ΑΘΗΝΑ, 29 Αυγούστου 2023  - Δύο παιδιά αιτούντες άσυλο, βρίσκονται μεταξύ των 27 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη την Ελλάδα από τον Ιούλιο, τη μεγαλύτερη πλέον καταστροφή δασικής έκτασης από φωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2000. 

Παιδιά και οικογένειες έχουν χάσει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, καθώς και την πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες. Οι κάτοικοι στις πληχθείσες περιοχές είναι εξουθενωμένοι και καταβεβλημένοι ενώ πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τις πυρκαγιές. Χαρακτηριστική περιστατικό της κρισιμότητας της κατάστασης η εκκένωση της νοσοκομειακής μονάδας στη βόρεια Ελλάδα όπου 11 νεογέννητα ήταν μεταξύ των ασθενών που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε αυτοσχέδια μονάδα περίθαλψης εντός πλοίου. 

Αυτή η άνευ προηγουμένου φυσική καταστροφή έχει επηρεάσει τις ζωές περισσότερων από 100.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30.000 παιδιών σε όλη τη χώρα, και κατέστρεψε περισσότερα από 155.000 εκτάρια δασών, καλλιεργειών και αστικών περιοχών μέχρι στιγμής – μια περιοχή διπλάσια της πόλης της Νέας Υόρκης. 

«Οι επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών είναι βαθιές. Παιδιά έχουν χάσει τα σπίτια τους, οικογένειες έχουν χάσει τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους, ενώ προσμετρώνται ακόμα και ανθρώπινες και παιδικές ζωές στις μη αναστρέψιμες απώλειες. Οι σκέψεις μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια προς όλους εκείνους που επλήγησαν και όλους όσους ανταποκρίθηκαν», δήλωσε ο Γκασάν Χαλίλ, εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα. 

Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα παραμένει σε συνεχή συντονισμό με εθνικές και τοπικές αρχές και εταίρους της κοινωνίας των πολιτών για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων και ειδών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και την αποστολή ομάδων επαγγελματιών για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε πληγέντες πληθυσμούς σε όλη τη χώρα. 

Εάν εσείς ή άτομα που γνωρίζετε ότι έχουν επηρεαστεί άμεσα ή έμμεσα από τις πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές, μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους παρακάτω συνδέσμους: 

UNICEF – ΜEΡΙΜΝΑ: Στήριξη παιδιών μετά από ένα καταστροφικό γεγονός. Οδηγίες για γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: 

- Για να στηρίξετε την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις της UNICEF για παιδιά και οικογένειες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, επισκεφθείτε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση. 

- Για άμεση δωρεά ιατροφαρμακευτικών ειδών επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεργάτη της UNICEF GIVEMED και ακουλουθήστε τις οδηγίες εδώ. 

 

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης

Όλγα Σιώκου Σιόβα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF
Τηλ: +30 211 2340 297

Σχετικά με την UNICEF

To Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού στον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πιο ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών, αλλά και όλων των παιδιών παγκοσμίως.

Η UNICEF χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές ιδιωτών, του ιδιωτικού τομέα, ιδρυμάτων και κρατών μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Η υποστήριξη των δωρητών είναι ζωτικής σημασίας καθώς δημιουργούμε μια παγκόσμια συμμαχία για την προστασία όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη UNICEF και το έργο της για τα παιδιά στην Ελλάδα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας εδώ. 

Ακολουθήστε τη UNICEF στο Facebook, Instagram, Twitter και YouTube.