Αθήνα, η πρώτη Υποψήφια Πόλη Φιλική προς τα Παιδιά στην Ελλάδα

UNICEF και Δήμος Αθηναίων ενώνουν τις δυνάμεις τους για την μετατροπή της Αθήνας σε μια πόλη όπου κάθε παιδί θα ήθελε να ζει!

27 Μάιος 2021
Ο Δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης με τον Διπλωματικό Εκπρόσωπο της UNICEF στην Ελλάδα, Luciano Calestini.
UNICEF Greece

ΑΘΗΝΑ, 27 Μαΐου 2021 – Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και την παράδοση της επίσημης σφραγίδας της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά, ο Εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα κ. Luciano Calestini και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ανακοίνωσαν σήμερα την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στο παγκόσμιο πρόγραμμα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) που στόχο έχει την μετατροπή αστικών κέντρων και κοινοτήτων σε πόλεις όπου υπηρεσίες, παροχές, προγράμματα και δημόσιοι χώροι αναπροσαρμόζονται με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και των νέων.

Με κατευθυντήριες αρχές την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) και τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), ο Δήμος Αθηναίων και το νεοσύστατο Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα θα συνεργαστούν για το βέλτιστο συμφέρον και την ευημερία των παιδιών και των νέων που ζουν στον μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο της Ελλάδας.

Μέσα από κοινές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας, συλλογής δεδομένων, και προγραμματισμού δράσεων για παιδιά και νέους, το πρόγραμμα στοχεύει στη:

  • Μείωση της παιδικής φτώχειας μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων
  • Προώθηση της μεταρρύθμισης των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών
  • Προώθηση της προσβασιμότητας τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε χώρους εκπαίδευσης
  • Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή βίαιης συμπεριφοράς εντός των κοινοτήτων τους
  • Προώθηση της εκπαίδευσης μέσω της διαρκούς ανάπτυξης ικανοτήτων
  • Προώθηση της απασχολησιμότητας των νέων και της ανάπτυξης δεξιοτήτων
  • Προώθηση της συμμετοχής των παιδιών και των νέων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων
  • Προώθηση της υγιεινής διατροφής με έμφαση στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας
  • Προώθηση της ισότητας των φύλων
  • Ενίσχυση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Το Πρόγραμμα «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF η οποία εφαρμόζεται ήδη σε 47 χώρες ανά τον κόσμο συνδέοντας δήμους, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, ιδιωτικό τομέα, ακαδημαϊκό χώρο, μέσα ενημέρωσης και, το σημαντικότερο, παιδιά και νέους με σκοπό να κάνουν τις πόλεις και τις κοινότητές τους πιο φιλικές προς αυτά. Ο Υποψηφιότητα του Δήμου Αθηναίων σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματος στην χώρα με πέντε ακόμα Δήμους να προστίθενται στον μηχανισμό τους επόμενους μήνες.

UNICEF/Greece/Gripiotis
Αθήνα, η πρώτη Υποψήφια Πόλη Φιλική προς τα Παιδιά στην Ελλάδα

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης

Όλγα Σιώκου Σιόβα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF
Τηλ: +30 211 2340 297

Σχετικά με την UNICEF

Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού, ανά τον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 190 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πρακτική δράση, εστιάζοντας τις προσπάθειες μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της UNICEF στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της UNICEF Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.