Novi početak za djecu izbjeglice

Uključivanje djece izbjeglica i migranata u obrazovanje

Marina Knežević Barišić
Djevojcica - izbeglica ukljucena u obrazovnom programu
UNICEF/Ilej
03 Rujan 2019

„U školi mi je lijepo, a najviše volim hrvatski, matematiku, tjelesni, engleski i prirodu“, kazao nam je Helal. I njegovi prijatelji Amir Ali i Ali koji idu u drugi, odnosno treći razred vole iste predmete, a pohvalili su nam se da već imaju i simpatije.

Kada iz škole dođu u prihvatilište, svakodnevno im je na raspolaganju podrška u učenju koju osigurava UNICEF, što je posebno važno s obzirom da je većina djece tek u početnoj fazi savladavanja hrvatskog jezika.

UNICEF

„Djeca su super, brzo uče pogotovo sad kad idu u školu. Druga djeca već znaju pričati hrvatski i sve to ide lakše. ... Imamo kontinuirane aktivnosti i kroz igru i učenje uči se hrvatski jezik. Stvarno se vidi napredak sa njima“, kazao nam je Nuri, koji kontinuirano pomaže djeci od početka izbjegličke i migrantske krize. Kako mu je otac podrijetlom iz Sirije, Nuri poznaje jezik koji govori mnogo djece izbjeglica što uvelike pomaže tome da se u njegov društvu osjećaju sigurno i da im može pomoći u učenju.

U Prihvatilištu za tražielje azila, duže su vrijeme živjele i sestre Negar i Melina koje su se jako dobro snašle u Hrvatskoj. Negar je još uvijek teško prisjećati se putovanja čamcem do grčke obale: „Svaka sekunda je bila grozna. Bojala sam se. Gledaš sve te ljude, oni se mole, nisam znala što učiniti. Na brodu si i ne možeš ništa.“

Sada je to iza njih, a kako bi se bolje snašle u školi, ljeto su provele učeći hrvatski i engleski.

UNICEF

U svojim su razredima izvrsno prihvaćene, imaju prijatelje i nastavnike koji se trude pomoći im. Kako bismo pomogli odgojiteljima i nastavnicima koji rade s djecom izbjeglicama, UNICEF je u suradnji s partnerima za njih osigurao edukaciju te materijale koji su ih osnažili za rad s djecom kojoj hrvatski jezik nije materinji jezik.