Ο Δήμος Τρικκαίων εντάσσεται στο πρόγραμμα Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά

Ο Δήμος Τρικκαίων υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας με την UNICEF για την ευημερία κάθε παιδιού

12 Οκτώβριος 2021
Mayor of Trikala and UNICEF Representative in Greece pose for a photo as they sign an MoU.
UNICEF/Trikala
Mayor of Trikala and UNICEF Representative in Greece pose for a photo as they sign an MoU.

ΤΡΙΚΑΛΑ/ΑΘΗΝΑ, 12 Οκτωβρίου 2021 – Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και την παράδοση της επίσημης σφραγίδας της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα κ. Luciano Calestini και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ανακοίνωσαν σήμερα την ένταξη των Τρικάλων στο παγκόσμιο πρόγραμμα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) που στόχο έχει την μετατροπή αστικών κέντρων και κοινοτήτων σε πόλεις όπου υπηρεσίες, παροχές, προγράμματα και δημόσιοι χώροι αναπροσαρμόζονται με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και των νέων. Τα Τρίκαλα είναι η τρίτη πόλη που λαμβάνει τον τίτλο της Υποψήφιας πόλης στην Ελλάδα μετά τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Ιωαννίνων.

Το Πρόγραμμα «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF η οποία εφαρμόζεται ήδη σε 47 χώρες ανά τον κόσμο συνδέοντας δήμους, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, ιδιωτικό τομέα, ακαδημαϊκό χώρο, μέσα ενημέρωσης και, το σημαντικότερο, παιδιά και νέους με σκοπό να κάνουν τις πόλεις και τις κοινότητές τους πιο φιλικές προς αυτά.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων παρέλαβε από τον κ. Calestini την επίσημη σφραγίδα της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά καθιστώντας τα Τρίκαλα την τρίτη συμμετοχή της Ελλάδας στο παγκόσμιο πρόγραμμα, που έχει στόχο να θέσει στο επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και των νέων και να αναπροσαρμόσει προς αυτή την κατεύθυνση υπηρεσίες, παροχές, προγράμματα και δημόσιους χώρους.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο κ. Calestini εξήγησε τις προοπτικές και τα δεδομένα του προγράμματος, με βάση το Μνημόνιο και τα βήματα που θα ακολουθηθούν. Ο κ. Παπαστεργίου από την πλευρά του περιέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση στον Δήμο. Επίσης εξειδικεύτηκαν οι στόχοι του παγκόσμιου αυτού προγράμματος, που έχει στόχο να θέσει στο επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και των νέων και να αναπροσαρμόσει προς αυτή την κατεύθυνση υπηρεσίες, παροχές, προγράμματα και δημόσιους χώρους.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων τόνισε πως είναι ανάγκη «να βρούμε λύσεις εστιάζοντας στον ανθρώπινο παράγοντα και να υιοθετήσουμε νέες πολιτικές για τα παιδιά. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής για την υλοποίηση του προγράμματος καθώς θα μπορέσουμε να εξετάσουμε αναλυτικά την κατάσταση, εξειδικεύοντας τα δεδομένα και δίνοντας έμφαση στα παιδιά».

Ο κ. Calestini καλωσόρισε τον Δήμο Τρικκαίων στο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «είμαι ενθουσιασμένος που θα δουλέψουμε μαζί, για να κάνουμε τα τρίκαλα μια πόλη φιλική στα παιδιά».

Με κατευθυντήριες αρχές την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) και τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), ο Δήμος Τρικκαίων και το νεοσύστατο Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα θα συνεργαστούν για το βέλτιστο συμφέρον και την ευημερία των παιδιών και των νέων στην πόλη.

Μέσα από κοινές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, συλλογής δεδομένων και προγραμματικών παρεμβάσεων για παιδιά και νέους, η συνεργασία των δυο φορέων στοχεύει στην ενίσχυση της προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους και σε χώρους εκπαίδευσης, την προώθηση της συμμετοχής των παιδιών και των νέων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων καθώς και παρεμβάσεις στους τομείς της καταπολέμησης της βίας κατά των παιδιών, της ισότητας των φύλων, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της απασχολησιμότητας των νέων.

A page from the MoU and the CFCI Candidate City Award
UNICEF/Trikala

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης

Όλγα Σιώκου Σιόβα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF
Τηλ: +30 211 2340 297

Σχετικά με την UNICEF

Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού, ανά τον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 190 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πρακτική δράση, εστιάζοντας τις προσπάθειες μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της UNICEF στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της UNICEF Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.