Εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία άφησαν 5,2 εκατομμύρια παιδιά σε ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας

Τουλάχιστον 262 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 415 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις από τις 24 Φεβρουαρίου

03 Ιούνιος 2022
UNICEF/ECARO

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ/ΓΕΝΕΥΗ/ΚΙΕΒΟ – 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 Σήμερα συμπληρώνονται 100 ημέρες από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά σε τέτοιο βαθμό που έχει δεν έχει παρατηρηθεί ξανά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε σήμερα η UNICEF.

Τρία εκατομμύρια παιδιά εντός της Ουκρανίας και πάνω από 2,2 εκατομμύρια παιδιά σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια άμεσα. Σχεδόν δύο στα τρία παιδιά έχουν εκτοπιστεί λόγω των συρράξεων.

Με βάση αναφορές που επαληθεύτηκαν από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), κατά μέσο όρο πάνω από δύο παιδιά σκοτώνονται και περισσότερα από τέσσερα τραυματίζονται κάθε μέρα στην Ουκρανία – κυρίως σε επιθέσεις με χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές. Οι μη στρατιωτικές υποδομές από τις οποίες εξαρτώνται τα παιδιά συνεχίζουν να υφίστανται ζημιές ή να καταστρέφονται ολοσχερώς. Σε αυτές περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής τουλάχιστον 256 εγκαταστάσεις υγείας καθώς και ένα στα έξι «Ασφαλή Σχολεία» που υποστηρίζονται από τη UNICEF στα ανατολικά της χώρας. Εκατοντάδες άλλα σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν επίσης υποστεί ζημιές. Οι συνθήκες για τα παιδιά στην ανατολική και νότια Ουκρανία, όπου οι μάχες έχουν ενταθεί, είναι όλο και πιο απελπιστικές.

«Η 1η Ιουνίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών στην Ουκρανία και σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ. «Αντί να γιορτάσουμε την επέτειο αυτή, σήμερα 3 Ιουνίου βρισκόμαστε στην  100η   ημέρα ενός πολέμου που έχει καταστρέψει τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών. Χωρίς άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρήνη κατόπιν διαπραγματεύσεων, τα παιδιά θα συνεχίσουν να υποφέρουν – και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο θα επηρεάσουν τα ευάλωτα παιδιά σε όλο τον κόσμο».

Η UNICEF προειδοποιεί επίσης ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει κρίση σε ζητήματα παιδικής προστασίας. Τα παιδιά που απομακρύνονται από την χώρα και τη συνεχιζόμενη σφοδρότητα του πολέμου, διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο οικογενειακού αποχωρισμού, κακοποίησης, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας (trafficking). Τα περισσότερα έχουν εκτεθεί σε βαθιά τραυματικά γεγονότα. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται επειγόντως ασφάλεια, σταθερότητα, υπηρεσίες παιδικής προστασίας και ψυχοκοινωνική υποστήριξη – ειδικά εκείνα που είναι ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, χρειάζονται ειρήνη.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος και οι μαζικοί εκτοπισμοί επιδρούν καταστροφικά  στον βιοπορισμό και τις οικονομικές ευκαιρίες, αφήνοντας πολλές οικογένειες χωρίς επαρκές εισόδημα για την κάλυψη βασικών αναγκών και ανίκανες να παράσχουν κατάλληλη υποστήριξη στα παιδιά τους.

Η UNICEF συνεχίζει να ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την προστασία όλων των παιδιών. Αυτό περιλαμβάνει τη διακοπή χρήσης εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές καθώς και των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές. Η UNICEF απευθύνει έκκληση για πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση ώστε τα παιδιά που έχουν ανάγκη να προσεγγίζονται άμεσα και με ασφάλεια όπου κι αν βρίσκονται. Η UNICEF και οι εταίροι της βρίσκονται στο πεδίο στην Ουκρανία αλλά και τις γειτονικές χώρες και εργάζονται για να παρέχουν στα παιδιά και τις οικογένειές τους ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των παιδιών, υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, υγείας, διατροφής και εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ουκρανία, η UNICEF μαζί με τους εταίρους της έχουν διανείμει σωτήρια υγειονομικά και ιατρικά εφόδια σε σχεδόν 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Εξασφάλισε πρόσβαση σε ασφαλές νερό για περισσότερους από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε περιοχές όπου τα δίκτυα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί τελείως. Παρείχε σε περισσότερα από 610.000 παιδιά και φροντιστές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης καθώς και εκπαιδευτικό υλικό σε σχεδόν 290.000 παιδιά. Σχεδόν 300.000 ευάλωτες οικογένειες έχουν εγγραφεί σε ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής αρωγής της UNICEF και του Υπουργείου Κοινωνικής Πολιτικής με παροχή οικονομικού βοηθήματος.

Στις χώρες όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, η UNICEF υποστηρίζει εθνικά, δημοτικά και τοπικά συστήματα που παρέχουν βασικές υπηρεσίες και προστασία, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα παιδιά. Αυτό περιλαμβάνει εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, διεύρυνση των ευκαιριών μάθησης και ένταξη των παιδιών προσφύγων στα σχολεία· προμήθεια εμβολίων και ιατρικού υλικού· και δημιουργία κόμβων παιχνιδιού και μάθησης που προσφέρουν στα μικρά παιδιά την απαραίτητη αίσθηση κανονικότητας και ανάπαυσης. Είκοσι πέντε κέντρα (Blue Dots) της UNICEF και του Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος των μεγάλων διαδρομών διέλευσης στη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία  αποτελώντας ασφαλή καταφύγια που παρέχουν υποστήριξη και υπηρεσίες σε οικογένειες ‘εν κινήσει’.

Η UNICEF απηύθυνε έκκληση 624,2 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Ουκρανίας και έκκληση 324,7 εκατ. δολαρίων για την βοήθεια στις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης

Όλγα Σιώκου Σιόβα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF
Τηλ: +30 211 2340 297

Σχετικά με την UNICEF

Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού, ανά τον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 190 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πρακτική δράση, εστιάζοντας τις προσπάθειες μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της UNICEF στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της UNICEF Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.