Έλενα Παπαρίζου και Γιώργος Περρής μαζί για την προώθηση της Αναδοχής στην Ελλάδα

Oι Πρεσβευτές Καλής Θελήσεως της UNICEF στην Ελλάδα χαρίζουν τις φωνές τους στην αφήγηση του παραμυθιού «Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου» για την προώθηση του θεσμού της Αναδοχής και της Αποϊδρυματοποίησης.

07 Ιούνιος 2023
Οι Πρεσβευτές Καλής Θελήσεως της UNICEF Έλενα Παπαρίζου και Γιώργος Περρής με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο και εκπροσώπους της UNICEF.
UNICEF/Greece/Stanelos
Από αριστερά προς δεξιά: Όλγα Σιώκου-Σιόβα – Υπεύθυνη Επικοινωνίας UNICEF, Βαγγέλης Ηλιόπουλος – Συγγραφέας, Έλενα Παπαρίζου – Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF στην Ελλάδα, Γιώργος Περρής – Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNICEF στην Ελλάδα, Μαριέλλα Μιχαηλίδου – Ειδική σε θέματα Παιδικής Προστασίας του Γραφείου UNICEF.

ΑΘΗΝΑ, 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 – Η UNICEF και οι Πρεσβευτές Καλής Θελήσεως, Έλενα Παπαρίζου και ο Γιώργος Περρής, παρουσίασαν σήμερα την ηχογραφημένη μορφή του παιδικού βιβλίου «Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου», ένα παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, αφιερωμένο στην προώθηση του θεσμού της Αναδοχής και την στήριξη της Αποϊδρυματοποίησης στην χώρα.

Η παρουσίαση του ηχογραφημένου podcast έλαβε χώρα στα γραφεία του Οργανισμού στην Αθήνα, παρουσία του συγγραφέα του παιδικού βιβλίου και στελεχών παιδικής προστασίας της UNICEF.

Ο Μίλτος, ο μικρός ήρωας του παιδικού βιβλίου, αφηγείται τη δική του περιπέτεια από την στιγμή που αναγκάστηκε να διαχωριστεί από την οικογένειά του, τα ανάμικτα συναισθήματα που βίωσε κάτω από την ιδρυματική φροντίδα αλλά και το φως της ελπίδας που έλαμψε όταν βρέθηκε μια αγκαλιά που ήταν ακριβώς στα μέτρα του!

UNICEF/Greece

Μέσα από ένα πλέον πλήρως προσβάσιμο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού αλλά και στην αποστιγματοποίηση των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα ανά την χώρα.

Οι δύο Πρεσβευτές Καλής Θελήσεως του Οργανισμού τόνισαν τον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας στην σωστή ανάπτυξη και φροντίδα του παιδιού και μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες που τους δένουν με τον θεσμό της αναδοχής.

Συγκεκριμένα η Έλενα Παπαρίζου δήλωσε «Η οικογένεια είναι ιερός θεσμός, όποια μορφή και αν έχει. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο βιολογικός γονέας ενός παιδιού για να του προσφέρει ένα σπίτι και μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη. Ας γκρεμίσουμε τους τοίχους που τους εμποδίζουν να προσφέρουν ένα σπίτι σε όλα αυτά τα παιδιά που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη

Ο Γιώργος Περρής με την σειρά του δήλωσε ««Τα βασικά συστατικά για να είναι ένα παιδί ευτυχισμένο και να μεγαλώνει σε ένα υγιές περιβάλλον είναι η αγάπη, η αφοσίωση και η ασφάλεια. Όλα αυτά με βάση το τι είναι καλύτερο για το παιδί και αυτό προϋποθέτει να βάλουμε εμείς οι ενήλικες ένα μέρος του εγωισμού μας στην άκρη. Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό ότι από το 2021 που ξεκίνησε η καμπάνια για την αναδοχή, πάνω από 400 παιδιά έχουν φύγει πλέον από την ιδρυματική φροντίδα. Έχουμε 6,5 χρόνια στην διάθεσή μας, μέχρι το 2030, ώστε να μην υπάρχει πλέον κανένα παιδί που να μεγαλώνει σε ίδρυμα. Είναι ευθύνη όλων μας και θα πρέπει να γίνει προτεραιότητά μας. Το παιδί πάνω από όλα.»

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος τόνισε ότι όσο καλό και να είναι ένα ίδρυμα, δεν θα μπορέσει ποτέ να προσφέρει αυτό που προσφέρει μια οικογένεια σε ένα παιδί, καθώς και την διαφοροποίηση της αναδοχής από την υιοθεσία, έννοιες οι οποίες πολλές φορές συγχέονται. Η ειδική παιδικής προστασίας της UNICEF, Μαριέλλα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε τόσο στον θεσμικό ρόλο της UNICEF, ως εργαλείο των Ηνωμένων Εθνών, στην υποστήριξη και καθοδήγηση κρατικών διαδικασιών και μεταρρυθμίσεων στο σύστημα παιδικής προστασίας* ενώ η επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του Οργανισμού στην Ελλάδα, Όλγα Σιώκου – Σιόβα, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και στην ουσιαστική προώθηση ζητημάτων που αφορούν τα παιδιά και τους νέους στην χώρα μας.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 15 Μαΐου 2022 ως ένθετο της εφημερίδας «Καθημερινή», στο πλαίσιο της καμπάνιας της UNICEF και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνιών Υποθέσεων «Άλλαξε την ζωή ενός παιδιού. Γίνε Ανάδοχος με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ηχογραφημένη μορφή του φιλοξενείται από σήμερα αφιλοκερδώς στην πλατφόρμα των podcasts της ATHENS VOICE.

Η UNICEF ευχαριστεί ιδιαίτερα τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο, τον εικονογράφο Κωστή Παπαθεοδώρου, τους Πρεσβευτές του Οργανισμού αλλά και την ATHENS VOICE για την αφιλοκερδή και έμπρακτη στήριξή τους στο έργο του Οργανισμού κα στην ουσιαστική προώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών στην Ελλάδα.

Δείτε το backstage video της ηχογράφησης! 

----

*Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 1.377 παιδιά βρίσκονται σήμερα σε 98 Μονάδες Παιδικής Προστασίας σε όλη τη χώρα. Η UNICEF στηρίζει τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς ώστε να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο τομέα της παιδικής προστασίας με απώτερο στόχο το 2030 κανένα παιδί να μη βρίσκεται σε ίδρυμα.

H UNICEF υποστηρίζει την θεσμοθέτηση εναλλακτικών μοντέλων παιδικής προστασίας, όπως η επαγγελματική αναδοχή και η ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα ενώ μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί εξίσου και στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών με στόχο την πρώιμη ανίχνευση παιδιών και οικογενειών σε ανάγκη, ώστε να αποφευχθεί η απομάκρυνση τους, σύμφωνα πάντα με το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. 

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης

Όλγα Σιώκου Σιόβα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF
Τηλ: +30 211 2340 297

Σχετικά με την UNICEF

To Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού στον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πιο ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών, αλλά και όλων των παιδιών παγκοσμίως.

Η UNICEF χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές ιδιωτών, του ιδιωτικού τομέα, ιδρυμάτων και κρατών μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Η υποστήριξη των δωρητών είναι ζωτικής σημασίας καθώς δημιουργούμε μια παγκόσμια συμμαχία για την προστασία όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη UNICEF και το έργο της για τα παιδιά στην Ελλάδα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας εδώ. 

Ακολουθήστε τη UNICEF στο Facebook, InstagramTwitter και YouTube.