Οι πρώτες προμήθειες αγαθών για παιδιά και οικογένειες έφτασαν στη Γάζα

Η UNICEF συνεχίζει να καλεί για συνεχείς και ασφαλείς ροές ανθρωπιστικής βοήθειας για την παροχή απολύτως αναγκαίων προμηθειών καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται.

21 Οκτώβριος 2023
UNICEF, WHO, UNFPA and Red Crescent aid convoys began entering the Gaza Strip through the Rafah crossing border. The twenty trucks cargo consists of life-saving items, including medicines, food supplies and bottled water to the people in the Gaza Strip
UNICEF/UNI456240/El Baba

ΑΜΜΑΝ /ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 21 Οκτωβρίου 2023 - Πάνω από 44.000 φιάλες πόσιμου νερού που παρέχονται από τη UNICEF -αρκετές για 22.000 ανθρώπους για 1 ημέρα- πέρασαν σήμερα από το πέρασμα της Ράφα, ως μέρος της αυτοκινητοπομπής 20 φορτηγών μαζί με την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

«Με ένα εκατομμύριο παιδιά άμεσους αποδέκτες της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα η εξασφάλιση παροχής πόσιμου νερού είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Κάθε λεπτό μετράει», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ. «Αυτές οι πρώτες και περιορισμένες ποσότητες νερού θα σώσουν  ζωές, αλλά οι ανάγκες είναι άμεσες και τεράστιες - όχι μόνο για νερό, αλλά και για τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Αν δεν μπορέσουμε να παρέχουμε ανθρωπιστικές προμήθειες συστηματικά, θα κληθούμε να αντιμετωπίζουμε παράλληλα την απειλή επικίνδυνων για τη ζωή επιδημιών».

Μεγάλα τμήματα των υποδομών της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, έχουν μετατραπεί σε ερείπια μέσα σε σχεδόν δύο εβδομάδες κλιμακούμενης βίας. Η ικανότητα παραγωγής νερού βρίσκεται στο 5% και οι σχεδόν 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας επιβιώνουν πλέον με 3 λίτρα νερό ανά άτομο την ημέρα. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων οι μισοί περίπου είναι παιδιά, και πολλοί έχουν βρει καταφύγιο σε υπερπλήρη καταφύγια με εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε νερόκαι εγκαταστάσεις υγιεινής - συνθήκες που κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά.

«Κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η UNICEF, πρέπει να είναι σε θέση να παραδίδουν με ασφάλεια και προβλεψιμότητα βοήθεια σε παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη στη Γάζα», δήλωσε η Ράσελ.

«Πάνω απ' όλα, όλες οι πλευρές πρέπει να προστατεύουν άνευ όρων κάθε παιδί από οποιουδήποτε είδους βλάβη και να του παρέχουν την ειδική προστασία που δικαιούται, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Η UNICEF έχει προ-αποθηκεύσει στο πέρασμα της Ράφα πρόσθετες προμήθειες έκτακτης ανάγκης για έως και 250.000 ανθρώπους, οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν στη Γάζα μέσα σε λίγες ώρες, ενώ περισσότερες είναι καθ' οδόν. Οι ανθρωπιστικές προμήθειες πρέπει να φτάσουν με ασφάλεια στα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, όπου κι αν βρίσκονται, σύμφωνα με τους κανόνες του πολέμου.

Για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στη Γάζα εν μέσω αυτής της κρίσης, η UNICEF ζητά:

-  Να ανοίξουν όλοι οι δίοδοι για τη μετακίνηση ανθρωπιστικών προμηθειών και εργαζομένων εντός της Γάζας

 - Να επιτραπεί η άμεση μετακίνηση και η λήψη κρίσιμων υπηρεσιών υγείας σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά στη Γάζα.

- Ασφαλή και συνεχή πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, υπηρεσίες υγείας και καύσιμα, απαραίτητα για την παροχή βασικών αγαθών

- Σεβασμό και προστασία μη στρατιωτικών υποδομών, όπως καταφύγια, υγειονομικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, καθώς και εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

- Προστασία της ιατρικής αποστολής για την πρόληψη εκδήλωσης επιδημιών και την παροχή φροντίδας στους ασθενείς και τους τραυματίες.

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης

Όλγα Σιώκου Σιόβα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF
Τηλ: +30 211 2340 297
Δανάη Λειβαδά
Communication Associate (Press)
UNICEF

Σχετικά με την UNICEF

To Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού στον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πιο ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών, αλλά και όλων των παιδιών παγκοσμίως.

Η UNICEF χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές ιδιωτών, του ιδιωτικού τομέα, ιδρυμάτων και κρατών μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Η υποστήριξη των δωρητών είναι ζωτικής σημασίας καθώς δημιουργούμε μια παγκόσμια συμμαχία για την προστασία όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη UNICEF και το έργο της για τα παιδιά στην Ελλάδα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας εδώ. 

Ακολουθήστε τη UNICEF στο Facebook, Instagram, Twitter και YouTube.