Lucijina priča

Priča djevojke koja je bila zlostavljana kad joj je bilo samo osam godina

Marina Knežević Barišić
Ilustrativna fotografija na kojoj se vidi silueta maloj devojcici
UNICEF/Kljajo
09 Rujan 2019

U Hrvatskoj svake godine više od 4000 djece sudjeluje u sudskim postupcima kao svjedoci ili žrtve kaznenih djela. Zbog pravosudnog sustava koji nije bio prilagođen djeci od njih se tražilo da po nekoliko puta prepričavaju mučna iskustva. U takvoj je situaciji prije 16 godina, bila i Lucija (ime promijenjeno radi zaštite identiteta) koju je seksualno zlostavljao očuh kada joj je bilo osam godina. Trebalo je mnogo vremena da to prizna majci, a zatim je čak pet puta morala različitim ljudima u više institucija prepričavati što joj se dogodilo: „Ako ste dijete, imate osam godina općenito vam je neugodno pričati o seksualnosti bilo koje vrste a kamoli da nekome morate pričati detalje o tome što vam je radio, kako, što ti je radio i takve nekakve stvari koje su meni i danas nakon šesnaest godina užasno neugodne, a kamoli tada kad sam bila dijete od osam godina“, rekla nam je Lucija.

UNICEF

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba  kaže da to može imati razorne posljedice na dijete koje je već prošlo kroz traumu: „Dijete koje je više puta ispitivano na sudu i drugim institucijama dobije zapravo poruku da je ono krivo, da je ono odgovorno da mora da nešto s njim nije u redu. Ispitivanje djeteta bi se trebalo napraviti u jednom navratu, a sve zainteresirane strane da slušaju i gledaju u drugoj prostoriji.“

Istinu o teškim i mučnim iskustvima djece žrtava i/ili svjedoka kaznenih djela često znaju samo djeca. No da bi počinitelji bili kažnjeni, pravosudni stručnjaci također ju trebaju doznati, a da pritom dodatno ne čine štetu djeci. UNICEF je u suradnji s vodećim stručnjacima objavio komplet priručnika koji će pomoći stručnjacima, roditeljima i djeci u sudskim postupcima u kojima djeca sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci te opremio deset hrvatskih sudova tehnologijom koja omogućuje snimanje i praćenje davanja dječjih iskaza u odvojenoj prostoriji.

Djeca na Županijskom sudu u Zagrebu više ne dolaze u sudnicu rekla nam je sutkinja i predsjednica  Odjela za mladež tog suda Lana Petö Kujundžić: „Ako je dijete ispitano na istražnom ročištu sa istražnim sucem sa svim osobama koje su ga slušale ovdje u sudnici, a ono se nalazi u posebnom prostoru sa stručnom osobom. Tada njegovu snimku prikazujemo na raspravi.“

„Da je u to vrijeme bilo tako ja mislim da bih ja bila mentalno puno zdravija osoba danas, jer to su traume za cijeli život. Ne želim da više ijedno dijete prođe kroz traumu koju sam ja prošla. Želim da naše sudstvo, policija i institucije da dobiju sluha koliko su ta djeca već ionako istraumatizirana time što im se dogodilo a kamoli traumom kada moraju ispočetka pričati tu priču nekome novom, nekome nepoznatom, nekome stranom. Oni su tu da nas štite“, poručila je Lucija.

Uz posebnu opremu, UNICEF je organizirao i edukaciju za više od 150 stručnjaka u pravosuđu (sudaca, državnih odvjetnika i stručnih suradnika) kako bi dobili znanja i vještine koje im omogućuju da vode sudske postupke u najboljem interesu djece koja u njima sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci. Ukupna je vrijednost ove suradnje Ministarstva pravosuđa i UNICEF-a vrijedna je više od 2,2 milijuna kuna. Sve to omogućuje da se pravosuđe bude prilagođenije potrebama djece.