Magyarország Belügyminisztériuma és az UNICEF bővíti együttműködését az Ukrajnából érkező menekült gyermekek támogatása érdekében

Az aláírt szándéknyilatkozatot részletes munkaterv kidolgozása követi, amelynek középpontjában gyermekvédelmi, gyermekjóléti, oktatási, emberkereskedelem elleni és egészségügyi szolgáltatások állnak

05 October 2023
Hungarian Ministry of Interior
Hungarian Ministry of Interior/2023

BUDAPEST, 2023. szeptember 26. - Az UNICEF Regionális Menekültprogram Magyarországi Irodája és Magyarország Belügyminisztériuma a mai napon egyetértési megállapodást írt alá, az ukrajnai menekült gyermekek számára Magyarországon nyújtott közszolgáltatásokhoz és alapellátásokhoz való méltányos hozzáférés biztosítása ügyében.

A gyermekek társadalmi befogadásának elősegítése érdekében Dr. Hegyaljai Mátyás, európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár, valamint Pilar Gonzalez Rams az UNICEF menekültügyi programiroda vészhelyzeti koordinátora által aláírt megállapodás a közoktatási, egészségügyi,  gyermekjóléti szolgáltatások, valamint gyermekvédelmi ellátások nyújtására összpontosít, beleértve a gyermekek átmeneti gondozását és az emberkereskedelem megelőzését.

" A ma közösen aláírt szándéknyilatkozat új lendületet ad Magyarország Kormánya és az UNICEF hagyományosan jó együttműködésének. Mostantól közös küldetésünk az lesz, hogy minden gyermeket és családot megszólítsunk azzal a céllal, hogy a körülményeiknek leginkább megfelelő szolgáltatásokat nyújtsuk.” – mondta Hegyaljai Mátyás európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár.

"Az UNICEF országos és helyi kapacitások megerősítésére összpontosít, hogy a menekülteknek és a befogadó közösségeknek egyaránt minőségi szolgáltatásokhoz legyen hozzáférése. Kormányokkal, önkormányzatokkal, civil, valamint hitéleti szervezetekkel aláírt együttműködéseink révén arra törekszünk, hogy a gyermekek biztonságban legyenek, védelmet élvezzenek és hozzáférjenek az oktatási, tanulási lehetőségekhez, valamint egészségügyi alapellátáshoz." - mondta Pilar Gonzalez Rams, az UNICEF magyarországi menekültügyi irodájának vészhelyzeti koordinátora. "Az UNICEF készen áll arra, hogy támogassa Magyarországot a gyermekekért végzett elkötelezett munkájában." 

Az UNICEF magyarországi vészhelyzeti irodája (UNICEF Emergency Response Office)  2022 márciusában jött létre azzal a céllal, hogy segítse a kormányt és a civil szervezeti partnereket az Ukrajnából érkező menekültek szükségleteinek kezelésében. 2022 októberében az UNICEF egyetértési megállapodást írt alá Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumával.

A magyarországi menekültügyi programiroda létrehozása óta az UNICEF több, mint 40 000 menekültet, - akiknek 85 százaléka nő és gyermek - ért el alapvető támogatásokkal.

Media contacts

Veronika Nyiri
UNICEF Hungary

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit https://www.unicef.org/eca/.

Follow UNICEF on Twitter and Facebook