COVID-19: «η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση για τα παιδιά στα 75 χρόνια ιστορίας μας» – UNICEF

Στην 75η της επέτειο, η UNICEF προειδοποιεί ότι ο COVID-19 πάει πίσω σχεδόν κάθε μέτρο προόδου για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 100 εκατομμυρίων επιπλέον παιδιών που βυθίζονται στη φτώχεια.

10 Δεκέμβριος 2021
Στην 75η της επέτειο, η UNICEF προειδοποιεί ότι ο COVID-19 πάει πίσω σχεδόν κάθε μέτρο προόδου για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 100 εκατομμυρίων επιπλέον παιδιών που βυθίζονται στη φτώχεια.
UNICEF/UN0564351

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021: Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει τις ζωές των παιδιών σε βαθμό άνευ προηγουμένου, καθιστώντας την ως τη χειρότερη κρίση για τα παιδιά μέσα στα 75 χρόνια λειτουργίας του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδία, βάσει έκθεσής του που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η έκθεση με τίτλο «Αποτρέποντας μια χαμένη δεκαετία: Επείγουσα δράση για να αντιστραφεί ο καταστροφικός αντίκτυπος του COVID-19 σε παιδιά και νέους» επισημαίνει διάφορους τρόπους με τους οποίους η COVID-19 εμποδίζει την πρόοδο στην αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων που έχουν να κάνουν με τα παιδιά, όπως η φτώχεια, η υγεία, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η διατροφή, η παιδική προστασία και η ψυχική ευημερία. Η έκθεση επίσης μας προειδοποιεί ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία, ο εκτεταμένος αντίκτυπος της COVID-19 συνεχίζει να βαθαίνει, αυξάνοντας τη φτώχεια, εδραιώνοντας την ανισότητα και απειλώντας τα δικαιώματα των παιδιών σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως.

«Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της η UNICEF βοήθησε στη διαμόρφωση ενός πιο υγιούς και ασφαλέστερου περιβάλλοντος για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, με εξαιρετικά αποτελέσματα για εκατομμύρια από αυτά», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore (Ενριέττα Φορ).

«Όλα όσα καταφέραμε ως σήμερα είναι τώρα σε κίνδυνο. Η πανδημία COVID-19 υπήρξε η μεγαλύτερη απειλή ως προς την πρόοδο του έργου του Οργανισμού για τα παιδιά στα 75 χρόνια ιστορίας μας. Ενώ ο αριθμός των παιδιών που πεινούν, δεν πηγαίνουν σχολείο, κακοποιούνται, ζουν στη φτώχεια ή εξαναγκάζονται να παντρευτούν αυξάνεται, ο αριθμός των παιδιών με πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εμβόλια, επαρκές φαγητό, και βασικές υπηρεσίες μειώνεται. Σε μια χρονιά που θα έπρεπε να κοιτάμε μπροστά, πηγαίνουμε πίσω».

Βάσει της έκθεσης, υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά ζουν σήμερα σε συνθήκες πολυδιάστατης φτώχιας λόγω της πανδημίας, μια αύξηση της τάξεως του 10% από το 2019. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1,8 παιδιά το δευτερόλεπτο από τα μέσα Μαρτίου 2020. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι θα είναι μακρά η πορεία προς την ανάκτηση του χαμένου εδάφους - ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειαστούν επτά έως οκτώ χρόνια για να σημειωθεί ανάκαμψη και να επιστρέψουμε στα επίπεδα παιδικής φτώχειας προ της πανδημίας.

Επικαλούμενη περαιτέρω στοιχεία οπισθοδρόμησης, η έκθεση αναφέρει ότι περίπου 60 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά ζουν πλέον σε φτωχά νοικοκυριά σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Επιπρόσθετα, το 2020, πάνω από 23 εκατομμύρια παιδιά δεν είχαν πρόσβαση σε απαραίτητα εμβόλια – μια αύξηση σχεδόν 4 εκατομμυρίων από το 2019 και ο υψηλότερος αριθμός που σημειώθηκε τα τελευταία 11 χρόνια.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν είχαν πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα από τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η στέγαση, η διατροφή, οι υπηρεσίες υγιεινής ή το νερό. Αυτός ο αριθμός τώρα αυξάνεται καθώς η άνιση ανάκαμψη από την πανδημία προχωρά περεταίρω ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών παιδιών, με τα πιο περιθωριοποιημένα και ευάλωτα άτομα να πλήττονται περισσότερο.

Στην έκθεση σημειώνεται:

• Στο αποκορύφωμά της πανδημίας, περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο μαθητές έμειναν εκτός σχολείου λόγω διακοπής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στη χώρα τους. Τα σχολεία έκλεισαν σε όλο τον κόσμο για σχεδόν 80% της ακαδημαϊκής περιόδου κατά το πρώτο έτος της κρίσης.

• Για παραπάνω από το 13% των εφήβων ηλικίας 10–19 ετών παγκοσμίως, η πανδημία επηρέασε σημαντικά την ψυχική τους υγεία. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2020,  η πανδημία  διατάραξε ή κλόνισε σημαντικά την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο 93% των χωρών παγκοσμίως.

• Ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, μπορεί να συμβούν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια επιπλέον γάμοι παιδιών πριν από το τέλος της δεκαετίας.

• Ο αριθμός των παιδιών σε παιδική εργασία έχει αυξηθεί σε 160 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως – μια αύξηση 8,4 εκατομμυρίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επιπλέον 9 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να ωθηθούν στην παιδική εργασία μέχρι το τέλος του 2022 ως αποτέλεσμα αύξησης της φτώχειας που προκλήθηκε από την πανδημία.

• Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, 1,8 δισεκατομμύρια παιδιά ζούσαν στις 104 χώρες όπου οι υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας διαταράχθηκαν σε σοβαρό βαθμό.

•  50 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από παιδική καχεξία ή ατροφία, την πιο απειλητική για τη ζωή μορφή υποσιτισμού. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 9 εκατομμύρια έως το 2022 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στη διατροφή των παιδιών, στις υπηρεσίες διατροφής και στις πρακτικές σίτισης.

Πέρα από την πανδημία, η έκθεση προειδοποιεί και για περεταίρω προκλήσεις που απειλούν τα δικαιώματά των παιδιών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 426 εκατομμύρια παιδιά –σχεδόν 1 στα 5– ζουν σε ζώνες πολεμικών συρράξεων που γίνονται όλο και πιο έντονες και έχουν βαρύτερες επιπτώσεις για τον άμαχο πληθυσμό, επηρεάζοντας τα παιδιά με δυσανάλογο τρόπο. Οι γυναίκες και τα κορίτσια διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις. Το 80% όλων των ανθρωπιστικών αναγκών οφείλονται σε πολεμικές συρράξεις. Ομοίως, περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά - σχεδόν τα μισά παιδιά στον κόσμο - ζουν σε χώρες που βρίσκονται σε «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο» από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, να ανακάμψει και να οραματιστεί ξανά το μέλλον για κάθε παιδί, η UNICEF συνεχίζει να ζητά:

• Επενδύσεις στην κοινωνική προστασία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και την ανθεκτική ανάκαμψη από την πανδημία χωρίς αποκλεισμούς.

• Λήξη της πανδημίας ώστε να αντιστραφεί άμεσα η αρνητική πορεία στους τομείς της υγείας και της διατροφής των παιδιών – μεταξύ άλλων και μέσω της αξιοποίησης του ζωτικού ρόλου της UNICEF στη διανομή εμβολίων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

• Ισχυρή ανάκαμψη μέσω της διασφάλισης ποιοτικής εκπαίδευσης, προστασίας και καλής ψυχικής υγείας για κάθε παιδί.

• Ανάπτυξη καλύτερων και πιο ανθεκτικών τρόπων πρόληψης, αντιμετώπισης και προστασίας των παιδιών από κρίσεις – συμπεριλαμβανομένων νέων προσεγγίσεων για τον τερματισμό της πείνας, την προστασία των παιδιών από την κλιματική αλλαγή και τον επαναπροσδιορισμό των επενδύσεων για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση εδώ.

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης

Όλγα Σιώκου Σιόβα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF
Τηλ: +30 211 2340 297

Σχετικά με την UNICEF

Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού, ανά τον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 190 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πρακτική δράση, εστιάζοντας τις προσπάθειες μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της UNICEF στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της UNICEF Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.